Share on facebook
Share on twitter
karavana

Karavana bikera „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ zastala i u Petrinji

PETRINJA – Povodom obilježavanja 28. obljetnice „Sjećanja na žrtvu Vukovara“,  Moto klub „Korčula“ u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i moto klubovima iz cijele Hrvatske, organizira tradicionalnu vožnju motorima od Prevlake (13.11.2019.) do Vukovara (18.11.2019.).

Karavana bikera pod imenom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ vozi se u pet etapa (pet dana), a trećeg dana provezli su se i kroz Petrinju, gdje su im domaćini bili članovi Moto kluba „Veteran Petrinja“.

Također, tradicionalno su zapalili i položili svijeće kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i osloboditeljima Petrinje na Senjaku gdje je zajedničku molitvu predvodio don Branko Čagelj, vojni kapelan u Vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, a u ime Grada Petrinje pozdravila ih je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb, te je naglasila: „Drago mi je da ponovno širite istinu o Domovinskom ratu što je u ovom trenutku naše povijesti, ovih posljednjih 20 godina i dostojno i pravedno. Drago mi je da povezujete ponovno Hrvatsku u jedno. Molim vas, ponesite iz Petrinje poruku da je Petrinja drugi grad po stradanju, odmah iza Vukovara, 598 je poginulih na petrinjskom području. Petrinja je grad velikih gubitaka, grad koji je dao ogroman doprinos i obol za nastanak Hrvatske, ali i grad hrvatske pobjede. Petrinja je jedno veliko hrvatsko srce, hrvatski diše, hrvatski misli i dan danas se svim srcem bori za Hrvatsku čuvajući one vrednote za koje ste se i vi borili, a to su vjera, dom i obitelj“.

Inicijator ove karavane bio je Đani Radovanović, predsjednik MK „Korčula“, te je istaknuo: „Dvanaestu godinu zaredom smo krenuli na moto hodočašće s Korčule na Prevlaku, da bismo s krajnjim ciljem Vukovarom, spojili cijelu Hrvatsku. Na motorima ima branitelja, ali i mlađih ljudi koji nisu sudjelovali u ratu. Tako mi stariji prenosimo na mlađe istinu o Domovinskom ratu. Idemo dati podršku Vukovaru i poručiti im da nisu zaboravljeni. Zastajemo na puno mjesta gdje palimo svijeće u spomen na naše branitelje, naše znane i neznane prijatelje. Veseli nas što nam se iz godine u godinu priključuje sve više mlađih sudionika na motorima. Zato vjerujemo da ćemo tu istinu uspjeti prenijeti na mlađe generacije“.

Među sudionicima karavane su i četiri člana petrinjskog kluba, a predsjednik Joso Tičak i ove godine startao je od samog početka, stigao do Petrinje i nastavio dalje: „Petrinja je standardno na toj ruti, znači uvijek se ovdje dolazi i odavde idemo za Bjelovar i normalno da do nedjelje stignemo u Vukovar. Ima jako puno mladih i nas nešto starih, većina su mladi, a to su djeca naših prijatelja, naših branitelja, naših pokojnih branitelja. Oni drže do takvih stvari i dolaze iz takvih obitelji, odnosno onih koje su na svojoj koži osjetile Domovinski rat i pomalo se priključuju. Mi stari, jedan dan normalno je neće nas biti, voljeli bi da se ta tradicija nastavi i kada nas ne bude i zato to sve radimo.“

Osim Jose Tička karavani su se u Petrinji, na put prema Vukovaru, priključili Thomas Tomičić i Pajo Kardašić sa suprugom.

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X