Međunarodni majstor Leon Livaić najbolji na ovogodišnjoj šahovskoj „Oluji“ Međunarodni majstor Leon Livaić najbolji na ovogodišnjoj šahovskoj „Oluji“
PETRINJA – Međunarodni majstor Leon Livaić član HAŠK Mladost Zagreb osvojio je 13.brzopotezni turnir „Oluja 2017.“ u organizaciji Šahovskog kluba Petrinja. Drugo mjesto osvojio... Međunarodni majstor Leon Livaić najbolji na ovogodišnjoj šahovskoj „Oluji“

PETRINJA – Međunarodni majstor Leon Livaić član HAŠK Mladost Zagreb osvojio je 13.brzopotezni turnir „Oluja 2017.“ u organizaciji Šahovskog kluba Petrinja. Drugo mjesto osvojio je velemajstor Zoran Jovanović član ŠK Sljeme Agroproteinka dok je treće mjesto osvojio majstorski kandidat Lovro Ćupić iz Šahovskog kluba Stjepan Bosak Zagreb. Prisutne je u ime gradonačelnika Darinka Dumbovića pozdravila zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb te otvorila turnir:

“Drago mi je da mogu otvoriti tradicionalni 13.turnir u brzopoteznom šahu ” Oluja 2017″…Pročitala sam na stranicama ŠK “Petrinja” da djelujete od 2001 godine  i da među inim ciljevima imate: razvijanje domoljublja, sportskog duha i usvajanje etičkih vrijednosti kroz bavljenje sportom. Pa što tomu nadodati? Reći ću nekoliko misli naših šahovskih umjetnika. Naš Garry Kasparov, kažem naš, jer je toliko volio Republiku Hrvatsku da ima naše drzavljanstvo, je rekao da je šahovska kompozicija najljepši i najmisteriozniji aspekt šahovske umjetnosti. Veliki Siegbert Tarrasch reče: “Uvijek sam pomalo sažaljevao čovjeka koji ne zna igrati šah, kao što bih sažaljevao čovjeka kojemu je ljubav ostala nepoznata. Šah, kao ljubav, kao muzika, ima moć ljude učiniti sretnima. Prema legendi iz 19.st., hrvatski kralj Držislav, zarobljen od Mlećana, igrao je šahovski meč u kojem mu je protivnik bio dužd Petar Drugi Orseolo. Dobio je Držislav sve tri partije, time i slobodu i vlast nad dalmatinskim gradovima. Nakon toga je stavio šahovsku ploču u svoj grb. I tako je nastala šahovnica! Proglašavam 13.turnir u brzopoteznom šahu “Oluja 2017. otvorenim!”, rekla je Kaleb zaželjevši svima dobrodošlicu i uspješan nastup.

20170812_112505ww

Na početku i kraju natjecatelje je pozdravio predsjednik Šahovskog kluba Petrinja Josip Samaržija. Nakon odigranih 9.kola i osvojenog turnira mladi međunarodni majstor Leon Livajić je ocijenio nastup:

„Igram ovaj tradicionalni turnir već nekoliko godina. Ove godine sam imao sreće pa sam uspio pobijediti. Naravno, konkurencija nije bila tako jaka jer nije bilo zagrebačkih velemajstora. Nisam igrao predobro, ali sam imao najviše sreće, a to je obično najvažnije u brzopoteznom šahu.“

20170812_144104ww

Na turniru je nastupilo sedamdeset i dvoje natjecatelja. Dodat ćemo kako je najuspješniji šahist iz Sisačko-moslavačke županije bio Filip Radenić koji je završio na 19.mjestu dok je najuspješniji šahist iz Petrinje bio Dino Zukanović koji je turnir završio na 32. mjestu. Dodat ćemo na kraju kako je ovaj turnir bio u sklopu Lovrenčeva u Petrinji, a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.