Jubilarna 20. petrinjska “Večer folklora” Jubilarna 20. petrinjska “Večer folklora”
PETRINJA – „Večer folklora“ koju u Petrinji organizira Folklorni ansambl „Petrinjčica“, ove je godine proslavila svoj „okrugli“, dvadeseti rođendan. Slavljenicima su i vremenske prilike... Jubilarna 20. petrinjska “Večer folklora”

PETRINJA – „Večer folklora“ koju u Petrinji organizira Folklorni ansambl „Petrinjčica“, ove je godine proslavila svoj „okrugli“, dvadeseti rođendan. Slavljenicima su i vremenske prilike išle na ruku, pa je jubilarna, 20. petrinjska “Večer folklora”, kako je bilo i planirano, održana na Gradskom rukometnom stadionu.

Na ovu „Večer“ kojom već dva desetljeća neumorno promiču folklornu baštinu petrinjskog kraja, ali i čitave Hrvatske, uz domaća kulturno-umjetnička društva redovito pozivaju i goste iz drugih krajeva, KUD-ove s kojima ih vežu dobra suradnja i dugogodišnje prijateljstvo, podsjetio je Milan Herceg, ravnatelj POU Hrvatski dom i voditelj FA „Petrinjčica“.

„Tradicionalno, svake godine krajem petog ili početkom šestog mjeseca organiziramo „Večer folklora“. Obzirom da je riječ o našoj gradskoj manifestaciji, na nju pozivamo naše lokalne KUD-ove, ali i naše drage goste, kako bi se i oni predstavili našim sugrađanima. Uz naše domaće folkloraše iz Petrinje, ove su nam se godine pridružili i gosti koji k nama dolaze već godinama. Tradicionalno, tu su naši Turopoljci, odnosno Folklorni ansambl „Turopolje“ iz Velike Gorice, tu nam je i KUD „Hruševec Kupljenski“, znači okolica Zaprešića i naši prijatelji iz KUD-a „Tkanica“ iz Okučana.“

Pjesmom i plesom, domaćini i njihovi gosti, publiku su poveli na putovanje diljem Hrvatske.

„Što se tiče samog programa, imamo plesove i Pokuplja i Posavine i Prigorja. Dolaze nam i plesovi „linđa“ iz Dubrovnika. Tu je zatim i bizovački dio Valpovštine. Zatupljene su i Vukomeričke gorice. Znači, idemo od Dubrovnika pa sve do Slavonije. Nadam se da će naši Petrinjci večeras uživati ovdje u prekrasnom  programu i pozivamo sve koji imaju i sluha i volje, da dođu i na naše sljedeće programe, jer mi se stvarno trudimo. Ne radimo to za sebe, radimo upravo za njih da uživaju u pjesmi i plesu i folkloru cijele Hrvatske, pogotovo našeg kraja“, rekao je Herceg.

Pokrovitelj manifestacije kao i svih dosadašnjih godina bio je Grad Petrinja. Večer koja je na Gradskom rukometnom stadionu okupila oko 250 folkloraša, otvorila je zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb.

„Drago mi je da mogu otvoriti ovu dvadesetu „Večer folklora“ baš u Petrinji koja srčano brani hrvatski identitet i zato velika hvala svim sudionicima koji našu baštinu čuvaju u srcu“, kazala je zamjenica Kaleb izrazivši nadu da će ovo blago baštine i folklora biti preneseno i budućim generacijama.

„Večer folklora“ otvorili su domaćini – najmlađi članovi Folklornog ansambla „Petrinjčica“ koji su pod budnim okom svojih voditeljica Snježane Kožić i Marije Gorup izveli koreografiju  „Naše kolo veselo“.

Sa svojim mladim snagama predstavili su se i gosti iz Brodsko-posavske županije, članovi KUD-a „Tkanica“ iz Okučana koji su izveli pjesme i plesove zapadne Slavonije.

