Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ljetnikampuosismz19go

Ljetni sportski kamp „I ja to mogu“ za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

PETRINJA – Tijekom tri ljetna mjeseca, vodeći se osnovnim ljudskim pravom da bavljenje sportom ne smije biti povlastica, već pravo dostupno svima, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i ovog je ljeta osmislila zabavno-rekreativne aktivnosti kroz projekt pod nazivom Ljetni sportski kamp „I ja to mogu“ kojeg je financirao Grad Petrinja kroz javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga u iznosu 15.000,00 kuna.

Djeci s teškoćama u razvoju i mladima te osobama s invaliditetom, Udruga je kroz  projekt tijekom ljetnih mjeseci organizirala u dva navrata kupanje u Topuskom, tri sportsko-rekreativna druženja u Centru Capriccia u Nebojanu te dva odlaska u Bowling club na kuglanje u Zagreb.

„S ponosom možemo reći da smo ove godine, u odnosu na one prije, imali bolji odaziv naših članova. Tako je u aktivnostima Ljetnog sportskog kampa sudjelovao 21 član udruge – djeca i mladi s teškoćama u razvoju i invaliditetom. Kako je kamp zamišljen kao oblik neformalnog druženja svih članova obitelji njima se na aktivnostima Ljetnog sportskog kampa pridružilo 32 roditelja i baki te 23 braće i sestara. Provođenje aktivnosti kampa pomoglo je i 10 volontera“, ponosno o rezultatima projekta ističe voditeljica Aleksandra Milković.

Na kraju projekta Udruga je uručila braći i sestrama diplome za sudjelovanje u kampu, dok su članovima udruge podijeljene medalje i to zlatne onima koji su sudjelovali na svim aktivnostima ili propustili tek jednu, srebrne za članove koji su dva ili tri puta bili na aktivnostima dok su brončane za poticaj da na slijedećem kampu budu više puta dobili članovi koji su imali samo jedan dolazak.

Aktivnosti Ljetnog sportskog kampa ponudile su  zabavne i rekreativne aktivnosti pod nadzorom stručnih djelatnika Udruge i volontera. Dio sadržaja u sklopu organizacije donirale su i ove godine Top terme Topusko (besplatan ulaz na bazene) te jedno besplatno druženje Capriccia centar u Nebojanu. Na svim poljima, i među starijim i mladima razvijala se međusobna interakcija, socijalno uključivanje, jačanje kompetencija te stvaranje mreže međusobne podrške i povezivanja. Sport za ovu grupu korisnika udruge ima veću važnost nego u slučaju prosječnog čovjeka, obzirom da spadaju u skupinu kojoj treba sustavna rehabilitacija neophodna za očuvanje elementarne fizičke kondicije i pokretljivosti.

„Udruga nastoji pružiti te kontinuirano razvijati nove oblike socijalnih usluga, a dodatno ovim projektom osmišljavamo njihove slobodno vrijeme, a samim tim i socijalnu uključenost u život zajednice. Pružanje kvalitetnih aktivnosti slobodnog vremena u kojima će se poticati samostalnost, emocionalni razvoj i socijalna integracija djece s teškoćama doprinose njihovom kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, kod nekih i stjecanje novih znanja i vještina te novih iskustava kroz sportske aktivnosti“, naglašava Aleksandra Milković.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X