Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae i ove godine kreće iz Petrinje Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae i ove godine kreće iz Petrinje
PETRINJA – Dvanaesti po redu Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae s temom „Orguljaška baština Sisačke biskupije“ trajat će od 6. do 13. svibnja... Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae i ove godine kreće iz Petrinje

PETRINJA – Dvanaesti po redu Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae s temom „Orguljaška baština Sisačke biskupije“ trajat će od 6. do 13. svibnja s programima koji će biti održani u crkvama u Petrinji, Viduševcu, Sisku, Martinskoj Vesi i Selima.

Najavila je to danas Valentina Badanjak Pintarić, predsjednica Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae na konferenciji za novinare koju je u Petrinji održala zajedno sa svojim domaćinima – gradonačelnikom Grada Petrinje, Darinkom Dumbovićem i privremenim pročelnikom gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Josom Grahovcem.

Pozdravljajući činjenicu da ovaj orguljaški festival ponovno počinje upravo u Petrinji, gradonačelnik Dumbović istaknuo je kako je Petrinja grad bogate kulturne baštine.

„Hvala Bogu što imamo dobre ljude, ljude koji vole sve ono što je vezano za kulturu. To je na neki način naša tradicija, poput 210 godina Gradske limene glazbe ili duge tradicije HPD-a Slavulj. To je jedno ogromno bogatstvo i kad nam dolazi ovakav jedan festival koji nam daje jednu dodatnu nadgradnju, to je nešto posebno. Zato sam vas i primio danas da iskažem svoje poštovanje prema vašem radu“, rekao je Dumbović, još jednom naglasivši poseban značaj glazbe za Petrinju.

„Taj dio kad se čovjek opusti uz glazbu, koja god ona bila, onda se osjeća nekako mirno, tiho i na kraju krajeva, sadržajno bogat čovjek. To je ono bogatstvo kojim vi punite naše duše i želim vam da u ovom dijelu, kroz Festival, date sve od sebe i da mi uživamo. Želim vam da se svi vi koji ste došli u naš grad osjećate kao kod svoje kuće. Petrinja ima dušu, Petrinja ima ljubav, ima srce, ali ima i tu plemenitost za glazbu i za slušanje, Petrinju su pjesma i glazba uvijek nosile – i u Domovinskom ratu i kad smo bili bez grada i kad smo se vratili. I to je naša baština, to je bogatstvo. Ovo je nadgradnja koja je posebna i zato vam hvala. To je velika stvar. Mi se borimo s jako puno stvari u životu. Dosta je toga bilo devastirano, ali ono što nam nisu mogli uzeti je ono što smo nosili u srcu, a to su glazba, pjesma. To uvijek nosiš sa sobom. Glazba uvijek prelazi sve granice. Devastirali su se odnosi, komunalna infrastruktura. To sada gradimo, a ovo je nadgradnja“, rekao je Dumbović.

Zahvalivši Gradu Petrinji na podršci već drugu godinu za redom, Valentina Badanjak Pintarić je rekla kako su upravo zbog bogate kulturne tradicije, ali i kulturnih potencijala koje grad ima, odlučili i ove godine Festival otvoriti upravo u Petrinji.

Festival će početi u nedjelju, 6. svibnja 2018. godine u 20 sati u Župnoj crkvi sv. Lovre.

„Nastupit će Porinovac, orguljaš Pavle Mašić, naš „najjači“ orguljaš i dva trubača – jedan od „najjačih“ hrvatskih trubača Vedran Kocelj i Stanko Arnold, njegov profesor koji je jedan od „najjačih“ trubača Slovenije. Dakle, njih dvojica uz pratnju orgulja. Izborom programa željeli smo naglasiti upravo tu tradiciju  210 godina postojanja Gradske limene glazbe, znači tradicije gradskog muziciranja  u Petrinji. Gdje god smo Festival najavljivali, promovirali smo upravo tu činjenicu koliko Petrinja ima zapravo dugu tradiciju gradskog muziciranje“, rekla je Badanjak Pintarić.

Još jedan od razloga otvaranja Međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae upravo u Petrinji su i orgulje u Župnoj crkvi sv. Lovre.