„Nismo prvi put u Petrinji. Bili smo davno, još dok sam ja plesala prije petnaestak godina. Suradnja s Mićkom, odnosno Milanom Hercegom traje još od našeg bivšeg osnivača i predsjednika, pokojnog Ivice Ćorkovića. Mi inače djelujemo od 2002. godine. Trenutno okupljamo više od 40 članova. Uglavnom je to mlađi uzrast. Imamo mlađu i stariju folklornu sekciju te tamburaško-harmonikašku sekciju. Organizatori smo smotre „Obnovimo baštinu“. Do prije dvije godine ta se smotra zvala „Smotra povratničkih folklornih skupina“, ali kako su već 24 godine prošle od rata, mi tu smotru koju organiziramo prigodom VRA „Bljesak“ – a sam „Bljesak“ simbolizira povratak, danas organiziramo pod nazivom „Obnovimo baštinu“. Smotru financira uglavnom Općina Okučani, Brodsko-posavska županija i sufinancira Ministarstva kulture. Imali smo kriza u našem radu, ali trenutno idemo uzlaznom putanjom. Povećao se broj svirača, broj plesača. Imamo jako puno nastupa, među kojima i ovaj danas u Petrinji“, ispričala je Zrinka Grgić,predsjednica KUD-a „Tkanica“.

U nastavku večeri, nastupili su članovi KUD-a „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića. Ovaj KUD prije petnaestak godina krenuo je s oživljavanjem bogate folklorne baštine svoga kraja, a kako bi bili što autentičniji, dali su izraditi i tradicionalni bubanj koji ih prati  u njihovim izvedbama. Na Večeri folklora, Čuntićani su predstavili izvorne pjesme i kola svoga kraja.

Iz Velike Gorice u Petrinju su i ove godine na „Večer folklora“stigli članovi FA „Turopolje“. Riječ je o ansamblu koji kontinuirano djeluje od 1973. godine. Danas imaju više od 400 članova koji izvode čak 38 različitih koreografija. Najavljeni kao najnagrađivaniji folklorni ansambl u Hrvatskoj, „Turopljci“ su na „Večeri foklora“ u Petrinji tri puta izlazili na pozornicu. U prvom izlasku predstavili su se s pjesmama i plesovima iz okolice Valpova, u drugom nastupu plesom „linđo“ iz Dubrovnika, a u trećem, pjesmama i plesovima Vukomeričkih gorica.

Uslijedio je nastup HKUD-a „Mošćenica“. Društvo je osnovano 1980. godine, no tijekom Domovinskog rata, kada je Mošćenica bila prva crta obrane, morali su prekinuti s radom. Djelovanje su obnovili 2014. godine. Danas kroz plesne, pjevačke i tamburaške sekcije odraslih i djece okupljaju stotinjak članova koji neumorno nastupaju u zemlji i inozemstvu. Mošćeničani su se ovaj put predstavili s pjesmama i plesovima Posavine.

Petrinjskoj su se publici predstavili i članovi KUD-a „Hruševec Kupljenski“ iz Zaprešića. Društvo koje je osnovano 1998. godine, danas ima pedesetak aktivnih članova koji rade u četiri sekcije: odrasli folkloraši, dječja folklorna skupina, tamburaška i izvorna pjevačka skupina. Izvode običaje, pjesme i plesove zaprešićkog kraja, ali i cijele Hrvatske. U Petrinji izveli program „Kak’ se popevalo i tancalo pri nas“.

Među KUD-ovima koji su nastupili na jubilarnoj 20. petrinjskoj „Večeri folklora“ bio je KUD „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog, društvo koje je svoj rad obnovilo 2016. godine. Trenutno rade na izdavanju reprinta knjige o Cvijeti Brestovskoj „Krv za krv“. Ovih dana objavili su i nosač zvuka s pjesmama petrinjskog, brestovskog Pokuplja koje su izveli i na Večeri folklora. Između ostalih, po prvi put su izveli pjesmu „Mara djevojka“ , zabilježenu po kazivanju svoje mještanke Katice Ključec.

Organizatori i publika, zadovoljni kako je protekla „Večer folklora“, druženje su nastavili na platou Gradskog rukometnog stadiona gdje ih je zabavljao sastav „Kupska zvona“.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.