Knjiga Heroji – svjedočanstva hrvatskoga Domovinskog rata nastala je da se suprotstavi dramatično nepoštenom prešućivanju heroja Knjiga Heroji – svjedočanstva hrvatskoga Domovinskog rata nastala je da se suprotstavi dramatično nepoštenom prešućivanju heroja
PETRINJA – U Hrvatskom domu je u srijedu predstavljena knjiga Heroji – svjedočanstva hrvatskoga Domovinskog rata. Moderator Zvonimir Martinović je uveo u predstavljanje, a... Knjiga Heroji – svjedočanstva hrvatskoga Domovinskog rata nastala je da se suprotstavi dramatično nepoštenom prešućivanju heroja

PETRINJA – U Hrvatskom domu je u srijedu predstavljena knjiga Heroji – svjedočanstva hrvatskoga Domovinskog rata. Moderator Zvonimir Martinović je uveo u predstavljanje, a o sadržaju knjige su govorili predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović, biskup Vlado Košić te sam autor dr.sc.Josip Jurčević. Radi se o knjizi koja donosi osobna svjedočanstva heroja. Na početku je okupljene u punoj Maloj dvorani Hrvatskog doma pozdravio zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić koji je ujedno prenio pozdrave gradonačelnika Darinka Dumbovića.

WWIMG_6790

Govoreći o knjizi biskup Košić, koji je početkom Domovinskog rata bio župnik u Hrastovici, se prisjetio brojnih događaja iz tog vremena.

Istaknuo je kako se u predgovoru knjige konstatira činjenica da od svih država koje su prošle ratove samo Hrvatska nema, nakon Domovinskog rata u kojem je stvorena i obranjena, institucionaliziranu kategoriju heroja:

“To je svakako nešto na čemu se svatko u Hrvatskoj zamisliti i što je presedan i neobična pojava. U narodu postoji veliko poštovanje prema hrvatskim braniteljima i mi to večeras dokazujemo jer nas je tema hrvatskih branitelja okupila u lijepom broju. Imamo i Hrvatski generalski zbor, invalide Domovinskog rata i sve njih poštujemo. Tako bismo mogli reći da ako ne postoje, de iure, postoje de facto heroji.”, rekao je biskup.

WWIMG_6797

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović je podsjetio kako je Hrvatska prije početka agresije ostala bez naoružanja jer je ono prije odluke o razdruživanju Hrvatske i Jugoslavije predano Jugoslavenskoj vojsci. Obrana Hrvatske je herojsko djelo ustvrdio je, Dumbović, te dodao:

“Stvaranje nezavisne Republike Hrvatske herojsko je djelo hrvatskog naroda, svih građana koji su osjetili pripadnost Hrvatskoj. I molba za kraj, profesoru. Molim vas da utječete da se pisana riječ o običnim, malim hrabrim nepoznatim ljudima koji se zovu hrvatski branitelji proširi i popularizira. Mi heroja, junakinja Domovinskog rata imamo jako puno, a o njima ne znamo gotovo ništa, bilo da se radi o našem gradu, županiji ili bilo kojem drugom prostoru Lijepe naše.”

WWIMG_6781

Autor knjige profesor Josip Jučervić je rekao kako su heroji postojali u svim ratovima i u svim povijesnim razdobljima. Nema društva koje nije slavilo svoje heroje. Upravo je to temelj društva jer heroji predstavljaju vrijednosti koje su najvažnije i iznad materijalnih. Profesor Jurčević je istaknuo kako se prešućivanje herojstva nije dogodilo slučajno. Ono je planirano. Rezultat toga je beznađe, gospodarska kriza, besperspektivnost, socijalno rasulo, bježanje mladih, nepostojanje uzora koji su u puno težim vremenima držali Hrvate emotivno i vrijednosno. Heroji ne samo da su prešućivani.

WWIMG_6787

Dogodilo se upravo obrnuto, jer je herojsko doba hrvatske povijesti Domovinski rat, sustavno kriminaliziran i to od strane pravosuđa, političkog govora, kulture i svih institucija u Hrvatskoj. Ljudi mlađi od trideset godina ne mogu više imati ispravnu sliku Domovinskog rata jer im ona nije predana. Zato je ova knjiga nastala da se izravno suprotstavi neobjektivnom, dramatično nepoštenom prešućivanju heroja, gdje se s druge strane cijeli Domovinski rat i heroji pretvaraju u negativne, prolupale, asocijalne tipove iako je sve bilo obrnuto:

“Sve te laži i krivotvorine, prešućivanja nisu nanijele štetu našem naraštaju koji se sjeća i koji je sudjelovao u hrvatskom Domovinskom ratu nego su nanijele upravo ovima koji danas imaju trideset ili manje godina, a za kojih nekoliko desetaka godina neće biti živog čovjeka koji se sjeća Domovinskog rata. I ako se tome ne suprotstavimo, to će biti najsramotnije doba hrvatske povijesti. I tu je glavna vrijednosna odgovornost našeg naraštaja, ne samo zbog duga prema herojima, braniteljima, nego zbog smisla hrvatske budućnosti.”, dodao je Jurčević.

WWIMG_6794

Zato je važno boriti se da se sačuvaju svjedočanstva ljudi, rekao je Jurčević te pozvao okupljene da upravo to naprave. Dodat ćemo na kraju kako je predstavljanje knjige Heroji bilo u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja te UDVDR-a Petrinja.

WWIMG_6792

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.