Ministrica Žalac: „Grad Petrinja, gradonačelnik i njegov tim dobro rade na provedbi Intervencijskog plana“ Ministrica Žalac: „Grad Petrinja, gradonačelnik i njegov tim dobro rade na provedbi Intervencijskog plana“
PETRINJA – Na svečanosti održanoj u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji danas je održana prezentacija projekta „Razvojem male infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života“... Ministrica Žalac: „Grad Petrinja, gradonačelnik i njegov tim dobro rade na provedbi Intervencijskog plana“

PETRINJA – Na svečanosti održanoj u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji danas je održana prezentacija projekta „Razvojem male infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života“ te potpisivanje ugovora za projekt „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“. Ukupna vrijednost ovih dvaju projekta bit će 74.927. 949, 59 kuna.

Projekt „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ za koji je danas potpisan ugovor, odnosi se na izgradnju dječjeg vrtića u Češkom selu, dogradnju školske sportske dvorane uz Osnovnu školu Mate Lovraka, projekt dječjeg igrališta na Slatini te dječjeg igrališta i svlačionica u Češkom selu. Projekt je vrijedan 40.250.235,38 kuna, pri čemu je iznos EU potpore 34.297.700,07 kuna.

Drugi projekt koji je danas predstavljen  – „Razvojem male infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života“, poznat i pod nazivom „Mala komunalna infrastruktura“, obuhvaća proširenje groblja sv. Benedikt, gradnju prometnica i parkirališta u stambenom naselju Sajmište, građenje pješačke i biciklističke staze u Mošćenici i izgradnju prometnih površina s komunalnom infrastrukturom i kanalizacije elektroničke komunikacijske mreže u dijelu naselja Slatina. Vrijednost ovog projekta je 34.677.711, 21 kuna. Europska sredstva za ovaj projekt iznose 27.485.076,51 kuna.

Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za projekt „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i EU projekata, Tomislavom Petricom, potpisao je danas u Petrinji saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Grad Petrinja kroz Intervencijski plan i sve one akcijske planove na kojima smo mukotrpno radili pet godina, posebno u zadnje tri, želi iskoristiti priliku koju zaslužuje“, rekao je Dumbović.

„Ovo je za Petrinju nešto posebno. Posebno je zato što smatramo da kroz, ne samo komunalnu, gospodarsku, socijalnu, društvenu i ostalu infrastrukturu, moramo kroz dobre projekcije dati te sadržaje. Grad je zaslužio i više. Ono što moram reći i što je izuzetno važno kod svakog projekta je da mi koji vodimo Grad i koji vodimo i nabavu i sve ostalo, Boga molimo da to dobiju izvođači koji su spremni držati se rokova, da to bude završeno na vrijeme.“

Podsjetio je kako Petrinja u ovom trenutku, u provedbi ima projekte vrijedne oko 100 milijuna eura.

„Grad Petrinja iz Kohezije, mogu ovdje otvoreno reći, po povlačenju sredstava sigurno je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj. Za razdoblje od 2014. do 2020. povlačimo za Aglomeraciju koja je izuzetno, izuzetno zahtjevan projekt oko 431 milijun kuna. Drugi projekti su ovi koji su u Intervencijskom planu koji iznosi 206 milijuna kuna. Kad pogledamo sve projekte koje sad provodimo, možemo reći da je 100 milijuna eura u provedbi. Realizacijom, možemo reći da smo zadovoljni. S Aglomeracijom smo negdje na skoro 60 -70 %, međutim morat ćemo napraviti i više. Ovo govorim iz razloga što je ministrica malo „kružila“ po Petrinji i rekla da je grad prekopan. Mi želimo da grad bude što prije napravljen i da zajednički pokušamo dati sve od sebe da završimo taj izuzetno zahtjevan projekt“, rekao je Dumbović, podsjetivši kao je danas u tom segmentu jedan od najvećih problema nedostatak radne snage.

