Share on facebook
Share on twitter
potporezaposljavanje29062020

Kreću isplate poticaja za zapošljavanje do 3000 kuna, Ministarstvo donijelo odluku

PETRINJA – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je Odluku o financiranju operacije „Dodjela bespovratnih potpora za razvoj poduzetništva na području Grada Petrinje“. Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu je kazao kako sada slijedi potpisivanje Ugovora sa Ministarstvom, a potom kreću u provedbu projekta.

„Vi svi znate da smo to već prije dvije godine najavili, to je 10 milijuna kuna za sufinanciranje svakog novog radnog mjesta do tri tisuće kuna mjesečno, do 50 posto Bruto II plaće u trajanju od 12 mjeseci. To je otprilike 36 tisuća kuna po svakom novozaposlenom djelatniku, bez ograničenja na broj djelatnika. Dakle, svaki investitor, svaki poduzetnik sada ima priliku doći do tih sredstava“, rekao je Marić te podsjeća kako je Gradsko vijeće ovaj program usvojilo i za 2019.godinu te je on produžen i na ovu godinu.

„Inače je tim programom predviđena provedba u trajanju od tri godine, odnosno do utroška ovih 10 milijuna kuna sredstava. Mi smo kao Grad objavili natječaj za prikupljanje zahtjeva u tu svrhu, imamo nekih 50-tak zahtjeva, od kojih ima nešto ispravnih, nešto neispravnih jer moramo paziti na proceduru dodjele. Mi smo sada pred potpisom Ugovora za povlačenje tih sredstava i mogu se isplaćivati retroaktivno“, dodaje Marić te ističe kako je spremno 13 ugovora za poduzetnike iz prošle godine vrijednih više od 200 tisuća kuna.

Edisa Mašinović, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj je podsjetila kako je ovdje riječ o projektu koji je planiran unutar Intervencijskog plana. „Radi se o programu Integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, unutar kojega je znači Petrinja, planirao unutar Europskog socijalnog fonda, znači moram naglasiti da je ovo prvi projekt kojeg će Grad uskoro ugovoriti iz Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i koji je financiran sa 100-postotnim iznosom. Ukupna vrijednost projekta je 9.940.488,50 kuna i tu se zapravo radi o više vrsta potpora, odnosno poticaja u poduzetništvu. Sam projekt se zove Dodjela bespovratne potpore na području Grada Petrinje i ono što je bitno za korisnike, za male i srednje poduzetnike je da su oni ovdje krajnji korisnici. Oni se javljaju direktno na natječaj Grada, Grad sklapa odluke i ugovore sa istima i onda ta sredstva Grad dobiva po odobrenju zahtjeva za nadoknadu sredstava od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji je ovdje jedan od potpisnika Ugovora uz još Hrvatski zavod za zapošljavanje“, pojasnila je Mašinović.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović se zahvalio cijelom timu koji radi na brojnim projektima iz Intervencijskog plana, pa tako i ovom. „Prije svega ja mislim da se svakom poduzetniku trebam ispričati. To je ne moja isprika, nego isprika u ime svih onih koji su u tom procesu natječaja i osiguravanja sredstava iz IP-a, bili važni, gdje sam ja kao gradonačelnik odlučio i jedini smo Grad u IP-u, kada su građani opravdano po mnogim mrežama negodovali, koji su poduzetnici, rekli su što je sada s tim sada što mi sufinanciramo tri tisuće kuna mjesečno. Mi smo natječaj pripremili još prošle godine u studenom i dali smo natječaj jer smo dobili zeleno svjetlo jer je novac osiguran. Danas kada sam dobio Odluku o financiranju resornog ministarstva, to želim posebno podvući, obično će sada ljudi reći to je kampanja, nije kampanja, nego procedura koja se trebala ispoštivati“, kazao je Dumbović.

Na samom kraju, Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja je naglasila kako će isplata poticaja za 2019.godinu krenuti što prije nakon što se sklope ugovori.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X