„Klub očeva – Rastimo zajedno“ u dječjem vrtiću Petrinjčica „Klub očeva – Rastimo zajedno“ u dječjem vrtiću Petrinjčica
PETRINJA – U dječjem vrtiću Petrinjčica tijekom ožujka ove godine održane su radionice „Klub očeva – Rastimo zajedno“,  namijenjene očevima (osobama koje imaju ulogu... „Klub očeva – Rastimo zajedno“ u dječjem vrtiću Petrinjčica

PETRINJA – U dječjem vrtiću Petrinjčica tijekom ožujka ove godine održane su radionice „Klub očeva – Rastimo zajedno“,  namijenjene očevima (osobama koje imaju ulogu oca u djetetovom životu) djece u dobi od 1 do 4 ili 5 godina starosti. Voditeljice radionica su Marina Preradović Kosak, odgojiteljica  i Višnja Vukša, pedagoginja.

Na radionicama Kluba očeva – Rastimo zajedno“ posebna se pažnja posvećuje ulozi oca u ranom djetinjstvu. Roditeljstvo se često gleda kroz majčinstvo, a očinstvo se donekle zanemaruje. Nova znanstvena otkrića pokazuju koliko je odnos očeva i djece važan za razvoj djeteta i govore o jedinstvenom doprinosu djetetovom dugoročnom psihosocijalnom razvoju koji daje očeva uključenost, osjetljiva podrška i poticaj u prvim godinama života.

Bila je ovo prilika da se čuje kako očevi žive svoje očinstvo te kako ih se može poduprijeti u ostvarivanju njihove važne uloge u djetetovom razvoju. Očevi zajedno s voditeljicama i drugim očevima stječu nova saznanja o ulozi oca u ranom djetinjstvu, upoznaju bolje sebe kao oca, prepoznaju učinkovite načine nošenja sa zahtjevima roditeljstva i razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje očinstvo. Održane su četiri radionice pod nazivima:

Očinska uloga u ranom djetinjstvu

O očevima i osjećajima

O očevima i majkama

Tata od zanata

Očevi su izrazili veliko zadovoljstvo sudjelovanjem na radionicama te su istaknuli kako su svojim sudjelovanjem na radionicama svi na dobitku, oni kao očevi, ali i dijete i majka. Izjavili su: „Smatram da mi je ova radionica pomogla da budem bolji tata, da ću na sve „probleme“ koji me čekaju imati spremnu reakciju! Moje dijete će imati kvalitetniji odgoj i kvalitetnijeg oca u smislu odgoja. Drugačije gledam sada na neke situacije koje prije nisam primjećivao. Posvetit ću mu više vremena i imat ću više strpljenja. Moje dijete će sigurno biti još sretnije i boljeg ponašanja nakon ovih radionica. Dobio sam nova saznanja o kvalitetnom provođenju vremena s djecom. Imamo drugačiji pogled na odgoj djece i  igru. Više ću slušati dijete, biti tolerantniji, pomagati mu…Više ću vremena odvojiti za igru s djetetom  i zaboraviti na posao. Sviđa mi se  druženje na radionicama, razmjena iskustva, razne igre, povezanost…

Očevi su poručili:

„Dodao bih i majke na radionice. Trebalo bi više ovakvih radionica.“

Za sve one koji žele više, Marina i Višnja, voditeljice radionica „Rastimo zajedno“ pozivaju  roditelje (i mame i tate) da se uključe u sljedeći ciklus radionica „Rastimo zajedno“.

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.