Marić: „Novi Zakon o državnoj imovini do kraja godine“ Marić: „Novi Zakon o državnoj imovini do kraja godine“
PETRINJA – Tijekom svog današnjeg posjeta Petrinji, ministar državne imovine Goran Marić otkrio je kada će zaživjeti novi Zakon o državnoj imovini i dobiva... Marić: „Novi Zakon o državnoj imovini do kraja godine“

PETRINJA – Tijekom svog današnjeg posjeta Petrinji, ministar državne imovine Goran Marić otkrio je kada će zaživjeti novi Zakon o državnoj imovini i dobiva li on veće ovlasti navedenim zakonom. „Zakon će ići u redovnu proceduru u dva čitanja. Ne dobivam ja nikakve nove ovlasti. Ministarstvo prije nije niti postojalo. Zakonom se pojednostavljuje procedura, predviđa se jednostavnije rješavanje imovinsko pravnih odnosa i kroz javnu raspravu i dva čitanja, sve sugestije koje će poboljšati zakonski okvir, Vlada će prihvatiti“, rekao je Marić te dodaje kako vjeruje da bi Zakon mogao biti usvojen do kraja godine.

Poručio je kako će do kraja godine biti realiziran cilj privatizacijskog plana koji državi predviđa prihod od 1,4 milijarde kuna. „Cilj ćemo realizirati do kraja godine. O tim stvarima se javno ne govori. Naime, ako se špekulira što će se prodavati, kada će se prodavati, onda nastupaju špekulanti koji sa minornim transakcijama utječu na smanjenje cijena i do 40 posto. Neću dopustiti da itko špekulira, neću dopustiti da se bilo što dogodi na štetu državnog proračuna i da netko snižava cijene“, rekao je Marić.

Novinari su pitali zbog čega su poslodavci i sindikati isključeni iz Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju i hoće li to tako ostati. „Neprirodno je da su bili u Upravnom vijeću CERP-a, ali će ostati kao vanjski članovi. Međutim, nije ni životno ni logično da sindikat i poslodavci odlučuju zajedno s ministrima i donose odluke kao što nisu niti u upravnim vijećima bolnica, institucija, tako da nema smisla, nema logike, nema političke opravdanosti da oni odlučuju. Primjerice, nekada se znalo dogoditi da član sindikata Upravnog vijeća glasuje za imenovanje nekog direktora u poduzeću, a onda nakon sat vremena od te odluke zajedno s direktorom štrajka protiv te odluke“, kazao je Marić.

Ministar je odgovorio i na pitanje zbog čega je Vlada odlučila spašavati tvrtku Orljava. „Orljava je proizvodna djelatnost, tamo radi 350 radnika od čega 330 žena, tko to ne bi želio spasiti. Nema ništa dragocjenije nego spašavati proizvodnu djelatnost. Vlada je baš posebnu pozornost to malo proizvodnje što je ostalo u Hrvatskoj, Petrokemiji, Orljavi i Borovu i te tri tvrtke namjeravamo spasiti da opstanu, jer oni su važni za gradove u kojima se nalaze“, odgovorio je Marić. Kratko je rekao kako će odluka o tome hoće li država prodati dionice HEP-a kako bi kupila udio MOL-a u INA-i, tek uslijediti.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.