Lovrenčevo u petrinjskom parku- za najmlađe igra, za odrasle glazbeni program Lovrenčevo u petrinjskom parku- za najmlađe igra, za odrasle glazbeni program
PETRINJA – Nakon prijepodnevnog blagdanskog „šušura“ koji su u petrinjskom parku stvorili brojni izlagači, izvođači i šetači, u poslijepodnevnom dijelu... Lovrenčevo u petrinjskom parku- za najmlađe igra, za odrasle glazbeni program

[g-carousel gid=”41401″ height=”100″ per_time=”4″]

PETRINJA – Nakon prijepodnevnog blagdanskog „šušura“ koji su u petrinjskom parku stvorili brojni izlagači, izvođači i šetači, u poslijepodnevnom dijelu programa ovogodišnjeg „Lovrenčeva u Petrinji“ uslijedili su i sadržaji za najmlađe. Uveseljavao ih je najprije klaun iz Family showa by Frank Bosch.

Uslijedio je potom i redovni gost Lovrenčeva u Petrinji, Ivica Kolmar sa svojim „Šarenim svijetom“ koji je ove godine stigao u „pojačanom“ sastavu.

„Kad god imam priliku, dođem s pojačanjem. Danas su to bili Viktor i Veronika. Veronika je više bila ton-majstor, odnosno radila je neke tehničke stvari, a Viktor je više pjevao i sudjelovao u predstavi. Danas je to bila jedna zgodna priča o Hrvatskoj koja se zove „Hrvatskom u trenutku svakom, avionom, brodom, vlakom“. Probali smo dječici približiti različite načine putovanja različitim prijevoznim sredstvima po Hrvatskoj i na zabavan ih način podučiti o našim regijama. Učinili smo to kroz vesele likove „banana u pidžami“, klokana „Klokića“ i ovčice „Roze“, sve to zaokruživši simpatičnim pjesmicama“, rekao je Kolmar.

Svoje najmlađe, roditelji su i ove godine, već od jutra u 9 pa sve do 21 sat, mogli povesti i na igranje u Dječji kutak tete Vesne, smješten u lijepom sjenovitom dijelu parka, zaklonjenom od jakog sunca.

„I ove godine imali smo različite aktivnosti za djecu – čitanje priča u hladovini krošnje, različite igre s prirodnim materijalima – pijeskom, vodom i sve ono što je blisko djeci – svijet dionosaura, igre s loptom, badminton, likovni kutić, glazbeni kutić – sve prema interesima djece. Oni se priključuju onome što ih zanima, ali zapravo prođu kroz sve sadržaje. Velik interes je bio cijelo prijepodne, a prema onom vrtićkom bioritmu, djeci je sad iza podneva vrijeme za spavanje, no mi ih ponovno očekujemo i nakon tog odmora“, rekla je „teta“ Vesna Brebrić u svom Dječjem kutiću u koji su rado dolazili predahnuti i odrasli.

Dok su se djeca zabavljala u Dječjem kutiću pod paskom tete Vesne, odrasli su u obližnjem paviljonu mogli pratiti poslijepodnevni glazbeni program u kojem su i ove godine nastupili članovi Petrinjskog puhačkog kvarteta u sastavu : Milan Shcmidt, saksofon tenor, Fran Komlinović, saksofon alt, Stjepan Kenđel, saksofon bariton i Marko Vukmirović, klarinet. Izveli su nekoliko obrada petrinjskih tradicionalnih napjeva te niz zabavnih, evergreen i jazz skladbi obrađenih za kvartet saksofona.

Sada već „stari“ sudionici Lovrenčeva su i članovi grupe „Laura’s“, koji su svoj prvi nastup imali upravo na ovoj manifestaciji, prije dvije godine. Bend čine pjevačica Laura Sučec, Karlo Ivančić, Mate Miletović, Valentin Ivančić i Goran Brebrić. Snimaju svoj prvi CD, a izvode autorsku glazbu Gorana Brebrića i Karla Ivančića.

Glazbeni dio programa u parku zaokružio je bend „Digville“, Petrinjcima od ranije poznata imena u jednom novom sastavu. Zafrkantsku priču o imenu benda ispričao nam je Saša Tadić.

„Digville je jedan relativno novi sisački bend sačinjen od dvojice Siščana i jedne mlade djevojke iz Prekope. Njezina dominacija se vidi upravo tom imenu, jer „Digville“ prevedeno na hrvatski znači upravo Prekopa… (smijeh)… Bend izvodi pop, rock, blues, r’n’b standarde, u nekom širem smislu, moglo bi se reći. Akustika u bendu su Mate Smiljanić, inače bubnjar slavnih Rolin Humesa koji ovom prigodom svira cajon i ja sam Saša – isto tako sviram u hrpi bendova, a pjevačica Antonija je u Petrinji već dobro poznata svima. Nekako sasvim slučajno smo se okupili i u ovoj postavi nastupamo kratko, ali mislim da nam ide O.K.“, kaže Saša (koji je u žaru svirke uspio ostati i bez dvije žice na gitari što ga nimalo nije omelo). Informacije o njihovim nastupima, mogu se pratiti na stranici „Gdje Sale svira“.

Nakon nastupa „Digville“ benda, program „Lovrenčeva“ preselio se na Trg hrvatskih branitelja gdje je završni koncert ove godine održala Lidija Bačić.

Inače, na današnjem „Lovrenčevu“, na štandu ispred Galerije „Krsto Hegedušić“ mogli su se nabaviti i prvi primjerci „Petrinjskog kalendara“ za 2019. godinu. Riječ je o svojevrsnoj povjesnici Petrinje za koju su tekstove pripremili Ivan Rizmaul i Dino Žilić. Kalendar je tiskan u 1500 primjeraka, a moći će se nabaviti u Hrvatskom domu i Turističkoj zajednici grada Petrinje.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.