Jubilarni 10.Lipanjski zvuci okupili najviše pjevačkih zborova do sada Jubilarni 10.Lipanjski zvuci okupili najviše pjevačkih zborova do sada
PETRINJA – U sklopu višegodišnjeg glazbenog projekta CHOROATIA 2020.u Petrinji se tradicionalno održavaju glazbene svečanosti Lipanjski zvuci koje organizira Pjevački zbor mladih Matice hrvatske... Jubilarni 10.Lipanjski zvuci okupili najviše pjevačkih zborova do sada

PETRINJA – U sklopu višegodišnjeg glazbenog projekta CHOROATIA 2020.u Petrinji se tradicionalno održavaju glazbene svečanosti Lipanjski zvuci koje organizira Pjevački zbor mladih Matice hrvatske Petrinja „Mato Bučar“ i Ogranak Matice hrvatske u Petrinji, ove godine po deseti put. Lipanjski zvuci su tradicionalna međunarodna glazbena manifestacija koja je obično upriličena za prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe kao i za Dan lipa, jer Petrinja je upravo poznata po svojim prekrasnim i mirisnim lipama.

U deset godina održavanja Lipanjskih zvuka kroz Petrinju je prošlo više od 80 zborova, a kreirano je novih 50 skladbi za muške i ženske sastave. Upravo zbog toga što su Lipanjski zvuci ove godine jubilarni, nije predviđeno natjecanje zborova, već su pozvani svi dobitnici GRAND PRIX-a s dosadašnjih natjecanja da se svojim nastupom pridruže ovoj velikoj obljetnici, pojasnio je Želimir Đenđinović, predsjednik Organizacijskog odbora Lipanjskih zvuka.

lipzvuci17tekst2

„Evo izdržali smo 10 godina u organizaciji Matice hrvatske Petrinja, a ove godine možemo se pohvaliti da preuzimaju organizaciju naši mladi, Pjevački zbor mladih Matice hrvatske „Mato Bučar“ koji su zajedno s nama ovu godinu ovo organizirali. Na godinu sve to prepuštamo mladima. Imamo ove godine zborove iz Slovenije i s Kosova te iz Hrvatske“,rekao je Đenđinović.

Predsjednik zbora mladih Matice hrvatske Petrinja „Mato Bučar“ Tomislav Milošić ističe kako su se i prije uključivali u organizaciju, a ove godine su glavni organizatori, uz pomoć Matice hrvatske Petrinja. „Nadamo se da ćemo njihovu pomoć imati i dalje i da ćemo i sljedeće godine nastaviti dovoditi zborove iz Hrvatske, regije i drugih država u Europi na naše Lipanjske zvuke i tako podići turističku ponudu Petrinje, ali i kako bi svim našim Petrnjcima uljepšali malo mjesec lipanj“, rekao je Milošić i najavljuje kako će Lipanjski zvuci ponovno iduće godine biti natjecateljskog karaktera.

„Htjeli smo ove godine obilježiti tu 10.godinu Lipanjskih zvuka s ovom smotrom. Pozvali smo prijašnje dobitnike GRAND PRIX nagrade Lipanjskih zvuka, neki su se odazvali. Želimo sljedeće godine baš održati natjecanje zborova u Petrinji s cijenjenim žirijem i kvalitetnim zborovima iz Hrvatske i drugih zemalja Europe“, rekao je Milošić.

lipzvuci17tekst3

Manifestacija je tradicionalno otvorena pod stoljetnom lipom „Ilirkom“ u petrinjskom Gradskom parku gdje su zborovi izveli hrvatsku himnu „Lijepa naša“, u pratnji Gradske limene glazbe Petrinje napravljen je defile sudionika petrinjskim Gradskim parkom, a potom je uslijedilo upoznavanje sudionika Lipanjskih zvuka s petrinjskom povjesnicom i znamenitostima, preciznije, zahvaljujući poznatom petrinjskom povjesničaru Ivanu Rizmaulu, zborovi su obišli crkvu Svetog Lovre, gdje ih je pozdravio i petrinjski župnik Josip Samaržija.

Svečani revijalni koncert svih prijavljenih zborova održan je u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma, a prvotno u revijalnom dijelu su nastupili : Zbor Srednje škole Petrinja, KUD Zeleni brijeg iz Siska, Ansambl „Zlatne godine“ iz Velike Gorice, Mješovita vokalna skupina Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić iz Siska, Kvartet Anđeline iz Siska, Hrvatsko pjevačko društvo Kučani iz Kuče, Muški vokalni sastav Stari pajdaši HPD-a Kučani, Ženski vokalni ansambl SiDone iz Kutine, Mješoviti zbor „Goranke“ iz Zagreba, Ženski zbor Lira iz Prištine, Komorni muški zbor Celje, Ženski pjevački zbor Petrol iz Ljubljane.

lipzvuci17tekst

U svečanom dijelu ovogodišnjih Lipanjskih zvuka nastupili su domaćini Pjevački zbor mladih Mato Bučar Petrinja, Vokalni ansambl Lipe iz Siska (dobitnici zlatne plakete na Lipanjskim zvucima 2011.i 2012.godine), Vokalna skupina Galline iz Ljubljane nositelji Grand prix Lipanjski zvuci 2015.godine) i Ženska klapa Kurjože iz Podstrane (nositelji Grand prix Lipanjskih zvuka 2013.godine).

Nakon održanih nastupa dodijeljena su priznanja, plakete Lipin cvijet svim sudionicima, kao što su dodijeljene posebne plakete svima onima koji su pomogli održavanje Lipanjskih zvuka u proteklih 10 godina.

lipzvuci17tekst4

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.