Metalurški fakultet predstavio projekt „Centar za ljevarstvo – SIMET“ Metalurški fakultet predstavio projekt „Centar za ljevarstvo – SIMET“
SISAK – U Sisku, na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ove srijede (20. ožujka 2019.) održana je uvodna konferencija predstavljanja projekta „Centar za ljevarstvo... Metalurški fakultet predstavio projekt „Centar za ljevarstvo – SIMET“

SISAK – U Sisku, na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ove srijede (20. ožujka 2019.) održana je uvodna konferencija predstavljanja projekta „Centar za ljevarstvo –SIMET“.

 

Osnivanjem Centra za ljevarstvo, Fakultet želi ojačati kapacitete za istraživanje, razvoj i inovacije, poboljšati kompetencije nastavnog osoblja i studenata te pozicionirati Fakultet i općenito metalurški i metaloprerađivački sektor u smislu prepoznavanja i aktiviranja njegova istraživačkog, razvojnog i inovacijskog potencijala, rekla je izv.prof.dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškog fakulteta i voditeljica ovog projekta.

„Projekt je financiran sredstvima Europske unije, iz EU fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. -2020.“.Drago mi je ustvari da je ovaj naš projekt došao ne samo na onu indikativnu listu, nego i da je prepoznat kao strateški projekt za Republiku Hrvatsku, jer metalska industrija ipak čini više od 10 % industrijske proizvodnje Republike Hrvatske i definitivno svaka država bazira svoj razvoj upravo na toj baznoj industriji, upravo na metalskoj industriji. Projekt je vrijedan 40.401.494, 36 kuna. Tridesetak milijuna otpada na opremanje visokosofisticiranom opremom koja će ustvari poboljšati ne samo naše kompetencije, naša znanja, nego i znanja naših studenata koja ćemo kasnije moći transferirati u industriju, jer naši završeni studenti su ustvari naši budući partneri iz industrije“.

Osim za sam Fakultet, projekt je značajan i za širu zajednicu, napominje dekanica Zovko Brodarac.

„Utemeljenje Centra za ljevarstvo, ne samo za Fakultet, nego i za širu javnost, a to znači i za grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, ali i Republiku Hrvatsku, znači jako puno. To je ulaganje u znanstveno – istraživačku opremu, to su novi studijski programi, to je visokostručna radna snaga s novim znanjima, vještinama i kompetencijama koje mogu steći upravo na ovakvoj opremi kakve nema u Republici Hrvatskoj. Opći cilj projekta je naravno potaknuti konkurentnost gospodarstva, a to je moguće jedino promišljanjem projektnih ideja utemeljenih na posljednjim „state of the art“ dostignućima, razmatranjima, istraživanjima, inovacijama i naravno transferu znanja i tehnologija. To je i jedan korak prilagođavanja Fakulteta potrebama tržišta rada.“

Partner Metalurškom fakultetu u ovom projektu je Sisačko-moslavačka županija. Župan Ivo Žinić smatra kako je riječ o projektu od izuzetnog značaja.

„Veliki je ovo projekt za Metalurški fakultet, ali i za Sveučilište u cijelosti, a posebno za našu Sisačko-moslavačku županiju koja ima sreću da imamo jednu takvu ustanovu. Zajednički kroz ovaj projekt želimo postati mjesto konkurentno za određena znanja, za određene tehnologije. Metalurški fakultet sa svojim dugogodišnjim iskustvom nije slučajno ovdje u Sisku. On je nastao kao potreba tadašnjeg gospodarstva koje se nažalost s vremenom ugasilo. Sada pronalazimo neka nova rješenja kojima bismo ponudili nešto novo, nešto što prati trendove, što prati i gospodarstvo, ali i općenito razvoj tehnologije u području metalurgije, ljevarstva, znanosti. Mislim da je ovo jedan jako dobar projekt u kojem je prisutna suradnja između Sveučilišta,  znanstvenih institucija, pa evo i Županije i ostalih dionika.“

Čestitavši Metalurškom fakultetu i zahvalivši Simori koja je pomogla u pripremi projekta, župan je dodao kako je ovaj projekt tek početak jedne nove, drugačije priče.

„Izgradnjom ovog Centra i dobivanjem određene opreme, omogućit ćemo ne samo našim znanstvenicima iz područja metalurgije, nego i iz cijele Hrvatske, a možda i iz Europe, da ovdje mogu stvarati nešto novo što je potrebno za razvoj gospodarstva. Ovo je samo početak još jedne nove, drugačije priče gdje vidimo mogućnost suradnje koju ćemo pokušati unaprijediti i kroz naš budući Znanstveno – kulturno- obrazovni centar u Lađarskoj. Ne samo u području ljevarstva, metalurgije, nego su tu novi izazovi i u području automobilske industrije, u području svemirskih tehnologija i to je ono što želimo i što ćemo, vjerujem, kroz neke buduće projekte pokazati javnosti.“

Na predstavljanju projekta „Centar za ljevarstvo –SIMET“, prof.dr.sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je Metalurški fakultet kao jednu od najuspješnijih sastavnica Sveučilišta.

„Sveučilište u Zagrebu ima dosta tih projekta, ali pokazuje se da „mali“ fakulteti, izvan Zagreba, koji se čine malima, zapravo su veliki fakulteti, jer iskreno rečeno, iako uz vrlo mali broj osoblja, oni su postigli uvjete za dobivanje tog izvanrednog projekta. Taj projekt pokazuje da tradicija metalurgije koja je nekoliko tisuća godina ovdje, u ovoj okolini i u Hrvatskoj, konačno ima svoju nadgradnju, a to je vrhunska znanost. Zaboravlja se da metalurgija koja je inače temelj svih industrija, ne može bez vrhunske znanosti i naš Fakultet sa svim svojim profesorima, iako su malobrojni, pokazuje da ima tu kvalitetu, jer inače ne bi dobio taj projekt. Dapače, kad se gleda broj profesora, on je taman bio na granici, ali su oni toliko dobri da su bez problema dobili projekt. Sveučilište u Zagrebu je vrlo ponosno na Metalurški fakultet“, kazao je Boras.

Istaknuo je kako ovaj projekt pokazuje ne samo vrhunsku znanost, nego ima i vrhunsku društvenu ulogu.

„Mali Metalurški fakultet bit će za Sisak i ovu županiju nešto što će ih zapravo uvesti u svjetske razine metalurgije“, poručio je rektor.

Provedba ovog projekta rezultirat će adaptacijom, opremanjem i stavljanjem u funkciju Centra za ljevarstvo – SIMET koji se nalazi u sklopu Metalurškog fakulteta Sisak. Svrha osnivanja Centra je umrežiti relevantne dionike kao ciljanu skupinu i omogućiti prijenos znanja i vještina, a sve u funkciji istraživanja u razvoju materijala i tehnologija prema potencijalnim korisnicima (primarno nastavnom osoblju i studentima) te prema korisnicima iz proizvodnog sektora kroz dizajniranje inovativnih materijala prema zahtjevima tržišta te stvaranjem konačnog proizvoda, zatim razvoju proizvoda primjenom specifičnih tehnologija (CAD/CAE tehnologija), računalno podržanom projektiranju procesa razvoja proizvoda i konstrukcije pripreme proizvodnje, ali i kroz cjeloživotno učenje namijenjeno studentima i stručnjacima iz gospodarstva, rečeno je na predstavljanju projekta.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.