“Krsto Hegedušić iz privatnih i javnih zbirki” “Krsto Hegedušić iz privatnih i javnih zbirki”
PETRINJA – Galerija Krsto Hegedušić povodom obilježavanja 30 godina svog postojanja (1987–2017.) predstavila je izložbu pod nazivom “Krsto Hegedušić iz privatnih i javnih zbirki”.... “Krsto Hegedušić iz privatnih i javnih zbirki”

PETRINJA – Galerija Krsto Hegedušić povodom obilježavanja 30 godina svog postojanja (1987–2017.) predstavila je izložbu pod nazivom “Krsto Hegedušić iz privatnih i javnih zbirki”.

„Cijela ova 2017. godina u našem programskom segmentu u znaku je obilježavanja 30 godina postojanja same Galerije „Krsto Hegedušić“ – dakle od godine kad je osnovana kao galerija moderne i suvremene umjetnosti i koja programski nastavlja djelovati kroz valorizaciju i prezentaciju opusa Krste Hegedušića i polaznika njegove slavne majstorske radionice koja je djelovala od 50-ih do 70-ih godina dvadesetog stoljeća. Mi smo se u tom kontekstu ove godine odlučili na dvije kompleksnije reprezentativne izložbe . Prva je bila „Tošo Dabac – čovjek u prostoru“ i evo sada od 2. do 19 studenog, građani Petrinje imaju priliku po prvi puta u našoj galeriji vidjeti neka od Hegedušićevih slavnih remek djela. Izložbu su sufinancirali Ministarstvo kulture RH i Sisačko-moslavačka županija, a mi smo za ovu priliku odlučili posuditi radove iz privatnih i javnih zbirki“, rekla je voditeljica Galerije „Krsto Hegedušić“, Alma Trauber.

Izložba donosi petnaestak Hegedušićevih radova. Neka od njih, poput „Ledine“„Proštenja u mojem selu“, „Poplave“ i dr., čuvaju se u javnoj zbirci Moderne galerije u Zagrebu. Na ovoj izložbi, po prvi puta likovna publika u Petrinji, imat će priliku „zaviriti“ i u djela koja se čuvaju u dvjema privatnim zbirkama.

„Tu je ta slavna zbirka „Hanžeković“, zbirka Marijana Hanžekovića iz koje su izložena dva Hegedušićeva kapitalna ulja na staklu iz pedesetih i šezdesetih godina. Odlučili smo se i na jednu lokalnu, petrinjsku zbirku koja dosad isto tako nije bila prezentirana javnosti. Radi se o zbirci  Domagoja Bernića gdje smo se odlučili na taj dokumentacijski materijal. Dakle, jedan dio se odnosi na fotografije Krste Hegedušića iz njegovog privatnog života, a s druge strane na jedan rani opus njegovih crteža, još predakademskih i akademskih dana. Značaj tih crteža je osobito simptomatičan zato što svaki crtež ima jednu intimnu, osobnu Hegedušićevu opasku tako da nam i to daje jedan novi uvid u Hegedušićev opus“, objasnila je Trauber.

„Umjesto predgovora, katalog izložbe donosi zapise i isječke iz dokumentacijske građe o Krsti Hegedušiću, pohranjene u Arhivu za likovne umjetnosti, sastavne jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čiji je jedan od pokretača bio upravo sam Hegedušić. Isto tako, neki od zapisa vrijedna su Hegedušićeva svjedočanstva o radovima koji se imaju priliku vidjeti na ovoj izložbi“.

Izložba „Krsto Hegedušić iz privatnih i javnih zbirki“ u petrinjskoj galeriji koja nosi ime ovog umjetnika, otvorena je 2. studenog i može se pogledati do 19. studenog ove godine.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.