Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
potres2912202047

Jovičić: „Zgrada Udruge IKS je potpuno neuporabljiva, ne samo da je opasna, nego je preopasna“

PETRINJA – Udruga IKS je nakon razornog potresa također ostala bez svojih prostorija. Predsjednica Udruge IKS Tamara Jovičić nam je otkrila kako je zgrada manja oštećenja pretrpjela nakon prvog potresa 28. prosinca, no totalno je uništena nakon razornog potresa 29. prosinca.

„Situacija kakva je bila nikad se ne ponovila i zbilja koju nam je donijela također je nešto s čim se borimo osim svih ovih razornih posljedica. Kakav je IKS danas, duša me boli kao i za sve ostale zgrade u Petrinji i ljude koji proživljavaju istu ovu traumu. Ono što mogu reći da je zgrada potpuno neupotrebljiva i da ne samo da je opasna, nego je preopasna, obzirom na činjenicu da se nalazi na glavnoj cesti i na kraju je niza svih tih zgrada, tako da je za očekivati u nekom narednom treskanju da će prva pasti jer nema nikakvog oslonca niti sa jedne strane“, otkrila nam je Jovičić.

Na pitanje jesu li uspjeli spasiti što od opreme, Jovičić odgovara: „Vrlo malo nažalost. Svaki naš naredni ulazak u prostor je na našu vlastitu odgovornost, s čime se nije za igrati. Nikad ne znamo u kojem trenutku nas može ponovno potresti, možda je sada dovoljan i mali potres da to ne izađe na dobro jer stvarno je zgrada jako oštećena, puno toga je popadalo. Prizemlje se čini donekle kompaktno, no unutra je krš i lom, popadali su i pregradni zidovi tako da smo uspjeli vrlo toga malo uspjeli izvući. Ono što nam je bilo najvažnije, mrežni server, koji je baza podataka, pohrana sve dokumentacije, izvještaja i ostalih važnih dokumenata za nastavak našeg rada“, dodaje Jovičić.

Kao i brojne udruge s našeg područja, tako i Udruga IKS, u ovoj godini je planirala i provodila brojne projekte. „Snalazimo se kako znamo i umijemo, pokušavamo sa svim provedbenim tijelima nekako kompromisno i najprije na nekoj ljudskoj bazi, dogovorimo da se projekti nastave u nekom obliku i kroz neke aktivnosti, jer većinu planiranih aktivnosti nismo u mogućnosti provoditi, obzirom su vezane na ciljne skupine, koji su najčešće djeca, učenici osnovnih i srednjih škola, mladi iz Sisačko-moslavačke županije. Jako je teško sada uopće iskomunicirati, a kamo li organizirati nešto tipa interkulturalne razmjene u Švicarskoj ili kampa za mlade, to je trenutno iluzija. Naravno da sa partnerima komuniciramo, pokušavamo naći način da se te aktivnosti u nekom trenutku odviju. Na neke projekte smo pokušali staviti odgodu, ne bi li vidjeli kroz mjesec do dva,kako ćemo se i gdje ćemo se i mi sami smjestiti kako bi mogli nastaviti provoditi programe Europskih snaga solidarnosti“, dodaje Jovičić.

Ističe kako su svi članovi Udruge IKS, unatoč tome što nemaju više svojih prostorija, svakodnevno na terenu i pomažu potrebitima. Također je na samom kraju apelirala na Vladu da i zaposlenike udruga uvrsti u mjere potpora za radna mjesta. „Mi u ovom trenutku imamo šest nezaposlenih na neodređeno. Ono što bih ja apelirala, dakle mi kao neprofitni sektor, civilni, našim zakonskim regulama smo bačeni van svih djelatnosti, tako da kada se govori i poduzetnicima i mjerama za odražavanje radnih mjesta poduzetnika i obrta, nas se tu ne uključuje, iako mi nismo daleko od toga, razlika je jedino u tome što smo mi neprofitni. Mi jednako tako zapošljavamo, jednako tako plaćamo doprinose, poreze, prireze i sve ostale dadžbine kao i svi ostali poduzetnici. Opet je ta naša zakonska regulativa zakazala i mi kao sektor smo nigdje“, rekla je Jovičić. Na samom kraju je poručila kako će sve građane informirati o njihovoj novoj lokaciji, čim dobiju privremene prostorije.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X