Ministar Štromar uručio Gradu Petrinji odluke o sufinanciranju dvaju projekata Ministar Štromar uručio Gradu Petrinji odluke o sufinanciranju dvaju projekata
PETRINJA – Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar svečano je danas u Petrinji gradonačelniku Darinku Dumboviću uručio odluke o... Ministar Štromar uručio Gradu Petrinji odluke o sufinanciranju dvaju projekata

PETRINJA – Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar svečano je danas u Petrinji gradonačelniku Darinku Dumboviću uručio odluke o sufinanciranju dvaju projekata: „Sanacije klizišta na lokaciji Vinogradi III“ i „Investicijskog održavanja dijela sustava javne rasvjete Grada Petrinje – Modernizacije dijela sustava javne rasvjete u naseljima Luščani i Nebojan“. Za sufinanciranje sanacije klizišta, Ministarstvo je odobrilo 600 tisuća kuna, a za modernizaciju dijela sustava javne rasvjete 291 tisuću kuna.

„Ovdje sam bio u ožujku kada smo razgovarali o problemima u gradu Petrinji. Upoznat sam s puno situacija koje se ovdje događaju. U međuvremenu smo komunicirali i u Vladi u i Saboru i moram vam čestitati na svemu onome što radite za svoj grad i građane. Posebne čestitke na ovim projektima koje ste kandidirali prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Bili su to odlični projekti, a Ministarstvo graditeljstvo ima sredstva za pomoći onim jedinicama lokalne samouprave koje stvarno imaju potrebe i koje same izaberu projekte koji su njima najpotrebniji. Tu hoću naglasiti kako ne biraju Ministarstvo ili Vlada koje će probleme rješavati u pojedinom gradu ili općini – to dajemo na volju građana, preko općinskih ili gradskih vijeća i preko gradonačelnika ili načelnika. Danas vam donosim odluke o sanaciji klizišta od 600 tisuća kuna u Vinogradima i za projekt javne rasvjete od 291 tisuću kuna. Siguran sam da ste vi već pokrenuli sve radnje koje se trebaju pokrenuti i da ćete ta sredstva vrlo brzo utrošiti, sigurno već u ovoj godini. Potrebe su uvijek takve da se sredstva kad dođu vrlo brzo ulože, utroše, a onda i građani imaju od toga izuzetne koristi“, kazao je ministar Štromar.

Dodao je kako ga je petrinjski gradonačelnik upoznao s analizom svih 16 aktivnih klizišta evidentiranih na petrinjskom području.

„Vlada mora naći sredstva za sanaciju tih klizišta. Imamo jedan program preko Hrvatskih voda, ali ćemo i prema Europskim fondovima kandidirati sanaciju tih situacija, ne samo u Petrinji. Ti problemi su prisutni u cijeloj Hrvatskoj, posebno na sjeveru zemlje. Moramo omogućiti našim građanima da normalno žive, da normalno rade u svojim kućama, u svojim gospodarskim objektima, da imaju normalnu komunikaciju. Dosta je prometnica nastradalo u klizištima. To moramo sanirati i to ćemo sigurno učiniti“, dodao je ministar.

Zajedno sa svojim suradnicima i potpredsjednikom Gradskog vijeća Nenadom Radoševićem, ministru je na danas uručenim odlukama, ali i ukupnoj dosadašnjoj suradnji zahvalio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Prisjećam se da ste ovdje bili prije par mjeseci kada je našoj Sisačko-moslavačkoj županiji bilo izuzetno teško i kada smo imali mnoga klizišta, gdje ste uskočili i pomogli i napravili jednostavno dobra djela. Drago mi je što imamo dobru suradnju i na razini saborskog zastupnika i gradonačelnika s vašim resornim ministarstvom. Zahvaljujem za sve što ste napravili za grad Petrinju, uključujući i ove projekte za koje danas ovdje možemo reći samo jedno veliko hvala. Puno nam znači sufinanciranje javne rasvjeta s oko 300 tisuća kuna, ali i sanacije klizišta sa 600 tisuća kuna što će nam donijeti mogućnost da kvalitetnije živimo i na ovom području koje je ratom uništeno“, rekao je Dumbović.

Ministra je Dumbović upoznao i s Intervencijskim planom Grada Petrinje.

„To je pilot projekt 5 gradova iz kojeg mi povlačimo oko 200 milijuna kuna. Ministru sam dao informaciju da Grad ima izdanih dozvola za 100 milijuna kuna. U provedbi je Poduzetnička zona i uz ove sve projekte koji su tu, poput „Grada na Kupi“, nastojat ćemo se još osloniti na pomoć ministarstava i Vlade Republike Hrvatske. Malo smo razgovarali i oko problema radne snage, “Aglomeracije” i onoga što nas čeka u budućnosti“, izvijestio je Dumbović nakon sastanka s ministrom.

„Intervencijski plan Grada Petrinje od 200 milijuna kuna stvarno je optimističan, ali je već daleko došao i njegova će realizacija sigurno biti vrlo brza, tako da će ovaj kraj sigurno imati puno bolju i komunalnu infrastrukturu i sve druge uvjete za život građana i siguran sam da će građani ovdje ostati živjeti. Čestitam vam na svemu što radite“, rekao je na kraju ministar Štromar koji se nakon Petrinje zaputio u Hrvatsku Kostajnicu.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.