„Mediji u gradu, grad u medijima“, održana sedma tribina sisačkog HNS-a „Mediji u gradu, grad u medijima“, održana sedma tribina sisačkog HNS-a
SISAK – Sisački HNS je u Hotelu Panonija u Sisku organizirao sedmu po redu tribinu, ovog puta s temom „Mediji u gradu, grad u... „Mediji u gradu, grad u medijima“, održana sedma tribina sisačkog HNS-a

SISAK – Sisački HNS je u Hotelu Panonija u Sisku organizirao sedmu po redu tribinu, ovog puta s temom „Mediji u gradu, grad u medijima“. Predsjednik sisačkog HNS-a Vlado Andučić je istaknuo kako je naziv tribine intrigantan i slojevit, a ujedno pojašnjava, na koja se pitanja željelo odgovoriti tijekom nove tribine.

„Kuda idu sisački mediji i sisačko novinarstvo. Zatim rado bi ispitali i odgovorili na pitanje postoji li kontinuitet tiskanih sisačkih medija od 50-godina do sada, pritom misleći prvenstveno na Jedinstvo, Sisački tjednik i Novi sisački tjedni. Možda pokoju riječ, obzirom na naše goste što su to bili industrijski listovi. Ja uvijek kao stari Željezarac ću pričati o vjesniku Željezari, koliko su to bila mjesta na kojima su se novinari obučavali za svoj rad, a onda nastavili raditi u nacionalnim redakcijama, na radiju ili televiziji“, rekao je Andučić.

hnssedmatekst

Govorilo se na tribini i o odnosu tiskanih medija i društvenih mreža. „Ono što je dosta bitno i intrigantno, osjeća li se i u kojoj mjeri pritisak lokalne politike na lokalne medije, postoji li on ili ne, je li dozvoljeno da se javnim sredstvima tiskaju određeni glasnici koji ustvari promoviraju neke osobe, obitelji, ili neke političke opcije, a financiraju se sredstvima svih građana, dok neki listovi koji imaju 70-godišnju tradiciju danas opstaju samo zahvaljujući entuzijastu ljudi i njihovim velikim odricanjima“, dodaje Andučić i na kraju ističe kako je tribina organizirana kako bi se odgovorilo žele li građani senzacionalističko i tabloidno novinarstvo ili objektivno, informativno i istraživačko novinarstvo.

Karmen Valenta, predsjednica Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije je istaknula kako je tema zanimljiva. „Briga o novinaru, novinarstvu, informiranju, izvještavaju, točnoj informaciji je svakodnevna i ne bi trebala biti samo novinara. Ona bi trebala biti briga politike, građana, briga cjelokupne javnosti. Činjenica da u vrijeme kada je jako puno internetskih portala, društvenih mreža, objave koje nemaju impressum, nemaju ime i prezime, nemamo novinara koji stoji iza onoga što je rekao, teško možemo prosuđivati o tome koliko je neka informacija točna“, istaknula je uvodno Valenta no dodaje kako javnost često prosuđuje po onome što je napisano.

hnssedmatekst1

„Zato mediji poput lokalnih radija, lokalnih dnevnih listova, portala koji imaju svoj impressum, koji imaju svoje novinare s imenom i prezimenom koji pišu o određenoj informaciji su mediji koji pravovaljano informiraju javnost“, ističe Valenta i dodaje kako je na tribini bilo riječi o sprezi politike i lokalnih medija.

 „U Europi se na poslodavce utječe na to da ako već imaju medij da on ne treba biti profitabilan, nego da mora raditi u interesu javnosti. Nažalost, kod nas su poslodavci oni koji odlučuju o tome hoće li njihova tvrtka opstati i ostati ili neće, a upravo taj opstanak ovisi o financiranju. U današnje vrijeme naravno nema dovoljno oblika financiranja, pa su lokalni mediji često prisiljeni, odnosno u glavnini prisiljeni biti financirani od lokalnih uprava, a lokalne uprave su obično te što zbog lokalnih politika sugeriraju politika objavu informacije“, zaključila je Valenta i na kraju poručila kako to nikako nije dobro. O ovoj temi govorili su Zdravko Strižić, Karmen Valenta, Željko Maljevac, Damir Pintarić te Mario Gršić.

Komentari

Mario Gršić Direktor / Novinar / Voditelj

Svoj put na Petrinjskom radiju započinje kao student, a nakon pet godina dobiva priliku za zaposlenje. Osim što ga možete čuti u radijskom eteru, ponekad vidjeti i na novinarskom terenu, uređuje još glazbenu emisiju Slušaonica kao i emisiju o svakodnevnim životnim pričama I to je život. Od 2016.godine postaje direktor Petrinjskog radija.