Još jednom istaknuo je kako Petrinja, kao grad koji je uz Vukovar platio najvišu cijenu u Domovinskom ratu zaslužuje i projekte komunalne i društvene infrastrukture koji će građanima dati nadu i optimizam, poruku da nisu zaboravljeni i ostavljeni.

„To grad Petrinja zaslužuje. Nama suze ničije ne trebaju. Dobro je doći ovako s projektima kao što dolazi ministrica i kaže – evo, došla sam da potpišem projekte koji su od izuzetne važnosti“, rekao je Dumbović, zahvalivši, osim Ministarstvu i Središnjoj agenciji i svim voditeljima i članovima gradskih projektnih timova.

„Ja znam da ste vi svi skupa ovdje najbolji u Hrvatskoj, jer vam nitko nije trebao za ovaj Intervencijski plan. Sami ste stvorili ove planove. Znam da sam vam se „popeo na glavu“. Mislim da nas u ovoj projekciji zadanih okvira i obveza čeka još ono što je najteže, a to je provedba. Ako svaka točka i zarez ne budu na svom mjestu, čeka nas ono što je najstrašnije – penalizacija. Zato idemo naći zajedničko rješenje i vidjeti kako u roku završiti sve ove projekte“.

„Nadam se da ću vas pozvati i na našu ključnu priču, a to je Poduzetnička zona koja je također projekt koji se provodi iz Intervencijskog plana. Ona je 27 milijuna kuna. Za nju imamo realizaciju negdje oko 16 milijuna kuna, dakle 60 i nešto posto. To je velika stvar. Apeliram na izvođače da bi bilo dobro da to naprave do 15. svibnja. To je jedina poduzetnička zona koja je skoro 90 posto prodana i očekujemo tu strateške partnere koji već ishode lokacijske i građevinske dozvole. Ono što želim naglasiti, to je prije svega socijalni aspekt i projekti koji su vezani za Ministarstvo rada – tu ih moramo malo požuriti, tu imamo 10 milijuna kuna kroz koje možemo sufinancirati i radna mjesta. Volim reći, svako je mjesto lijepo mjesto, ali je najljepše radno mjesto. Zato, idemo se boriti za svako radno mjesto“, poručio je petrinjski gradonačelnik.

Potpisivanju ugovora u Petrinji nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Ovo je velik događaj za ovaj grad, za Petrinju, za ovu županiju, za ovaj dio Hrvatske, jer investicija od 10 milijuna eura koja dolazi ovog trena i za koji će danas biti potpisani ugovori, nešto je što nikada vjerojatno ne bismo iz proračuna, niti državnog niti gradskog niti bilo kojeg drugog mogli ostvariti, da nemamo mogućnost sufinanciranja ovih projekata iz fondova Europske unije. Drago mi je da sam prisutan ovom potpisivanju ugovora koji će promijeniti sliku grada Petrinje koja zaslužuje da dobije ovakve projekte. To je samo jedan djelić svega onoga što bi se trebalo dogoditi. S te strane moram zahvaliti Ministarstvu i svim onim timovima koji su sudjelovali da do ovog dođe. Nije to jednostavan put. To je mukotrpan put i radujem se upravo trenutku kad će ti projekti biti završeni. Radujem se i nekim novim projektima na ovom području, pa sam tako rekao i da je Petrinja sveučilišni grad i volio bih da uskoro ovaj grad dobije studentski dom, pored svog fakulteta. Svakako ono što je vrlo bitno i želja svih stanovnika ove županije i ovog područja Banovine je dovršetak autoceste do Petrinje, do Poslovne zone, gdje će budući investitori onda moći zapošljavati mlade ljude. Posao je temelj svega, pa i opstanka na ovom području – s te strane, još jednom zahvala svima koji su sudjelovali u ovim projektima“, rekao je župan Žinić.

Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i EU projekata (SAFU), istaknuo je Petrinju kao primjer na koji se mogu ugledati i drugi gradovi.

