Još jedan koncert Gradske limene glazbe za pamćenje (VIDEO) Još jedan koncert Gradske limene glazbe za pamćenje (VIDEO)
  PETRINJA – Na prepunom Gradskom rukometnom stadionu Gradska limena glazba Petrinja pripremila je još jedan koncert za pamćenje. Nakon višemjesečnih priprema njihov „Symphonic... Još jedan koncert Gradske limene glazbe za pamćenje (VIDEO)

 

PETRINJA – Na prepunom Gradskom rukometnom stadionu Gradska limena glazba Petrinja pripremila je još jedan koncert za pamćenje. Nakon višemjesečnih priprema njihov „Symphonic rock“ koncert okupio je više od 800 posjetitelja koji su u gotovo dva sata mogli uživati u velikim hitovima 70-tih, 80-tih i dijelom 90-tih.

Kako nam je istaknuo Tomislav Komes, predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja, program kojeg su pripremili jednostavno je zvao da izađu van na otvoreno. „Kompozicije koje sviramo su takve da bi možda bile malo prebučne, prenabrijane za Veliku dvoranu Hrvatskog doma, pa smo rekli sami sebi, idemo probati da vidimo gdje smo. 2010.godine smo mi već imali jedan naš rock koncert kojeg smo radili, od tada su stalno bili upiti kada ćemo to ponoviti. Jednostavno je sada došlo vrijeme, stasala je nova generacija koja kvalitetno može odgovoriti na te zahtjeve naše publike. Podigli smo malo ljestvicu još više nego što je bila prije 10 godina, i tako se ideja kuhala, krčkala i došlo je vrijeme da ju realiziramo“, rekao je Komes.

Ujedno otkriva, za one koji možda nisu bili na koncertu, što su pripremili. „Pripremili smo čuda. Pripremili smo presjek najpoznatijih rock hitova 70-tih, 80-tih i malo smo zašli u 90-te. Sve ono što smo slušali, što i danas slušamo na radijskim postajama, neke bezvremenske hitove. Imamo tu grupu Toto, Metallicu, Dire Straitse, grupu Queen, čuda. Moram biti iskren i priznati da na ovom projektu radimo dugo, jako dugo. Zahtjevne su kompozicije, ali ono što je najzahtjevnije je da se radi o sinergiji dva orkestra, našeg velikog puhačkog orkestra koji funkcionira dobro, ali imamo još jedan bend, rock bend koji je s nama i trebalo je najviše vremena potrošiti da bi uskladili ta dva samostalna orkestra i spojiti ih u jednu cjelinu“, ističe Komes.

Dodaje kako za Gradsku limenu glazbu nema predaha. „Glazba ima još nekih obaveza koje treba odraditi, naravno tu je tradicionalna Budnica povodom Dana državnosti, ali i gostovanje u Ravnoj Gori na jednom festivalu puhačkih orkestara. Onda slijedi mala pauza, jer od jeseni imamo razne obveze, pripremanje blagdanskog koncerta, ali imamo i određenih obaveza prema projektu Kultura svima. Ono što je nekakva tajna, ali i nije tajna, mi već od rujna lagano krećemo sa pripremama za sljedeću godinu. U sljedećoj godini planiramo, planiramo, a nadam se da ćemo uspjeti realizirati, pojaviti se na dva natjecanja, na državnom natjecanju puhačkih orkestara, ako se plasiramo, a vjerujem da hoćemo, a ono čemu se posebno veselimo i čemu ćemo se posebno posvetiti je nastup na natjecanju puhačkih orkestara u Italiji, međunarodnom natjecanju. To je jedan od dva najveća natjecanja u Europi i nekakve naše ambicije su da se pojavimo tamo, čisto da vidimo gdje smo mi u tim nekakvih europskim okvirima“, otkriva Komes.

Maestro Josip Kapović nam otkriva kako, osim što je bilo veličanstveno, bio je to veliki zalogaj kojeg su trebali realizirati. U početku su se dvoumili hoće li ponovno odabrati Veliku dvoranu Hrvatskog doma, ili će probati održati koncert na Gradskom rukometnom stadionu.

