Koncert „Tko pjeva zlo ne misli“ bio je baš „comme il faut“! Koncert „Tko pjeva zlo ne misli“ bio je baš „comme il faut“!
  PETRINJA – Pod nazivom „Tko pjeva zlo ne misli“, u Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja svoj godišnji koncert održali su ove srijede (5.lipnja... Koncert „Tko pjeva zlo ne misli“ bio je baš „comme il faut“!

 

PETRINJA – Pod nazivom „Tko pjeva zlo ne misli“, u Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja svoj godišnji koncert održali su ove srijede (5.lipnja 2019.) studenti i profesori Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Petrinji.

Tko će petrinjskoj publici zapjevati „zlo ne misleći“ i koji repertoar će izvesti, uoči koncerta otkrila je dr.sc. Jelena Blašković, voditeljica Zbora Učiteljskog fakulteta – Odsjeka Petrinja.

„Večeras smo okupili studente i profesora Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji, Ženski vokalni ansambl „Petrus“ i Muški zbor Matice hrvatske Petrinja koji se ponovno okupio za ovu prigodu. S obzirom na to da je repertoar baziran na operi, opereti i mjuziklu, htjeli smo ovim programom pokriti najveće „hitove“ upravo iz tih žanrova, tako da imamo dva zbora iz Mozartova „Figarova pira“, preko Offenbachova „Can-cana“ koji će izvesti tamburaši, skladbe iz mjuzikala „Cats“, „Oklahoma“ i „Tko pjeva zlo ne misli“ do Verdieva „Nabucca“, Zajčeve „U boj, u boj“, „Završnog kola“ iz Gotovčeve opere „Ero s onoga svijeta“ i skladbe Alfija Kabilja „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“. Pokušali smo okupiti što različitije sastave i program, kako bi dinamika koncerta bila što zanimljivija“.

Svoje godišnje koncerte održavaju već treću godinu zaredom, obično u ovo doba godine, kada se Petrinjom širi prepoznatljivi miris lipa. Godišnji koncerti prilika su da svoj rad predstave široj petrinjskoj publici.

„Ovaj godišnji koncert svake godine održavano u lipnju, uglavnom u prvom tjednu lipnja. To je ustvari „kruna“ našeg višemjesečnog rada, da damo i ovom gradu i našim studentima koji dolaze odasvud jedan prigodni program, da se vidi da radimo i da smo dio ovog grada“, kaže Blašković.

Pjevački zbor Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji koji djeluje pod imenom „Magistri Petrinienses“ okuplja četrdesetak studenata, a svesrdnu podršku daju im i njihovi profesori koji su uključeni i u rad Komornog tamburaškog sastava Fakulteta.

„Zbor broji četrdesetak članova među kojima ima i apsolvenata, nekih koji su već pred samom diplomom, ali uvijek rado dolaze i pjevaju s nama i vrata su im naravno uvijek otvorena. Sa studentima pjeva i jedan profesor, isto iz glazbene kulture, profesor Prša. Muški glasovi nam nedostaju, pa nam je on tenor. U Tamburaškom sastavu sviraju i profesor Rupčić i profesor Branimir iz matematike, a uključila sam se i ja na primu. Gdje god možemo pokušavamo se spajati i biti u što većoj sinergiji kako bi cijeli taj proces bio sadržajniji i ljepši“, ispričala je dirigentica Blašković.

Publiku i sudionike koncerta uvodno su pozdravili prodekan Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji izv. prof. dr.sc. Marko Badrić i dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Siniša Opić.

„Ovo je treći koncert koji studenti Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji daruju građanima grada Petrinje. Prvi put imaju i eminentno društvo – Ženski vokalni ansambl „Petrus“ i Muški zbor Matice hrvatske Petrinja. Nadam se da ćete u ovoj koheziji mladih, naših studenata i ove malo iskusnije ekipe doživjeti jednu sinergiju u tom zajedničkom umjetničkom izrazu. Hvala svima što ste došli na ovaj prekrasan koncert i nadam se da će vam ostati u lijepom sjećanju“, rekao je prodekan Badrić.

Dekan prof.dr.sc. Siniša Opić osvrnuo se na dvije velike obljetnice na koje je podsjetio i ovaj koncert – 100 godina Učiteljskog fakulteta i 350 godina od osnivanja Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuo je kako najstarija visokoškolska učiteljska ustanova potiče upravo iz Petrinje.

