Koncert s kojeg se publici nije dalo otići: Jazz orkestar HV-a za 210. rođendan petrinjskog GLG-a Koncert s kojeg se publici nije dalo otići: Jazz orkestar HV-a za 210. rođendan petrinjskog GLG-a
PETRINJA – Jazz orkestar Hrvatske vojske petrinjskoj je publici postao rado viđen gost, jer njihov koncert znači pravu eksploziju kvalitetne glazbe, sviračke energije, vrsnih... Koncert s kojeg se publici nije dalo otići: Jazz orkestar HV-a za 210. rođendan petrinjskog GLG-a

PETRINJA – Jazz orkestar Hrvatske vojske petrinjskoj je publici postao rado viđen gost, jer njihov koncert znači pravu eksploziju kvalitetne glazbe, sviračke energije, vrsnih vokala koji im na koncertima gostuju i duhovite konverzacije kojom dirigent Davor Dropuljić suvereno ravna i orkestrom i publikom.

U Petrinji su već nastupili dva puta, a povod ovom trećem gostovanju doista je značajan i lijep – 210. obljetnica naše Gradske limene glazbe Petrinja.

„Večeras smo treći put u Petrinji. Povod je 210. rođendan Gradske limene glazbe Petrinja, što je zaista jedan respektabilan povod. Večerašnji repertoar bazirat ćemo na Franku Sinatri obzirom da je jučer (12. prosinca) bio 103. rođendan, odnosno obljetnica rođenja Franka Sinatre. Mi ga jako volimo i veći dio repertoara bit će posvećen njemu, uz još nešto domaćih skladbi. Gosti su nam Matija Cvek, sve popularniji mladi pjevač i naš dugogodišnji prijatelj Adalbert Turner Juci. Pridružit će nam se i vaša domaća, Marija Alapić“, najavio je voditelj Orkestra, satnik Davor Dropuljić.

Iako puno mlađi od našeg GLG-a i Jazz orkestar, koji je sastavni dio Orkestra OS RH, ove je godine svečano proslavio svoju obljetnicu.

„Petu obljetnicu osnivanja Jazz orkestra Hrvatske vojske proslavili smo koncertom u rasprodanom „Lisinskom“, s tim da smo koncert radili za Zakladu „Ana Rukavina“. Svaki naš koncert u „Lisinskom“ ima humanitarnu nakanu. Prošle godine smo koncert radili za udrugu „Europa Donna“, ove godine za Zakladu „Ana Rukavina“. Mi kad naplaćujemo ulaznice, onda to činimo isključivo u humanitarne svrhe“.

Raspored ovog orkestra u prosincu je prilično zgusnut. Već sljedeći tjedan očekuju ih koncerti u Varaždinu i ponovno u „Lisinskom“, a u Petrinju su stigli dan nakon nastupa u „Ludoj kući“, novom kazalištu Renea Bitorajca i Branka Đurića u Zagrebu. Usprkos ubrzanom tempu putovanja i nastupa, pred petrinjskom publikom nisu se štedjeli. Energično od samog početka, skladbu po skladbu, uz sjajne solaže kojima su se predstavili članova orkestra, „uvlačili“ su posjetitelje sve više u koncert.

Dlanove publike dodatno je zagrijao solist zagrebačkog kazališta „Komedija“, Adalbert Turner Juci, „Sinatra iz Zagorja“, kako ga je zafrkantski nazvao dirigent Dropuljić. Da se Zagorje „nema sramiti kaj svoga Sinatre“, Turner je pokazao već prvom „I’ve Got You Under My Skin“, a onda to potvrdio izvedbama još nekih antologijskih pjesama iz Sinatrine pjesmarice poput „Fly Me To the Moon“ ili“ For Once in My Life“. (Publika je posebno nagradila izvedbu klasika „My Way“ i „New York, New York“).

Nakon što je Adalbert Turner Juci zagrijao dvoranu svojim moćnim glasom, Jazz orkestru se na sceni pridružio daroviti mladi pjevač Matija Cvek, široj publici poznat po nastupima u televizijskim emisijama poput „A – strane“. (Nakon prvog samostalnog singla „Visine“, Matija je nedavno objavio i drugi „Praviš me ludim“).

Cvek koji često surađuje s Jazz orkestrom HV-a, izveo je nekoliko domaćih pjesama. Već na Gibinoj „Činim pravu stvar“, publika je postala prateći zbor, a na „Ljubavnoj“ Parnog valjka pridodana ritam sekcija. Trenutak u kojem je publika bila potpuno osvojena bio je kad se izvođačima na pozornici pridružila Petrinjka Marija Alapić, pustila glas i zajedno s Matijom Cvekom energično izvela „Lutku za bal“ Parnog valjka. Nije bilo druge, nego zaplesati.

Čitavo to vrijeme, koncertom je vješto upravljao maestro Dropuljić. Duhovitim doskočicama „pikao“ je članove orkestra, pjevače, članove petrinjskog GLG-a u publici, samu publiku koju je čak uspio nagovoriti da se s balkona spusti u parter, zaplješće, zapjeva i zapleše.

Nešto više od sat vremena koncerta prošlo je kao tren, a dobro raspoložena publika ni nakon bisa i „Jingle bellsa“ za kraj, nije se dala iz dvorane. U konačnici, zadovoljan je bio i Tomislav Komes, predsjednik slavljeničke Gradske limene glazbe Petrinja u čiju čast je koncert održan.

„Da, evo publika se najprije nije dala dolje s balkona, kao što ste primijetili, a onda kad su se spustili nisu se dali van iz dvorane“, kroz smijeh je prokomentirao Komes.

„Uvijek je zanimljivo na koncertima Jazz orkestra Hrvatske vojske. Kvalitetna glazba, naravno, kao što smo i najavili prije dva tjedna na prethodnom koncertu. Satnik Dropuljić je vrstan animator i zna doista kako podići publiku na noge. Učimo od njega. Mislim da su se ljudi koji su bili ovdje dobro proveli. Oni koji nisu, mogu žaliti. Nekakve snimke smo stavili na društvene mreže, pa oni koji nisu bili mogu pogledati što se to događalo u Velikoj dvorani Hrvatskog doma“, dodao je.

Na kraju, bravo za Jazz orkestar HV-a i njegove goste, bravo za slavljenički GLG koji ih je pozvao, ali ovaj put bravo i za publiku koja se opustila, uživala i čitavo vrijeme spontano surađivala s izvođačima.

Za sličan atraktivan glazbeni doživljaj nećemo morati čekati dugo. Naime, Gradska limena glazba Petrinja, najstarija petrinjska udruga u kulturi i jedan od najstarijih amaterskih puhačkih orkestara u ovom dijelu Europe (djeluje od 1808. godine), godinu svoju 210. obljetnice okrunit će 27. prosinca tradicionalnim Blagdanskim koncertom. Na pozornici Velike dvorane Hrvatskog doma pridružit će im se solistice Marija Alapić, Dora Lovreković i Laura Sučec.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.