More ljudi na jubilarnoj 20.Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici More ljudi na jubilarnoj 20.Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA – Hrvatska Kostajnica bila je domaćin ovogodišnje jubilarne 20.Kestenijade, koja je od ove godine uvrštena i na kartu „Okusi Europe“. U tri... More ljudi na jubilarnoj 20.Kestenijadi u Hrvatskoj Kostajnici

HRVATSKA KOSTAJNICA – Hrvatska Kostajnica bila je domaćin ovogodišnje jubilarne 20.Kestenijade, koja je od ove godine uvrštena i na kartu „Okusi Europe“. U tri dana posjetitelji su mogli uživati u bogatom programu te ukusnim delicijama od kestena. Doći na Kestenijadu, a ne probati kestene je kao da tamo niste niti bili, a redovito svake godine za posjetitelje kostajničke Kestenijade pečene kestene priprema i Josip Brekalo.

„Kesten iz Hrvatske Kostajnice sa naših brda. Godinama se svladava ova tehnika pečenja, kada bijeli dim ide kada je gotov. Ne smije biti prekrupan kesten jer najslađi kesten je ovaj sitni kesten. U njemu onda ima šećera, kada je krupan onda je kesten gorak. Ova godina po pitanju kestena je jako slaba jer ga je suša uništila, ali je zato jako sladak. Svake godine se bira najbolji kestenjar i to je stvar prestiža. Ja sam bio najbolji kestenjar 2013.godine“, otkrio nam je Brekalo.

Osim samog kestena, svi posjetitelji mogli su okusiti i ukusne kolače od ove jesenske delicije, a već treću godinu svoje proizvode izlaže i Elizabeta Brodarac iz „Beti torte i kolači“. „Mi se uvijek nastojimo promovirati nekim novim kolačima. Imamo chees cake od kestena, imamo roladu s kestenom, imamo tortu koju smo nazvali kesten u PMS-u od čokolade i kestena, imamo tortu viagru koja je kombinacija oraha, lješnjaka i kestena, imamo cup cakes s kestenom, imamo ledeni vjetar u čaši s kestenom i bananama, desert u čaši s kestenom, imamo makrose i lađice od čokolade i kestena“, nabrojala nam je Brodarac i dodaje kako kod posjetitelja najbolje prolazi ledeni vjetar u čaši s kestenom i bananom.

Posjetili smo i štand OPG-a Lenac koji nudi jedan stari kostajnički specijalitet, a to su Kostajničke pletenice o kojima nam je više otkrila Svjetlana Lenac. „Kostajničke pletenice su naziv za tradicijsko jelo u Hrvatskoj Kostajnici koje se spravlja na Badnjak kao salata od sušenih buća. Ime su dobile po tome što su se za vrijeme ljetnih mjeseci sušile na suncu i svojim izgledom su podsjećale na pletenice i tako su ih nazvali kostajničke pletenice. To je izuzetno zdrava namirnica, lagana i dijetalna, bez glutena, a može se pripremati kao tjestenina, povrće i gljive. Zbog svog neutralnog okusa je posebna. Okus ovisi o onome što stavite gore“, rekla je Lenac i dodaje kako je 100 grama kostajničkih pletenica dovoljno za tri do četiri osobe.

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Hrvatska Kostajnica Mirjana Lahovsky-Žličarić je istaknula kako je ovogodišnju Kestenijadu posjetilo više od 50 tisuća posjetitelja. „Kestenijada je brend Hrvatske Kostajnice. Mi smo po našoj Kestenijadi postali prepoznati ne samo unutar granice Hrvatske, mi smo postali poznati i u drugim zemljama. Ove godine smo imali priliku predstaviti našu Kestenijadu u Europskom parlamentu. Europarlamentarka Marijana Petir dala nam je priliku kada se predstavljala Sisačko-moslavačka županija da predstavimo i mi Kestenijadu kao jednu o najljepših i najvećih manifestacija Sisačko-moslavačke županije“, rekla je Lahovsky-Žličarić  i dodaje kako je tako Kestenijada dobila priliku da bude uvrštena na kartu „Okusi Europe“.

„Odlučili smo da naša Kestenijada krene putem ekologije. Ovo naše prekrasno hrvatsko Pounje je baš pogodno područje za razvoj ekološke poljoprivrede i općenito razvoj ekologije, a nastavak toga je i razvoj turizma. Ove godine po prvi puta imamo Sajam zdrave hrane, mi smo ga nazvali Plodovi smaragdne doline jer naša ljepotica Una, jedna od najljepših rijeka na svijetu, je jedan od osnovnih pokretača uz bogatu kulturnu baštinu, razvoja turizma na ovom području“, zaključila je Lahovsky-Žličarić.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan također ističe kako je Kestenijada brend Hrvatske Kostajnice. „Kestenijada je velikog značaja jer mi u gradu želimo da ovaj grad ide prema turizmi, u kulturnom i ekološkom smislu jer nažalost, velikim iseljavanjem dogodilo se to da imamo čistu i netaknutu prirodu koja može proizvoditi ekološki i čiste proizvode. Osim što je prepoznata, ono što je želja bila našeg prvog gradonačelnika da imamo svaki mjesec ovakvu sličnu manifestaciju, dogodilo se to da je samo Kestenijada opstala. Osim što je 20.Kestenijada, ovo je u suvremenoj Republici Hrvatskoj 20.godina grada Hrvatska Kostajnica“, rekao je Bišćan.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao kako je Kestenijada jedan od najvećih događaja u Pounju, ali i Sisačko-moslavačkoj županiji i ističe kako je ova manifestacija nešto posebno. „Na ovim manifestacijama skupi se veliki broj ljudi. To je nešto što ovdje oživi ovo područje i ovaj kraj. Volio bih da je Hrvatska Kostajnica prepuna ljudi svakodnevno. Na tome ćemo raditi. To je naš zadatak, zadatak župana i Vlade Republike Hrvatske, da lošu demografsku sliku koja je ovdje prisutna promijenimo. Ovo je dobra priča koju ćemo unapređivati. Želio bih da ljudi koji dolaze ovdje, da ih možda motiviramo da netko dođe ovdje živjet, pogotovo od mladih ljudi. Ovo je doista prelijepo područje, ima se što vidjeti“, rekao je Žinić.

Jubilarna 20.Kestenijada održana je pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. U tri dana manifestacije posjetitelji su imali priliku uživati u izložbama, predavanjima, sportskim događanjima, nastupima brojnih KUD-ova i koncertima.

Komentari

Mario Gršić Direktor / Novinar / Voditelj

Svoj put na Petrinjskom radiju započinje kao student, a nakon pet godina dobiva priliku za zaposlenje. Osim što ga možete čuti u radijskom eteru, ponekad vidjeti i na novinarskom terenu, uređuje još glazbenu emisiju Slušaonica kao i emisiju o svakodnevnim životnim pričama I to je život. Od 2016.godine postaje direktor Petrinjskog radija.