„Naš Fakultet i naši studenti su pokazali da stečena diploma na Sveučilištu u Zagrebu, na našim odsjecima u Petrinji, Čakovcu i Zagrebu vrijedi svuda u svijetu. To je jamstvo kvalitete, ali prije svega i jedna dugoročna odgovornost da možemo biti i puno bolji … Grad Petrinja ono najvažnije što ima su njegovi ljudi, njegovi žitelji. Od ustanova jedna od najvažnijih je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu – to je Odsjek u Petrinji, najstarija učiteljska visoka škola u Republici Hrvatskoj. Očekujem od svih vas, prije svega čelnika lokalne samouprave i svih koji mogu pomoći da učinimo sve da našim studentima omogućimo kvalitetnije i bolje studiranje, jer kasnije ti ljudi će voditi ovu naciju i njima ćemo dati ono što imamo najvažnije u svom životu – to je naše dijete, to je vaše dijete. Tu greške nema. Zato kao dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s velikom čašću, s velikom odgovornošću vjerujem da će učiteljstvo u Republici Hrvatskoj biti profesija koja će biti više cijenjena“, rekao je između ostalog dekan Opić.

Kao gošće koncerta nastupile su članice Ženskog vokalnog ansambla „Petrus“. Tragom naziva koncerta, „Petrusice“ su izvele dva glazbene broja iz mjuzikla „Tko pjeva zlo ne misli“ – „Fala“ i „Ja ljubim“.

„Mi smo već ostvarile jednu suradnju s tamburašima Učiteljskog fakulteta. Zvale smo ih da budu gosti na našem koncertu, a evo oni su sad uzvratili pozivom i mi smo se s velikim zadovoljstvom odazvale“, rekla je Jasmina Augustić, voditeljica ŽVA „Petrus“.

Za ovu prigodu ponovno se okupio i Muški zbor Matice hrvatske Petrinja. Pod vodstvom dirigenta Želimira Đenđinovića srčano su izveli skladbu „U boj, u boj“ iz Zajčeve opere „Nikola Šubić Zrinski“.

„Već par godina nažalost ne djelujemo, ali su nas domaćini s Učiteljskog fakulteta pozvali i ja sam pokušao kontaktirati ukupno 25 bivših članova, što još od vremena „Petrinjskog noneta“, dakle u vrijeme „Slavulja“, što iz vremena Muškog zbora Matice hrvatske. Od 25 poruka koje sam poslao, dobio sam 22 potvrde. Danas će nas na sceni biti 17, jer baš danas neki imaju drugih obveza – rade ili su na putu, tako da sam ja jako iznenađen da su se odazvali u tolikom broju. Pjevamo „U boj, u boj“, što svi dečki pjevaju da ih „probudite u ponoć“, pogotovo još danas uz pratnju Tamburaškog sastava Učiteljskog fakulteta, a i na njihovim očima se vidi da su jako zadovoljni i sretni da su se opet malo okupili, jer muško pjevanje je nešto posebno – to znaju oni koji su pjevali u zboru“, kazao je Đenđinović.

Je li onda ovaj nastup možda i najava obnove djelovanja Muškog zbora Matice hrvatske Petrinja?

„Mislim da nitko to silnije ne želi nego ja. Nažalost, muških glasova svuda nedostaje i imamo uvijek problem s tim eksternim dionicama prvog tenora i drugog basa. Za jedan redovni, kontinuirani rad i posao ne mogu okupiti tako kvalitetnu ekipu da bi mogli imati redovne probe tjedno, zato sad idemo ovako „ad hoc“, kad se nešto upriliči – ako smo za, mislim da se možemo dogovoriti“.

Instrumentalna potpora pjevačima bio je Komorni tamburaški sastav  Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji pod vodstvom Mateja Ralašića, studenta 4. godine Učiteljskog fakulteta. Samostalno, tamburaši su izveli „Can-can“ iz Offenbachove operete „Orfej u podzemlju“.

Kao završnu poruku koncerta, svi izvođači zajedno su izveli skladbu „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“.

Dekan Opić i prodekan Badrić čestitali su izvođačima, a gostima u znak zahvalnosti uručili male znakove pažnje (ruže dirigenticama, solisticama i gošćama iz ŽVA „Petrus“ te prigodne darove muškim gostima i voditeljima).

U sinergiji, studenti i profesori Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji i ovim su koncertom potvrdili svestranost i talentiranost, a zajedno sa svojim gostima opravdali svaki pljesak kojim ih je publika nagradila.

Kroz program koncerta koji je priredila profesorica Božica Vuić, a vodila studentica Doris Gavranović, provlačile su se asocijacije na i danas mnogima omiljeni film Kreše Golika „Tko pjeva, zlo ne misli“, podnaslovljen kao „ljubavna komedija s pjevanjem“. U tom duhu bila je i „važna obavijest“, odnosno poziv profesorice Vuić na samom kraju, da se nakon koncerta, kak’ bi rekel Franjo Šafranek, „svi zapute prek „K Žnidaršiču“gde buju si malo povedali o Abesiniji“.

Da sve ostane u duhu naslova „Tko pjeva zlo ne misli“, umjesto ocjene koncerta mogla bi se iskoristiti rečenica jednog od likova iz filma, gospona Fulira (također citirana u programu) da je sve bilo baš „comme il faut!“.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.