Međunarodni dan obitelji obilježen u Sisku Međunarodni dan obitelji obilježen u Sisku
SISAK – Centar za socijalnu skrb Sisak zajedno s Udrugom udomitelja za djecu Sisačko-moslavačke županije „Osmjeh djeteta“ organizirao je petu put do sada proslavu... Međunarodni dan obitelji obilježen u Sisku

SISAK – Centar za socijalnu skrb Sisak zajedno s Udrugom udomitelja za djecu Sisačko-moslavačke županije „Osmjeh djeteta“ organizirao je petu put do sada proslavu Međunarodnog dana obitelji. Kako je istaknula ravnateljica ovog centra Alenka Ljubešić ovo je postala jedna tradicija.

„Možemo reći tradicionalno. Mi već petu godinu za redom organiziramo povodom Međunarodnog dana obitelji druženje s našim udomiteljskim obiteljima za djecu, s našom djecom koja su smještena u te udomiteljske obitelji želeći dati naglasak na važnost nama u sustavu socijalne skrbi da imamo obitelji koje primaju, brinu, koja pružaju ljubav i sigurnost za onu djecu koja ne mogu odrastati uz svoje roditelje, bilo privremeno, bilo na duže razdoblje. To nam je jako značajno da imamo takve obitelji na koje se i mi možemo osloniti“, rekla je Ljubešić.

Na području djelovanja Centra za socijalnu skrb Sisak postoje 23 udomiteljske obitelji. „Moram istaknuti da to ne zadovoljava potrebe. Kao što znate u procesu deinstitucionalizacije koja je u tijeku u Hrvatskoj zapravo smo se našli u situaciju da potrebe dalje postoje i jesu i one su veće nego što ih mi možemo zadovoljiti. Moramo se onda oslanjati na udomiteljske obitelji iz ostalih područja i udaljene što komplicira stvari i komplicira mogućnost biološkim roditeljima da ostvaruju redovite kontakte sa svojom djecom. Zato bi iskoristila priliku pozvati zainteresirane građane koji bi željeli više saznati o tome što je udomiteljstvo i kako se mogu baviti udomiteljstvom za djecu da nam se obrate“, rekla je Ljubešić.

Podršku obilježavanja ovog dana dao je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. „Obitelj je temelj društva. U obitelji stječemo osobnost, izgrađujemo karakter, stječemo temeljne vrijednosti koje nas prate za života. Nažalost mnoga djeca nemaju priliku odrastati u svojim biološkim obiteljima. Udomitelji su ljudi velika topla srca, puna ljubavi, unutar čijih obitelji djeca odrastaju najčešće do njihove punoljetnosti. Centar za socijalnu skrb tradicionalno obilježava Međunarodni dan obitelji zajedno s udomiteljskim obiteljima i djecom koja su smještena u udomiteljske obitelji. Međunarodni dan obitelji je prigoda da se prisjetimo vlastitog odrastanja, da se prisjetimo temeljnih vrijednosti koje smo stekli unutar naših obitelji i da pokušamo te vrijednosti unaprijediti i prenijeti na naše buduće obitelji“, rekao je Celjak te je uputio čestitku povodom današnjeg Međunarodnog dana obitelji.

Nakon prigodnog druženja i uručenih zahvalnica, uslijedila je i radionica u suradnji s djelatnicima Gradskog muzeja Sisak.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.