„Ono što je isto tako važno naglasiti je da su petrinjske orgulje, orgulje Heferer malim dijelom i zahvaljujući upravo trudu ovog Festivala i ove Udruge dospjele baš u Sv. Lovru. Meni je osobno jako drago da smo u tome uspjeli, jer kad su se orgulje demontirale iz crkve sv. Marka, naša je inicijativa bila da nikako ne idu tamo gdje su ih mislili smjestiti, nego da definitivno idu za Petrinju, jer Petrinja je nekada imala najvrijedniji, najuspjeliji rad Hefererove tvrtke. Sada smo s ovim, isto tako velikim orguljama nekako nadomjestili taj gubitak koji smo imali u Domovinskom ratu i crkva sv. Lovre zaista sada ima reprezentni instrument na radost i veselje svih nas“, rekla je Badanjak Pintarić koja je najavila i ostatak programa Festivala.

Nakon otvaranja u Petrinji, program se 7. svibnja nastavlja u Viduševcu u Župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog od 20 sati.

„Prvi put festivalski smo u Viduševcu. Zaista je vrijedno spomenuti da imamo crkava koje su iz ruševina ponovno podignute, a nekad su te crkve imale povijesne orgulje. Konkretno, crkva u Viduševcu je imala Pumppove orgulje iz 1858. godine. Sada tamo zapravo nema orgulja, imamo jedan instrument koji nije koncertnog tipa. Tamo će kao festivalski gosti nastupiti Camerata Garestin, sastav koji ima čembalo. Nastupit će Ivana Lazar, sopran, Silvio Richter, violina, Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Haas na čembalu. Oni će odsvirati prekrasan program za publiku za koju smo organizirali slobodan prijevoz“, najavila je predsjednica Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae.

Iz Zagreba, slobodan prijevoz kreće ispred KD Lisinski u 17.30, iz Siska, ispred Glazbene škole, u 18.45 i iz Petrinje, ispred Galerije Hegedušić u 19.15. Povratak je u 21.30.

Nastavak Festivala bit će u četvrtak, 10. svibnja u katedrali Uzvišenja Sv. Križa u Sisku . Program koji počinje u 20 sati nosi radni naslov „Sto posto Sisak“.

„Nastupit će sisački Katedralni pjevački zbor pod vodstvom dirigentice Jelene Blašković uz pratnju orguljaša, vašeg Petrinjca Roberta Jakice. Njega smo prisvojili kao da je „Siščanin“. Izvest će djela Matije pl. Ivšića, dakle sisačkog skladatelja i zato smo koncert nazvali „Sto posto Sisak“.

Produkcijski najzahtjevniji program, najavila je Badanjak Pintarić, bit će održan u petak, 11. svibnja u bazilici sv. Kvirina s početkom u 21 sat.

„Riječ je o svojevrsnom odmaku prema suvremenoj glazbi u programu ovog Festivala. Međunarodni ansambl sastavljen upravo za ovaj projekt „Musica Maxima“ koji se sastoji od orgulja, dva didgeridooa, gongova, tibetanskih zdjela, afričkog bubnja, dvije školjke koji uz posebno osvjetljenje predstavlja zanimljiv, drevni  instrumentarij sa svih kontinenata. Rasvjetu nam rade gospođa i gospodin Šojat, vrsni umjetnici svjetlosti. To će stvarno biti pravi audio – vizualni, odnosno multimedijalni spektakl gdje će se izvesti jedna molitva, odnosno improvizacija na temu gregorijanskog korala „Ave Marija“.

U subotu, 12. svibnja Festival se seli u Martinsku Ves gdje će od 20 sati u Župnoj crkvi sv. Martina Biskupa, na Hefererovim orguljama, orguljaški recital izvesti gost iz Nizozemske Erik Jan Eradus, jedan od najboljih nizozemskih orguljaša mlađe generacije.

Ovogodišnji, 12. međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae završava u nedjelju, 13. svibnja u Selima u Župnoj crkvi sv. Marije Magdalene.

„U našoj „baroknoj ljepotici“ u Selima imamo navrijednije orgulje iz 1777. godine. To su orgulje nulte kategorije. Nastupit će Margareta Klobučar, naša sopranistica svjetskog glasa – uvijek nastojimo kroz Festival promovirati  naše umjetnike, u suradnji sa Silviom Richterom na violini. On je također vrsni, međunarodno prepoznati violinist. S njima će nastupiti i Erik Jan Eradus, već spomenuti orguljaš iz Nizozemske. Oni će izvesti jedan prekrasan barokni program, baš pravi „šećer na kraju“, najavila je Valentina Badanjak Pintarić.

Ulaz na sve programe Festivala je slobodan.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.