KUD „Hrastovička gora“ organizirao „Košaricu veselicu“ (Ceker bal) KUD „Hrastovička gora“ organizirao „Košaricu veselicu“ (Ceker bal)
HRASTOVICA – Kulturno umjetničko društvo „Hrastovička gora“, u Narodnom domu „Stjepan Radić“, bilo je organizator „Košarice veselice“ uz ulaznicu od 50 kuna u koju... KUD „Hrastovička gora“ organizirao „Košaricu veselicu“ (Ceker bal)

HRASTOVICA – Kulturno umjetničko društvo „Hrastovička gora“, u Narodnom domu „Stjepan Radić“, bilo je organizator „Košarice veselice“ uz ulaznicu od 50 kuna u koju je bilo uključeno piće dobrodošlice i zakuska.

„KUD Hrastovička gora organizirao je naš prvi „Ceker bal“, ali zbog petrinjskog brenda dali smo malo drugačiji naziv „Košarica veselica“ – pojasnila je Ljiljana Sigur, predsjednica KUD-a i nastavila: „Cilj je bio skupiti što više sredstava za daljnji rad KUD-a i da se vidi da ne ovisimo samo o sredstvima koja trebamo dobiti od Grada Petrinje, Županije ili raznih projekata nego se trudimo sami. Odaziv je neočekivano velik i čak je bilo više od 20 ljudi koji su u zadnji tren željeli doći, ali našli smo mjesta i za njih iako je malo tijesno i nema veze, neka se svi provesele. Ovom prigodom bih htjela zahvaliti svima koji su sudjelovali i koji podržavaju rad KUD-a, koji su bili sponzori, jer od toga smo prodavali tombolu po 20 kuna i svaka je bila dobitna, ali napravili smo i malo drugačiji način prodaje, odnosno dobitaka, a to je da tri glavne nagrade budu riječi HVALA koje ulaze u dodatno izvlačenje za vrednije nagrade. Još smo željeli napraviti i malu inovaciju, a to je ples s košaricom koja će kružiti od para do para koji sudjeluju s deset kuna akontacije i kada se kaže stop kod koga se nađe košarica taj ispada iz igre sve do konačnih pobjednika.“

Izrazila je i nadu kako bi „Košarica veselica“ mogla postati tradicija, jer kako je kazala, vidjelo se da je bio jako veliki interes i nada se da su bili dobri domaćini.

Među gostima je bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je pohvalio i podržao ovu akciju: „Ovo je povratak u baštinu, tradiciju, običaje, sve ono što imamo kao trajne vrijednosti u našem društvu i mislim da je Hrastovica pokazala širom otvorena vrata. Došli su dragi prijatelji, Zagrepčanke i Zagrepčani, Siščanke i Siščani, Petrinjke i Petrinjci, Mošćenićanke i Mošćenićani i to je spoj vrijednosti koje imamo. Mislim da su to trajne vrijednosti i da ih trebamo držati kao kap vode na dlanu. Svime ovime sam ugodno iznenađen, Hrastovica je mjesto koje je odlično organizirano i zahvaljujem se KUD-u i svima onima koji su došli i vidim da je to nova nada i svjetlost koja ide od našeg sv. Bartola, koja pokazuje da možemo ostati ovdje i da imamo prilike. Mislim da Grad Petrinja uz ovakve ljude, koji imaju jednu veliku dimenziju za vrijednosti koje smo imali od svojih baka i djedova i to jednostavno treba čvrsto držati u rukama. To može biti poruka za sve, a imaju inspiraciju Hrastovice i baštine ono što imaju. Svi KUD-ovi koji naprave jednu ovakvu nadgradnju sigurno je da su dobro došli partneri Gradu Petrinji i ja ću kao gradonačelnik sa svojom ekipom uvijek ovo podržati i želim im puno uspjeha u budućem radu.“

Naglasio je i kako je ove tradicijske običaje prihvatilo dosta mladih, te je istaknuo: „To ne vrijedi nama, mi smo to prošli i mi vraćamo samo sjećanje da ti mladi vide i kažu, gle tako su živjeli moji preci i to treba prenijeti s koljena na koljeno. Mi smo to, neću reći zaboravili, nama je to oteto i to smo jednostavno prestali baštiniti jer smo imali Domovinski rat. Znamo da su Hrastovica i Petrinja bili jedno ogromno zgarište, ali KUD, DVD, Planinarski, Skijaški i Nogometni klub iznikli su kao Feniks iz pepela, znači mi sa zgarišta dajemo jednu strašnu poruku, snagu i energiju, a ono što nas nosi to je ljubav koju imamo u srcu za sve one koji su ovdje pokopani i moramo imati optimizma i siguran sam da Grad Petrinja ima svoju budućnost uz dobre ljude.“

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.