„Maribor: Najveće stratište Hrvata“ „Maribor: Najveće stratište Hrvata“
PETRINJA – „Maribor: Najveće stratište Hrvata“  naziv je knjige i dokumentarnog filma Romana Leljaka predstavljenih u ponedjeljak punoj maloj dvorani Hrvatskog doma. Autor je... „Maribor: Najveće stratište Hrvata“

PETRINJA – „Maribor: Najveće stratište Hrvata“  naziv je knjige i dokumentarnog filma Romana Leljaka predstavljenih u ponedjeljak punoj maloj dvorani Hrvatskog doma. Autor je na temelju, uglavnom beogradskih arhiva iz Drugog svjetskog rata, utvrdio kako je na području autoputa ‘Tezno’ u nekadašnjem tenkovskom rovu u Mariboru u svibnju 1945. likvidirano 30.000 Hrvata. Hrvatska do danas nije napravila spomen obilježje tim žrtvama iako su arheološka istraživanja utvrdila točan lokalitet stratišta. Leljak upućuje na činjenicu da ne poznaje niti jednu državu, osim Slovenije i Hrvatske, da nisu pokopali svoje mrtve:

„Osnovno, pijetetno, kulturno, kršćansko bi bilo da sve te ljude pijetetno pokopamo, da im vratimo dostojanstvo, da barem imaju grob. I Njemačka koja je krivac za mnoge žrtve u Drugom svjetskom ratu danas ima Crveni križ koji iskopa i pokopa svakog Njemca kojeg nađu. Imaju neki pijetetan odnos, samo mi nemamo.“

Leljak smatra kako je tomu kriva ideologija i povijesno razmišljanje koje smo prenijeli iz bivše Jugoslavije.  Tijekom predstavljanja knjige progovorio je o arhivskoj građi NDH koja se dan danas čuva u vojnom arhivu u Beogradu. Hrvatskoj predsjednici je napisao pismo u kojem ističe kako se ta građa mora vratiti u Hrvatsku:

„Iz te građe sam uspio naći mnoštvo dokumenata koji mi sada koriste u novom projektu. To je sada snimanje filma i knjige o Jasenovcu. Nadam se da će se tim novim filmom na neki način otvoriti prava istina o Jasenovcu. Siguran sam da taj dio do kraja nikada neću razriješiti, barem sam kao pojedinac.“

Organizatorica tribine bila je dr.Viktorija Kaleb. Organizaciji ovakvih tribina prihvatila se ponovno nakon četiri godine njihova neodržavanja zbog toga što je Hrvatska bremenita problemima i odlukama koje se donose, a idu na štetu hrvatskog naroda:

„Ova događanja su sada vezana isključivo s mojom političkom aktivnošću kao nositeljice nezavisne liste. Dakle, nisu vezana nikako uz djelovanje na mojoj funkciji kao zamjenice gradonačelnika, nego ovo je moj privatni politički angažman koji je krenuo u punom tijeku.“, pojasnila je Kaleb vezano za organizaciju ove tribine.

 Iduća tribina bit će održana u utorak te posvećena Istanbulskoj konvenciji:

„Koja je sada najvrućija tema i do sada najopasnija poruka hrvatskom narodu. Ako se prihvati, bit će to po meni ekstremno teška situacija i rekla bih jedna duboko teška odluka protiv suvereniteta i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda što je vrlo opasno. Dao Bog da se to ne prihvati. Čudno je po meni da je to uopće kao mogućnost došlo na Hrvatski sabor obzirom da se radi o trenutnoj koaliciji koju predvode nazovu demokršćani što pod ovim djelovanjem dolazi pod veliki upitnik.“

Dr.Kaleb je rekla kako je za tribinu izabrala istinu o Drugom svjetskom ratu zbog toga što je tema poraća neistražena, a ono što je istraženo ne dopire do institucija.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.