KUD „Hrastovička gora“ domaćin predsmotre izvornog folklora KUD „Hrastovička gora“ domaćin predsmotre izvornog folklora
  HRASTOVICA – Zajednica udruga u kulturi Sisačko-moslavačke županije i Kulturno-umjetničko društvo „Hrastovička gora“ iz Hrastovice organizirali su u... KUD „Hrastovička gora“ domaćin predsmotre izvornog folklora

[g-carousel gid=”56295″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

 

HRASTOVICA – Zajednica udruga u kulturi Sisačko-moslavačke županije i Kulturno-umjetničko društvo „Hrastovička gora“ iz Hrastovice organizirali su u Narodnom domu „Stjepan Radić“ u Hrastovici predmostru izvornog folklora na kojoj je nastupilo 11 kulturno-umjetničkih društava.

„Ove godine je KUD Hrastovička gora je po prvi puta domaćin predmostre folklora za Županijsku smotru. Jučer je bila jedna od predmostri u Kutini i danas je organizirana ovdje. Nastupa ukupno 11 KUD-ova i dolaze nam selektori koji će ocijeniti rad, nošnje, ples i koreografiju, odnosno plesove koje plešemo“, rekla nam je uvodno Ljiljana Sigur, predsjednica KUD-a „Hrastovička gora“ te otkriva što im kao KUD-u znači gostoprimstvo jednog ovakvog događanja.

„Lijepo je, čast je to, ali ima jako puno posla i organizacije. Nadam se da će ovo sve dobro proći i nadam se da nam neće nitko zamjeriti ako nešto ne bude bilo kako treba, jer s obzirom na prostor kojeg imamo i vremenske prilike, koje su nas na kraju poslužile, nadam se da će sve ispasti sve dosta dobro i da će svi biti zadovoljni“, rekla je Sigur prije početka same predsmotre.

Od kulturno-umjetničkih društava s petrinjskog područja na predsmotri su nastupili KUD „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog, KUD „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića kao i domaćin, KUD „Hrastovička gora“ iz Hrastovice.

Selektorica Hrvatskog sabora kulture Irena Miholić, etnomuzikologija iz Instituta za etnologiju i folkloristiku je istaknula kako je uvijek teško odlučiti tko je najbolji na ovakvim smotrama folklora. „Uglavnom su  to ljudi amateri koji odvajaju svoje vrijeme, oni su tu, pokazuju što su naučili, oko čega su se trudili cijele godine. Uvijek je teško i ocjenjivati jednu takvu situaciju. Ja bih najradije da se svi pojavljuju na svakoj smotri, da pokazuju to svoje znanje, te svoje prekrasne nošnje, da pokazuju što su uspjeli sačuvati, odabrati. To vam je uvijek nešto novo, te građe ima toliko da bi mogli imati jako puno predmostri i smotri. Nažalost, moramo nekoga odabrati“, rekla je Miholić.

Tko je bio najboljih od 11 predstavljenih KUD-ova, znat će se u sljedećih nekoliko dana, a oni najbolji nastupit će 8.lipnja na 22.Županijskoj smotri izvornog folklora u Martinskoj Vesi. Osim već spomenutih domaćih KUD-ova, nastupili su još KUD „Moslavac“ iz Volodera, KUD „Treća sreća“ iz Gline, KUD „Potočanka“ iz Potoka, KUD „Hrvatsko srce“ Odra-Žabno, KUD „Seljačka sloga“ iz Grede Sunjske i KUD „Sunjanka“ iz Sunje te KUD „Radost“ iz Sela.

Sigur je na kraju najavila i predstavu koju će odigrati u srijedu 15.svibnja u 20 sati. Naime, KUD-ovi Čuntićanka i Hrastovička gora su u jednom zajedničkom projektu kojeg je pokrenula umjetnička udruga Eurokaz iz Zagreba koji su pripremili projekt organiziranja kazališne predstave u kojoj sudjeluju osobe starije od 54 godine.

„Mislim da je to jako zanimljivo. Nama je ovo bio jedan velik izazov. Prošli tjedan smo imali probe svaki dan po tri sata sa producenticom iz Zagreba. Sutra nam dolaze četiri glumca iz Zagreba koji su glavni nositelji predstave. Imamo sutra i prekosutra probe po četiri ili pet sati. U srijedu generalna proba i u 20 sati je predstava. Pozivam sve zainteresirane da dođu. Ulaz je besplatan, ali se moraju javiti na moj broj mobitela ili broj Nade Korečić koje smo mi stavili na društvene mreže tako da se zna tiskati određen broj karata. Voljela bi da dođu i podrže naš rad i trud, da vide koliko se puno ovdje radi. Puno se trudimo i bilo bi šteta to propustiti“, rekla je Sigur. Tako će u režiji Ive Srnec, a prema Krležinoj noveli „Cvrčak pod vodopadom“ u zajedničkom projektu sudjelovati ova dva domaća KUD-a svojom glumom, pjesmom i plesom.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.