Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
dompetrinja

Kakva je situacija u domovima za starije i nemoćne po pitanju COVID-a 19?

SISAK – Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, novinari su pitali sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića kakva je situacija po pitanju koronavirusa u domovima za starije i nemoćne osobe na području naše županije.

„Što se tiče domova za starije i nemoćne mi imamo tri županijska doma u Sisku, Petrinji i Glini i stanje je potpuno normalno. Svi djelatnici i svi štićenici, korisnici doma su potpuno zdravi, nema niti jedna pozitivna osoba. Moram zahvaliti i ovom prilikom ravnateljicama ovih domova koji se doista strogo pridržavaju svih propisanih mjera“, kazao je Žinić.

Na pitanje razmišljaju li o uvođenju sedmodnevnih radnih izolacija, ističe kako o tome za sada ne razmišljaju jer smatraju kako su mjerama koje trenutno provode, potpuno osigurali normalno funkcioniranje domova, ali i sigurnost štićenika i zaposlenika.

Na naše pitanje imaju li domovi, ali i ostale ustanove dovoljno zaštitne opreme, župan Žinić odgovara : „Sve ustanove su prošli tjedan dobile dovoljan broj zaštitne opreme, od rukavica, maski, zaštitnih odjela i moram priznati da ovoga trenutka sve institucije imaju dovoljan broj opreme. Uvijek je tu problem one najvažnije opreme, to su one maske FFP 2, dakle maske koje isključivo služe za osoblje koje je u direktnom kontaktu sa oboljelima, u bolnicama ili u Zavodu za hitnu medicinu, dakle koji imaju direktan kontakt, oni za sada imaju tih maski dovoljno, ali uvijek je to, možemo reći, malo problematično. Ostale opreme i sredstva za dezinfekciju imamo u dovoljnim količinama“, kazao je Žinić.

Na kraju su novinari pitali i kako je organizirana primarna zdravstvena zaštita na području naše županije. „Odmah čim su propisane određene epidemiološke mjere, mi smo krenuli u organizaciju našeg zdravstvenog sustava, naših domova zdravlja, na način da svaki dom zdravlja ima COVID ambulantu. Svi oni kojima je potrebno, a zamolili smo naše stanovnike kojima nije baš prijeka potreba koji možda trebaju doći samo po lijekove ili na nekakve kontrole, da ne dolaze u ovo vrijeme. Svima kojima je potrebna zdravstvena pomoć se pruža u našim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, prije svega u COVID ambulantama, a onda i kod liječnika opće medicine. Svi koji imaju potrebe dolaze u trijažne prostore, trijažne šatore, gdje se izvrši trijaža i nakon toga budu upućeni kod liječnika, ili upućeni dalje u našu bolnicu“, rekao je Žinić te je pozvao sve one koji imaju teže simptome, neka se odmah jave u sisačku Bolnicu jer tamo imamo stručne timove koji u svakom trenutku mogu odgovoriti na potrebe pacijenata i uputiti ih na adekvatno mjesto za daljnje liječenje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X