Krajem svibnja bez posla 10 300 osoba Krajem svibnja bez posla 10 300 osoba
SISAK – Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnih ureda Sisak i Kutina, krajem svibnja ove godine registrirano je 10 300 nezaposlenih osoba što... Krajem svibnja bez posla 10 300 osoba

SISAK – Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnih ureda Sisak i Kutina, krajem svibnja ove godine registrirano je 10 300 nezaposlenih osoba što je u usporedbi s travnjem ove godine pad nezaposlenosti za 7,4 posto, a na godišnjoj razini nezaposlenost je smanjena za 22,1 posto.

Prema dobnoj strukturi najviše nezaposleni su oni stariji od 55 godina, a prema razini obrazovanja, najviše nezaposlenih su osobe srednjoškolske razine obrazovanja.

Od ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba u cijeloj Županiji, najveći broj je u Sisku gdje je bez posla 2 896 osoba, u Petrinji posao traži 1313 osoba, a u Kutini 1053 osobe. Najmanja nezaposlenost je u Majuru gdje su bez posla 82 osobe. U usporedbi s istim mjesecom lani, evidentirana nezaposlenost je smanjena u svim gradovima i općinama, a najveće smanjenje bilježe Jasenovac, Lekenik i Kutina.

Tijekom svibnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 605 osoba, od čega ih je najviše došlo iz prerađivačke industrije te trgovine na veliko i malo. Istovremeno, iz evidencije nezaposlenih su izašle 1434 osobe koje su posao najviše potražile u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane kao i u prerađivačkoj industriji.

Gledano po ispostavama, tijekom svibnja ove godine, u zapošljavanju na osnovi radnog odnosa predvodila je ispostava Siska gdje je zaposleno 339 osoba, potom Novska gdje je zaposleno 135 osoba, a u Ispostavi Petrinja bilježi zapošljavanje 162 osobe.

U programe aktivne politike zapošljavanja tijekom ove godine novouključeno je 415 nezaposlenih osoba.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.