Međunarodni dan mira u Petrinji obilježili i najmlađi mirotvorci Međunarodni dan mira u Petrinji obilježili i najmlađi mirotvorci
PETRINJA – Dvodnevno obilježavanje Međunarodnog dana mira koje je u organizaciji Škole nenasilja Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj pri POU „Hrvatski dom“ Petrinja... Međunarodni dan mira u Petrinji obilježili i najmlađi mirotvorci

PETRINJA – Dvodnevno obilježavanje Međunarodnog dana mira koje je u organizaciji Škole nenasilja Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj pri POU „Hrvatski dom“ Petrinja počelo jučer kada su kod „Stabla mira“ posađenog ispred Hrvatskog doma 2011. godine svijeće mira zapalili učenici Srednje škole Petrinja – članovi GLOBE grupe, nastavljeno je danas programom u koji su se uključili učenici petrinjskih osnovnih škola i Dječjeg vrtića „Petrinjčica“.

„Nakon jučerašnjeg uvodnog dijela, danas smo nastavili sa središnjim programom obilježavanja Međunarodnog dana mira „Pravo na mir“ i 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima. U radionicama su jutros, zajedno s volonterima Škole nenasilja, sudjelovali učenici 3.c razreda Prve osnovne šole Petrinja s učiteljicom Majom Solomun, a potom i cvjećari iz Srednje škole Petrinja s profesorom Dragom Franićem. Pridružio nam se i Dječji vrtić „Petrinjčica“ koji svake godine sudjeluje sa svojim velikim programima. Ove godine bile su nam odgojne skupine „Zmajići“i „Suncokreti“. „Suncokreti“ su napravili i donijeli „kućice mira“od kojih smo napravili „grad mira“, a Petrinju su definirali kao grad mira i grad sreće.

„Zmajići“ su donijeli već napravljene lijepe poruke mira, svoje vizuale koje su djeca čitala i stavljala ih na „Stablo mira“. Nakon toga nam se pridružila i skupina djece s teškoćama u razvoju iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića sa njihovim edukatoricama, učiteljicama. Oni su radili „otisak mira“ svojim dlanovima, nakon čega smo svi zajedno zapalili svijeće mira oko „Stabla mira“, ispričao je Armin Hadžić, voditelj petrinjskog Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj.

Mališani Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ sa svojim se odgojiteljicama u obilježavanje Međunarodnog dana mira od 2011. godine uključuju svake godine, podsjetila je njihova pedagoginja Višnja Vukša.

„Dječji vrtić već tradicionalno od 2011. sudjeluje u ovim aktivnostima, još od sadnje „Stabla“, pa smo vrlo ponosni što je toliko godina već iza nas i da smo mi u tim aktivnostima uvijek prisutni. Ove godine sudjeluju naše dvije skupine – „Zmajići“s tetama Ivankom Licitar i Branislavom Butina i „Suncokreti“ s tetama Gordanom Pećirko i Marijom Pavelić Tintor“.

„Zmajići“ su na „smajlićima“ oslikali svoje poruke mira. Poruke su jako lijepe i jako poučne i bilo bi dobro da ih građani dođu pročitati i vidjeti kakva su razmišljanja djece već u toj dobi”.

Odgojna skupina „Suncokreti“ je dobila zadaću da zajedno sa svojim roditeljima naprave „kućice mira“ za „grad mira“ s porukama sreće, veselja, mira, ljubavi. Stvarno je jako, jako lijepo i oku ugodno za vidjeti to što su napravili i pozivamo sve da dođu vidjeti njihove radove dok su tu još izloženi“, dodala je pedagoginja Vukša.

Sa svojim učiteljicama, obilježavanju Međunarodnog dana mira pridružili su se i učenici iz Odjela djece s teškoćama u razvoju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

„Mi već niz godina surađujemo sa Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj Hrvatskog doma i kroz različite oblike drugog rada obilježavamo Međunarodni dan mira, unazad barem pet godina. Ovo su učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića koji pohađaju nastavu po posebnim programima u odjelima za djecu s teškoćama. Trenutno ovdje ima učenika od 9 pa do 20 godina. Mi smo naravno razgovarali u školi o miru, o nenasilnim rješavanjima sukoba i koliko je značajno da imamo mir i u sebi i oko sebe. Osim toga smo upoznati  i s programom Dana sjećanja i aktivnostima u gradu, pa na neki način povezujemo sve te sadržaje“, rekla je Veronika Bernić, mag. rehab. educ. iz OŠ Dragutina Tadijanovića.

„Ovdje sudjelujemo u radionicama s drugom djecom. Ove godine igramo se bojama. Uvijek je važno da djeca sudjeluju u aktivnostima u kojima su uspješna, u kojima se dobro osjećaju i kojima ostvarimo određene ciljeve. Danas su ostavljali otiske svojih ruku, uz poruku da žele mir i za sebe, ali i za svu drugu djecu svijeta“, dodala je Bernić koja je učenike dovela na obilježavanje Međunarodnog dana mira zajedno sa svojim kolegicama: Zvjezdanom Pijalović, Majom Ananić, Jasnom Rajn, Marijom Dekanić Duvandžijom, Monikom Petković, Marinom Kušan – Hadžić te vjeroučiteljem Narcisom Drenom.

Ovogodišnji Međunarodni dan mira obilježen je na temu „Pravo na mir“.

„Uz likovne radionice, paljenje svijeća mira i uz prigodne govore, na djeci primjeren način, upoznajući se s onim što je za njih mir, što je za njih nenasilje, opet smo vrlo aktivno obilježili Međunarodni dan mira i postali dio te jedne međunarodne zajednice koja gradi lokalni i globalni svijet mira, svijet nenasilja, razumijevanja i tolerancije“, rekao je Armin Hadžić. Na kraju je još jednom zahvalio svima koji su sudjelovali u obilježavanju ovog, u današnje vrijeme itekako značajnog datuma. Zahvalio je i volonterima Škole nenasilja – Dino Bojčetić i Lana Gulam oslikali su Crtež mira, Tin i Roko Šoštarić su radili ždralove mira, Lea Glavaš, Gabrijela Ljubičić i Madhu Hadžić su vodile radionicu ukrašavanja Stabla mira. Danijel Barukčić je oslikavao mural i goluba mira.

Međunarodni dan mira, koji se u svijetu obilježava 21. rujna, utemeljila je 1981. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda kako bi među svim narodima i državama jačala ideale mira. Tradicionalno, na Dan mira u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku tijekom dana zvoni „Japansko zvono mira“, dar građana Hirošime i japanskog naroda kao podsjetnik na razorne posljedice ratova i poziv da Međunarodni dan mira bude dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Prema podacima objavljenima na Wikipediji, svijet u kojem živimo, od 1945. godine samo je 26 dana bio bez ratova. Ako je točan, ovaj je podatak razlog više i da se prisjetimo odredbi UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima čija je 70. obljetnica obilježena uz ovogodišnji Međunarodni dan mira. Petrinjci su upravo na Svjetski dan mira prije 27 godina bili prognani iz svog grada. Baš zato što su iskusili kako je biti „s druge strane mira“, znaju koliko je velika i dragocjena njegova vrijednost.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.