Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
paletaikistovi

Likovna kolonija HVIDR-e „Ranjeni grad“

PETRINJA– U prostoru Osnovne škole „Mate Lovraka“ u Petrinji ove je subote počela dvodnevna likovna kolonija „Ranjeni grad“ koju je i ove godine u sklopu rujanskih „Dana sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve grada Petrinje u Domovinskom ratu te razaranja našeg grada u rujnu 1991.“ organizirala petrinjska HVIDR-a.

Predsjednik Udruge HVIDR-a Petrinja, Antun Pintar podsjetio je kako svake godine njihove likovne kolonije imaju i humanitarni karakter. Ta humanitarna dimenzija sada se, nakon potresa, čini još potrebnijom: „Između ostalog, pomogli smo ranije i Zagrebu – dali smo na aukciju pet slika sa svojih prijašnjih kolonija za pomoć pri zidanju kuće jednoj samohranoj majci i njezinoj djeci. U međuvremenu dogodio se prošle godine i potres. Baš na taj dan, netom prije potresa, 9 slika s naših kolonija uručili smo ljudima koji su 25 godina proveli u HVIDR-i. Odmah nakon potresa odlučili smo da ćemo nastaviti pomagati i slikama s naših kolonija. Na Predsjedništvu smo razgovarali o tome – teško je donijeti odluku kome pomoći, jer svima je potrebna pomoć. Odlučili smo da ćemo pomoći obitelji koja je jako nastradala – znamo kako ide obnova – hoće li tko pomoći ili neće, ali rekli smo da ćemo naći obitelj koja je stradalnik i ima puno djece. U suradnji s Dubravom TV i Antom Matićem, koji je inače naš prijatelj koji je ratne dane proveo ovdje, organizirat ćemo aukciju prikupljenih slika. Uglavnom, sad sam to predložio i gradonačelnici, neka naš Centar za socijalnu skrb vidi kojoj je obitelji s više djece pomoć u ovom trenutku najpotrebnija, oni to najbolje znaju. Mi ćemo tijekom godine pokušati, ako što prodamo, prikupiti novce i kupiti toj obitelji što je potrebno. Nećemo direktno davati novce, da ne bi bilo da se novci „pogube“, nego ćemo kupiti što treba – ako treba krevet, kupit ćemo krevet i sl.“, kazao je Pintar.

Likovnu koloniju „Ranjeni grad“ otvorenom je proglasila petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes: „Hvala gospodinu Pintaru i Udruzi HVIDR-a Petrinja na organizaciji još jednog humanitarnog događaja. Hvala i ravnateljici Ankici Krnjajić Magdić i Osnovnoj školi “Mate Lovraka” što nam je još jednom otvorila vrata ove škole koja nam je neophodna za odvijanje raznih događaja, budući da smo u centru grada ostali bez prostora. Hvala dragi prijatelji i vama. Ovo je još jedan dokaz da imamo prijatelje u ovim razmjerima katastrofe, prijatelje koji su nam zaista od početka potresa pružali ruke. Ovo je još jedna pružena ruka. Zahvaljujem van i želim vam uspješan rad“, poručila je gradonačelnica.

Na ovogodišnju koloniju „Ranjeni grad“, pozvano je 25 slikara iz različitih dijelova Hrvatske.

Nažalost, zbog epidemioloških, odnosno zdravstvenih razloga, nisu svi uspjeli doći. Među onima koji su se i ove godine rado odazvali bili su i članovi Udruge „Peski – Art Đurđevac“.

