VUKOVAR/PETRINJA – U Vukovaru je održano svečano predstavljanje rezultata dva projekta „Tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja u svrhu pripreme Programa integrirane fizičke, gospodarske i...

VUKOVAR/PETRINJA – U Vukovaru je održano svečano predstavljanje rezultata dva projekta „Tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja u svrhu pripreme Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izrada intervencijskih planova gradovima Beli Manastir (uključujući Dardu), Benkovac, Petrinja i Vukovar”.

ipddvktekst

Svim suradnicima koji su vrijedno radili na ovom projektu zahvalila se ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. „Ono što me posebno veseli je što smo kroz Fond za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj-lokalnoj razini upravo da ovakva područja imaju dodatni motiv kako bi sudjelovali u EU strukturnim investicijskim projektima, gdje smo donijeli kao Ministarstvo odluku da ćemo Fond zbog kratkih izmjena Zakona o izvršavanju Državnog proračuna već u ovoj godini pretvoriti u Fond za regionalni razvoj koji omogućava i predfinanciranje te pomoć onima koji nemaju vlastitih sredstava za pripremu razvojnih projekata“, rekla je Žalac. Ministrica ujedno otkriva još jednu važnu stvar za sve gradove koji sudjeluju u ovom projektu.

ipddvktekst3

„Mi ćemo kroz Fond za sufinanciranje EU projekata upravo vama pomoći da sa 80 posto sredstava pomognemo u sufinanciranju onih vaših 15 posto, to me posebno veseli da smo se na taj način obvezali kroz Intervencijski plan do 2023.godine, kako će projekti teći tako ćemo mi svaki vaš pojedinačni projekt sufinancirati, tako da vaš iznos sufinanciranja bude što manji. Mislim da je to jako dobro za upravo ovakva područja u Hrvatskoj koja moraju na neki način dostići one razvijenije dijelove Hrvatske“, kazala je Žalac koja je potom četiri grada, uključujući i Petrinju, uručila odluku o prihvaćanju intervencijskog plana koji je ukupno vrijedan 120 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, od čega Petrinji pripada oko 24 milijuna eura za razne projekte.

ipddvktekst2

Zadovoljstvo svime izrazio je petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović. „Kao Petrinja zadovoljni smo što smo ušli u ovaj projekt. To je za nas sve skupa ogromna prilika da uz podršku resornih ministarstava, EU fondove, kroz izvanproračunska sredstva pokušamo pokrenuti razvoj našeg grada. Svjesni smo naših brojnih problema koje imamo u gradu zbog teških ratnih posljedica“, rekao je uvodno Dumbović te podsjeća kako su na petrinjskom intervencijskom planu radili duge dvije godine.

ipddvktekst5

„Znamo za probleme ruralnog područja, imamo sve starije stanovništvo, mladih je sve manje i odlaze, od rata nam je ostalo urušeno gospodarstvo i propadanje velikih tvrtki koje su nosile razvoj ovog područja, smanjuje se broj obrtnika. Muči nas nedostatak sportskih objekata, dječjih igrališta, društvenih domova, društvena infrastruktura koja bi bila vrlo snažan pokretač života u Petrinji“, smatra Dumbović. Zahvalio se svima onima koji su u posljednje dvije godine radili jedan nevidljiv posao oko ovog Intervencijskog plana, kao što se zahvalio gradskim vijećnicima što su Intervencijski plan i usvojili na Gradskom vijeću krajem veljače ove godine.

Edisa Mašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj je još jednom pojasnila što je to Intervencijski plan. „To je glavni instrument upravljanja razvojem u Petrinji. On kao strateški dokument, ne samo strateški i operativni, prati financijsku perspektivu 2014.-2020.To je povijesna stvar za Petrinju jer po prvi puta imamo dokument koji se mora provesti i koji u sebi ima pokazatelje koji se zaista moraju ostvariti i njihovo ostvarenje ćemo morati dokazivati. Intervencijski plan je integriran, teritorijalni i participativni dokument čiji je cilj identificirati razvojne potrebe i definirati ciljeve, razvojne prioritete te akcijski plan za provedbu intervencija fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot područja“, rekla je uvodno Mašinović.

ipddvktekst4

Ujedno je prezentirala financijski pregled Intervencijskog plana po razvojnim prioritetima. „Ukupna alokacija prvog razvojnog prioriteta je 57,2 milijuna kuna. Alokacija drugog razvojna prioriteta je 71,6 milijuna kuna, treći alokacija je vrijedna 64 milijuna kuna, a ova dva pojedinačna poticaja Grada i pomoć poduzetnicima je 19 milijuna kuna, što znači da je ukupna vrijednost našeg Intervencijskog plana 205,8 milijuna kuna“, rekla je Mašinović.

Nakon predstavljanja koraka i izazova u izradi intervencijskih planova, svaki od gradonačelnika koji sudjeluju u ovom projektu dali su kratki osvrt na proces izrade intervencijskih planova i očekivane koristi za razvoj gradova, a nakon toga je održan panel pod nazivom : „Predstavljanje provedbe intervencijskih planova s naglaskom na Pozive na dostavu projektnih prijedloga“. Mašinović je na kraju dodala kako se nakon prihvaćanja intervencijskog plana očekuje sada potpisivanje Sporazuma o financiranju tog plana, te uskoro možemo očekivati raspisivanje prvih natječaja. Podsjetimo samo na kraju kako je na petrinjski Intervencijski plan do sada prijavljeno više od 120 projekata.

ipddvktekst6

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.