Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gimgs2908202122

Ljetne kulinarske radionice projekta SuPER

SISAK – Projekt SuPER – susreti podrške, edukacije i rada kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u svojim projektnim aktivnostima ima i održavanje kulinarskih radionica u domovima korisnika pripadnika ciljanih skupina, a to su prije svega osobe pod međunarodnom zaštitom, ali i drugi ljudi u riziku siromaštva i socijalne isključenosti, o čemu smo već pisali u našim prikazima na Portalu 53.

Tijekom ljeta održane su kulinarske radionice u nekoliko domova ljudi koji su u Hrvatsku, u Sisak došli iz Sirije i Azerbajdžana. To je bila prilika za druženje, komunikaciju putem kuhanja, razgovore o sličnosti i različitosti kuhinja, kulinarskim specijalitetima i prehrambenim navika u Hrvatskoj, Siriji i Azerbajdžanu, pojasnila je voditeljica projekta SuPER dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Objede smo pripremali u kućanstvima osoba uključenih u ove projektne aktivnosti. Radi se o višečlanim obiteljima, obično 7 do deset članova obitelji, pa su tome prilagođene i količine. GIMG Sisak bi pribavio namirnice, ali su i domaćini sudjelovali i to obično s raznim specifičnostima kao što su začini, neki osobiti dodaci jelima koji su pripremljene obroke činili osobitim i što sličnijim onima koje su obično pripremali u svojim matičnim zemljama iz kojih su zbog ratnih sukoba morali otići. Tijekom pripreme obroka razgovarali smo kojoj hrvatskoj hrani pripremljena hrana najviše slični – pojasnila je Poredoš Lavor.

Prehrambene navike su nam slične, svi volimo kušati nešto novo, u pripremi obroka sudjelovale su osobe oba spola – i roditelji i djeca, rado pripremamo obroke u društvu i hrana povezuje ljude – zaključci su ovih radionica.

Za prigodu ovog prikaza posebno izdvajamo objed kod domaćice Roye koja je porijeklom iz Azerbajdžana. Uz pripremu obroka uživalo se u glazbi jer Roya je školovana klaviristica, a zajedno sa svojom djecom pripremila je zanimljiva i ukusna jela iz Azerbajdžana: pečeno meso (et čihirtmasi), juha od mesa sa tjesteninom (dušbere), pita od mesa (gutab), sarma od lista vinove loze (dolma), a za desert prženo brašno s voćnim sirupom (halva).

Projekt SuPER provodi se od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. godine, financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri na projektu su Osnovna škola Braća Bobetko Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak.

  • gimgs290820211
  • gimgs290820212
  • gimgs290820213
  • gimgs290820214
  • gimgs290820215
  • gimgs290820216
  • gimgs290820217
  • gimgs290820218
  • gimgs290820219
  • gimgs2908202110
  • gimgs2908202111
  • gimgs2908202112
  • gimgs2908202113
  • gimgs2908202114
  • gimgs2908202115
  • gimgs2908202116
  • gimgs2908202117
  • gimgs2908202118
  • gimgs2908202119
  • gimgs2908202120
  • gimgs2908202121
  • gimgs2908202122
  • gimgs2908202123
  • gimgs2908202124
  • gimgs2908202125
  • gimgs2908202126
  • gimgs2908202127
  • gimgs2908202128
  • gimgs2908202129
  • gimgs2908202130
  • gimgs2908202131
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X