Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
inoslavbrkickorona

Kakvu zaštitnu masku koristiti? Odgovara dr.Inoslav Brkić

Grad Petrinja do sada je podijelio više od sedam tisuća zaštitnih platnenih maski dok je nabavljeno dodatnih pet tisuća. Sisačko-moslavačka županija nabavlja 10 tisuća maski koje će proizvesti tvrtka Pounje iz Hrvatske Kostajnice. U ljekarnama je maske teško pronaći, stoga smo dr.Inoslava Brkića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije pitali, kakve maske je najbolje koristiti.

„Naime, idealna zaštitna maska ovisi o tome što ćete raditi i kakvu vrstu kontakta sa oboljelom osobom ostvarujete. Ako je to samo pregled, onda će FFP2 maska biti dovoljna, ako će biti doktor na intenzivnoj jedinici, intenzivne skrbi, onda FFP3. Za socijalne kontakte ovako u prolazu bit će dovoljne i ove kirurške maske. Kirurška maska ima rok trajanja do tri sata. Platnena maska će trajati veoma kratko vrijeme, čim se navlaži ona propušta i mora se ponovno prati. Problem je veličina virusne čestice“, rekao je uvodno Brkić.

Dodaje kako po pitanju koronavirusa još uvijek ne znamo kolika je to infektivna doza, odnosno kolika je to količina virusnih čestica, a kao drugi problem kod ove bolesti naveo je dužinu vironoštva. „Poštujmo razmake između ljudi. Osoba koja kašlje, kiše ili govori, izbacivat će sitne čestice slivne sluzi zajedno sa uzročnikom. Ako peremo dovoljno ruke, zašto ruke? Zato što ljudi trljaju oči, usta i nos i na taj način uzročnik može ući u naš organizam. Znači dovoljan razmak, pravilna higijena, ali higijena prostora u kući. Ne nipošto suho čišćenje, ono mora biti vlažno i poželjno je koristiti dezinficijens“, dodaje Brkić.

Ujedno pojašnjava zbog čega higijena prostora u kući, odnosno čišćenje, mora biti vlažno čišćenje. „Kada gledate kapljični način prijenosa infekta, on je samo jedna vrsta aerogenog načina širenja. One sitne čestice će lebdjeti, sasuše se, postaju kapljične jezgre, putuju i padnu dolje. Ako će netko mesti, bit će ih ponovno u zoni udisaja. Znači, mokro čišćenje dezinfekcijom, ali otvarajmo i prozore. Mora biti ipak određena vlažnost u našim kućama, kako bi integritet sluznice kao dijelom imunobiološkog aparata bio očuvan. Znači, bez panike, napravimo socijalne razmake i poštujmo sve odredbe županijskog ali i Nacionalnog kriznog stožera“, zaključio je Brkić.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X