„Gradonačelnik je reko da Petrinja zavređuje priliku. Ja ću reći da Petrinja sigurno zavređuje priliku i Petrinja ju koristi. Kad gledamo „intervencijske“ gradove, ovo nam je zapravo sada za Petrinju deseti ugovor koji potpisujemo, jedan “jubilarni” i izuzetno mi je drago da smo mogli spojiti ova dva događaja – predstavljanje projekta komunalne infrastrukture i potpisivanje ugovora vezano za predškolski i školski odgoj. Za Petrinju imamo još dvije prijave – tu stvarno pohvaljujem sve projektne timove i one koji pripremaju projekte i one koji ih prijavljuju i koji ih provode. Mi trenutno imamo u prijavi još dva projekta – Grad na Kupi A i Grad na Kupi B – 40 i  20 milijuna kuna, znači novih 60 milijuna kuna koje ćemo sigurno u nekih 45 dana mi završiti i biti u prilici da ministrica potpiše još ta dva ugovora. Time dolazimo na realizaciju od 180 milijuna kuna Intervencijskog plana, a znamo da nam je Intervencijski plan 200 i nešto milijuna kuna. Imamo i 67 poduzetnika koje ćemo isto u ovom prvom kvartalu gledati završiti i mi ćemo doći na realizaciju Intervencijskog plana od 100 posto. Ako to nije korištenje prilika, onda ja ne znam što je. Kad gledamo, uvijek se treba uspoređivati s boljima, ali ja u ovom trenutku moram reći da se drugi gradovi mogu uspoređivati s Petrinjom iz razloga što je Petrinja najbolja“, rekao je Petric koji je pohvalio i redovitu komunikaciju i operativnu suradnju s Gradom i gradonačelnikom.

Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za projekt „Unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“s ravnateljem SAFU-a i petrinjskim gradonačelnikom potpisala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

„Meni je doista drago biti u “malom gradiću velikog srca” i započeti danas ovdje s vama jednu pozitivnu priču koja će sigurno biti kvalitetni prostori i sadržaji namijenjeni onom našem najdragocjenijem, a to su naša dječica. Potpisivanjem ovog današnjeg ugovora dajemo konkretan obol društvenom napretku i boljoj budućnosti u kojoj će djeca imati priliku odrastati u funkcionalnim vrtićima, pohađati dobro opremljenu školu te slobodno vrijeme provoditi u igri na adekvatnim zabavnim prostorima. To je od nemjerljive važnosti upravo i za grad Petrinju, ali i za Sisačko -moslavačku županiju, kad govorimo o demografskoj i društvenoj revitalizaciji“, rekla je Žalac.

Smatra kako Grad Petrinja dobro radi na Intervencijskom planu.

„Grad Petrinja, gradonačelnik i njegov tim dobro rade na provedbi Intervencijskog plana. Imamo već oko 180 milijuna kuna od 205 milijuna kuna ugovorenih projekata koji su u provedbi. Vjerujem da ćemo se približiti do kraja ove godine ukupnom iznosu ugovorenih sredstava, a onda samo ostaje provedba. Meni je osobito zadovoljstvo raditi na Intervencijskom planu. Ono što je najvažnije u Intervencijskom planu je program koji se odnosi na gospodarstvo, odnosno poduzetnike. Na području grada Petrinje odnosi se na 67 poduzetnika i duboko sam uvjerena da će ovi projekti i programi pomoći da se ovaj kraj polako oporavlja, ali i da ima svoju priliku u narednom financijskom razdoblju. Ono što treba reći na tragu korištenja Europskih fondova, u Gradu Petrinji trenutno je 400 milijuna kuna vrijednih projekta u provedbi, dok je na području Sisačko-moslavačke županije milijardu i pol kuna vrijednih projekata u provedbi, u ovoj financijskoj perspektivi. To su zaista impozantne brojke. Očekujem da će i ovi projekti koji su trenutno u pripremi i dalje i u gradu i u županiji biti završeni na vrijeme, bez korekcija“, rekla je ministrica Žalac danas u Petrinji.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.