„Što se tiče Petrinje, glavna poveznica je naša, da ne kažem „napol Podravka“, Petrinjka Edit Posavec, umjetnica iz Petrinje koju poznajemo godinama i međusobno se susrećemo na likovnim kolonijama, pa tako i prošle godine kad smo sudjelovali na likovnoj koloniji HVIDR-e u Petrinji. Naravno, dugogodišnje prijateljstvo je dovelo i do toga da smo, kad se dogodio potres u Petrinji, mi u Đurđevcu organizirali jednu humanitarnu akciju i koliko smo mogli, nastojali smo pomoći našim prijateljima u Petrinji, pa je i ove godine onda bilo logično da se ovdje onda ponovno pojavimo. Iz Đurđevca nas je došlo četvero, plus kolega koji nije mogao doći, ali je poslao sliku – znači iz Udruge „Peski – Art“ nas petero – sve slikari koji su već etablirani, imaju svoje karijere, neki čak i duže od 50 godina. Evo kolega Zdravko, dopredsjednik naše Udruge, ove je godine dobio i nagradu za životno djelo Grada Đurđevca, tako da smo nastojali doći u najboljem sastavu u kojem smo mogli“, rekao je Franjo Mihočka, predsjednik Udruge „Peski – Art Đurđevac“. Svoje petrinjske domaćine, članovi ove Udruge pozvali su u uzvratni posjet 9. listopada kada u Đurđevcu organiziraju likovnu koloniju i izložbu u čast svog sugrađanina, generala Mladena Markača, ususret obljetnici oslobađajuće presude koja je hrvatskim generalima izrečena u Haagu 16. studenog 2012. godine.

Poziv na likovnu koloniju petrinjske HVIDR-e „Ranjeni grad“, rado je prihvatio i Sašo Petroševski Novak, zagrebački slikar koji zadnje tri godine živi u Stubičkim Toplicama:

„Stvarno mi je čast i zadovoljstvo biti na vašoj koloniji. Edit Posavec koja mi je dugogodišnji prijatelj – dijelimo bezbroj kolonija po cijeloj Hrvatskoj još od ratnih godina do dana današnjeg – pozvala me je i ja sam sa zadovoljstvom došao. Ovo nije prvi susret s Petrinjom. Prije par mjeseci u suradnji sa zagrebačkom Općinom Dubrava i Dubravom TV pokrenuli smo jednu humanitarnu aukciju slika. Kontaktirali smo i petrinjsku HVIDR-u, tako da smo dobili i određeni broj slika vaše petrinjske udruge slikara koje će biti ponuđene na aukciji, a prihod će ići za humanitarnu pomoć jednoj potrebitoj obitelji – samohranoj majci s dvoje djece koja je u velikim problemima. Prikupili smo više od 130 umjetnina i u razgovoru smo da bi se nekakva slična akcija danas-sutra radila i u Petrinji, na način da bi umjetnici koji su donirali slike za Dubravu, isto tako donirali slike i za Petrinju. Ja još jednom zahvaljujem organizatorima što su me pozvali na ovu koloniju i zadovoljstvo mi je što će jedan moj rad koji danas nastane ići u fundus ove kolonije“, kazao je Petroševski Novak.

Na koloniji „Ranjeni grad“ po drugi put sudjelovao je i mladi petrinjski slikar Daniel Barukčić.

„Već drugu godinu odazivam se na ovu koloniju HVIDR-e i zaista moram pohvaliti cijelu organizaciju. Tu su uvijek brojni, sad ih već mogu nazvati prijatelji, koji su nam pomogli i u potresu, pogotovo ekipa iz Đurđevca, tako da je ovo jedan dan u kojem se svi podružimo radeći ono što volimo – slikari iz drugih krajeva i mi lokalni umjetnici, slikari amateri. To je jedan međugeneracijski događaj koji je tu da napravimo i nešto korisno i dobro, jer je kolonija humanitarnog karaktera, tako da ćemo, nadam se, svojim radom valjda stvoriti i nešto dobro“.

Anela Ivšić, također je mlada petrinjska slikarica, a ovo joj je, kaže, prva likovna kolonija u životu.

„Počela sam slikati prije par godina i sad sam prvi put na likovnoj koloniji. Nadam se ne zadnji. Radim u akrilu, ulju, olovci – kako mi dođe“, kaže Anela.

Likovna kolonija HVIDR-e „Ranjeni grad“ u prostoru Osnovne škole „Mate Lovraka“ nastavlja se i sutra.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Vilenjaci se bude“

STRAŠNIK – Nakon što su svoju „ruku dobrote“ pružili osobama i obiteljima u potrebi, skupina

X