„Išli smo probati kako bi bilo napraviti koncert Gradske limene glazbe na Gradskom rukometnom stadionu. Iako je na početku ideja bila drugačija, došli smo do toga da bi taj rock koncert kojeg smo svirali 2010.godine prvi put, koji je ostao zbilja kako kaže publika u jako dobrom sjećanju, odlučili smo ga ponoviti na jednoj malo višoj, jačoj razini pošto sada imamo jako puno novih mladih snaga, svježe krvi koja može puno dati, svi su obrazovani, osnovna i srednja glazbena škola i jedna lijepa budućnost je pred cijelim orkestrom i njima. Rezime? Super, divno. Ja sam zadovoljan. Prije svega sam zadovoljan što smo uspjeli napuniti Gradski rukometni stadion“, rekao nam je Kapović nakon koncerta.

Poručuje kako je ovo bilo potrebno napraviti zbog budućih projekata koje očekuju Gradsku limenu glazbu. „U rujnu će već krenuti pripreme za 2020.godinu jer nas očekuju dvije stvarno velike stvari za nas, to je državno natjecanje. Mi smo sada u jačoj kategoriji jer smo bili osvojili zlatnu plaketu s pohvalom, sada smo u B kategoriji od tri kategorije. Bit će puno ozbiljniji program, ali dva mjeseca prije toga idemo na međunarodno natjecanje u Italiju. To bi mogao usporediti ne sa FIFA-om, nego UEFA-om. Nadam se da će nas Grad pratiti u tim našim idejama i u želji ove djece da naprave nešto više, da ostave trag. Ovo je jedna fantastična generacija koja stvarno može dati još puno, ali još se puno kockica kod njih mora posložiti, ne samo što odrađuje Glazba logistički i svirački, nego i Županija i Grad, mislim da jedna takva priča, iako možda sada nije u redu od mene da to govorim, ali ja to moram reći, to se mora kvalitetnije pratiti na svakoj razini“, poručuje Kapović.

Riječi hvale za spektakl Gradske limene glazbe Petrinja imao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Večeras možemo reći da smo doživjeli vrhunac oduševljenja i jedne fantastične glazbene večeri. Glazbe koja datira još iz 1808.godine i kada pogledamo 211 godina glazbene tradicije Petrinje, pjesme, znači svi prolazimo, dolazimo i odlazimo, ali ostaje u Petrinji glazba, ostaje pjesma. To je ono što drži ove ljude. Mislim da je to večeras točka na i jednog glazbenog hrama, jednog glazbenog spomenika kulture grada Petrinje“, istaknuo je Dumbović.

U gotovo dva sata vrhunske svirke, svi okupljeni na Gradskom rukometnom stadionu mogli su uživati u aranžmanima za veliki orkestar i rock bend te hitovima grupe Queen, Toto, Deep Purple, Police, Stinga, Dire Straitsa, Pink Floyda, Metallice i Van Halena.

Nemam običaj na kraju svojih tekstova davati nekakav osvrt i komentar, ali ovoga puta jednostavno moram. Ovim koncertom Gradska limena glazba Petrinja svakako si je podigla ljestvicu što se njihovih koncerata tiče, ali siguran sam kako će nova mlada generacija u Glazbi tu ljestvicu sa svakim njihovim novim koncertom još više podizati. U šali sam danas rekao predsjedniku Glazbe, Velika dvorana petrinjskog Hrvatskog doma vam je postala mala, a sada možemo slobodno reći da im je i Gradski rukometni stadion postao mali. Nema tko nije nakon koncerta prišao kako predsjedniku Glazbe, tako i maestru Kapoviću, čestitao, stisnuo ruku na odlično obavljenom poslu, potapšao te mlade glazbenike po ramenu i poručio im, samo naprijed. Kada ih gledate s kakvim žarom, s kakvom ljubavlju svi sviraju, rijetko tko može ostati ravnodušan. Bio je ovo koncert ispunjen uspomenama na vrijeme odlične glazbe, bio je ovo koncert ispunjen emocijama, bio je ovo koncert za pamćenje. Pljesak publike nakon svake izvedbe to je i dokazao. Svi trebamo biti ponosni na jednu ovakvu glazbenu instituciju kao što je Gradska limena glazba Petrinja, svi trebamo biti ponosni što dolazimo iz jednog grada kao što je Petrinja, koja ima tako talentirane glazbenike i ljude koji su spremni svoje slobodno vrijeme i znanje prenijeti na mlađe generacije.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.