Međunarodnim festivalom „Golden Heart“ obilježena 20.obljetnica Petrinjskih mažoretkinja Međunarodnim festivalom „Golden Heart“ obilježena 20.obljetnica Petrinjskih mažoretkinja
PETRINJA – Dvadeset godina postojanja i rada, Petrinjske mažoretkinje obilježile su Međunarodnim festivalom mažoretkinja „Golden Heart“ koji je ove nedjelje održan u sportskoj dvorani... Međunarodnim festivalom „Golden Heart“ obilježena 20.obljetnica Petrinjskih mažoretkinja

PETRINJA – Dvadeset godina postojanja i rada, Petrinjske mažoretkinje obilježile su Međunarodnim festivalom mažoretkinja „Golden Heart“ koji je ove nedjelje održan u sportskoj dvorani ŠRC-a „Pigik“.

skupna tekst

U Petrinju je stiglo dvadesetak timova s 400 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine koji su izveli 165 koreografija u kategorijama sa štapom, pom-ponima i zastavama u četiri dobna uzrasta.

Inicijatorica i organizatorica ovog Festivala je Željka Banović, osnivačica i predsjednica Udruge Petrinjske mažoretkinje koja je već 14 godina predsjednica Saveza mažoretkinja i pom-pon timova Hrvatske i petu godina predsjednica Svjetske federacije mažoretkinja „Majorette Sport World Federation“.

banovic tekst

„Petrinjske mažoretkinje su već u prvih deset godina svog djelovanja organizirale ogroman broj manifestacija, a konkretno ovaj međunarodni događaj organizirali smo u Petrinji prvi put. Moja zamisao je bila da ovim Festivalom vratimo mažoret u Petrinju, da prezentiramo našu djecu koja divno rade sa svojim trenerima i koja imaju krasne rezultate. Kako imam iskustva i radim na svjetskoj razini želja mi je bila pokloniti nešto svom gradu, a to je jedna manifestacija koja će se razvijati. Zaista sam naišla na sva otvorena vrata u Gradu Petrinji i izuzetno sam zahvalna svim ljudima koji su mi rekli: „dobro došla, dobro se vratila kući“. Cilj je da ova manifestacija bude i iduće godine i to 16. i 17. ožujka. Ove godine smo imali dvadeset timova. Samim tim što je rok bio kratak – dva mjeseca otkako smo to najavili, to je zaista veliki uspjeh. Možemo očekivati da će se ova manifestacija razvijati i dalje i da ćemo iduće godine imati i više klubova i više zemalja. To je ono što moje Petrinjske mažoretkinje i zaslužuju“, rekla je Banović.

petmažoret tekst 2

Objasnila je kako se natjecanja mažoretkinja održavaju u različitim kategorijama i dobnim skupinama.

„Mi kao Savez imamo kadete, juniore, vidjeli ste danas, čak i kategoriju roditelja koji ne idu na Europsko prvenstvo, ali mogu biti na festivalima i turnirima. Imamo kategorije štap, pom-pon, flag odnosno zastave, mace, velike formacije, mini formacije, solo, duo, trio. Veliki broj timova dolazi zaista u puno kategorija i to su obimne pripreme, jer za svaku tu kategoriju morate promijeniti garderobu, glazbu. Pravilnik je vrlo zahtjevan, jer mi imamo i akrobatiku i gimnastiku i rad sa štapom. Dakle, jedan izuzetno zahtjevan rad i svi treneri koji rade u tome moraju biti stručne osobe da bi mogli imati nekakve rezultate“.

spaga tekst

Banović dodaje kako je ponosna na sve timove Saveza mažoretkinja i pom-pon timova Hrvatske.

„Imamo rezultate i na europskoj i svjetskoj razini i velik broj timova je danas bio ovdje, što znači da ustvari podržavamo jedni druge, uvažavamo rad jedni drugih, a to je bio i cilj svega ovog – da se družimo, da budemo prijatelji, a na podiju smo sportski rivali“.

Petrinjske mažoretkinje osim što su na ovoj manifestacije bile obljetničarke, razloga za zadovoljstvo imale su i zbog postignutih rezultata. Ponosne su bile i njihove trenerice Sara Cvetković i Milana Davidović.

davidovic tekst

„Petrinjske mažoretkinje osvojile su zlatnu medalju u kategoriji juniori duo i trio štap i ovom prilikom čestitam Nini Škrinjarić, Emi Ćosić i Maji Bezuh na tome. Ema Ćosić osvojila je i srebro u kategoriji juniori – solo štap. Također bile su srebrne u kategoriji juniori – mini mix i srebrne u kategoriji juniori – mini štap. Zlato su još osvojile u velikim formacijama – u formaciji klasična juniori – štap i klasična kadeti – pom-pon“, istaknula je trenerica Milana Davidović.

Petrinjske mažoretkinje inače broje 19 članica u dva uzrasta – kadetskom i juniorskom. S njima rade dvije trenerice – Milana Davidović i Sara Cvetković koja ih vodi od početka sezone u listopadu. Treninge održavaju u prostoru Hrvatskog doma.

petmažoret tekst

„Trenutno su cure u velikim pripremama za kvalifikacijski turnir koji će se održati 23. travnja u Zagrebu. To je kvalifikacijski turnir za velike formacije za Europsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Italiji u gradu Giulianova krajem šestog mjeseca“, izvijestila je Davidović.

Međunarodni festival mažoretkinja „Golden Heart“ otvorio je petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

dumbovic tekst

„Ovo je jedan predivan događaj koji se dogodio u Petrinji povodom dvadeset godina Petrinjskih mažoretkinja koje su postavile dobre temelje i mislim da je ovaj Festival jedna točka na „i“ koji pokazuje prije svega ljepotu pokreta i glazbe, druženja i šarolikosti svih onih koji su došli ovdje i pokazali kako treba prijeći granice i napraviti jednu dobru manifestaciju. Smatram da je ovo dobra manifestacija koja pokazuje ono što je najvrednije, a to je zajedništvo. Danas kada sam došao ovdje dvorana je izgledala kao velika košnica u kojoj je bilo jako puno „pčelica“ koje su prštale posebnom energijom. Ta se energija večeras pokazala kroz dobre rezultate i medalje. Kao gradonačelnik ja sam sretan i mogu im svima čestitati i zahvaliti što su došli u Petrinju“, rekao je Dumbović.

Posebnu zahvalu uputio je organizatorici Festivala, Željki Banović.

dumbovic i banovic tekst

„Moram našoj Petrinjki Željki Banović reći jedno ogromno hvala, jer ona je mažoretu postavila temelje ovdje u Petrinji, prije dvadeset godina kada je to bilo jako teško. Danas je to puno lakše, jer su se angažirali roditelji, struka, trenerice. Svi su dali sve do sebe kako bi pokazali da je Petrinja središte jednog prekrasnog druženja. Smatram da im samo treba dati podršku u budućnosti i poželjeti im puno sreće. Svim gostima želimo sretan put iz Petrinje uz poruku da se vidimo ponovno na nekoj ovakvoj manifestaciji uz tradicionalno petrinjsko gostoprimstvo“, poručio je petrinjski gradonačelnik nakon dodjele odličja natjecateljima.

torta tekst

Uz podjelu pokala i medalja, sudionici „Zlatnog srca“, odnosno Međunarodnog festivala mažoretkinja „Golden Heart“ podijelili su i slavljeničku tortu Petrinjskih mažoretkinja.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.