Mjesec hrvatske knjige u Petrinji počinje oprostom zakasnine i akcijom besplatnog učlanjenja u knjižnicu Mjesec hrvatske knjige u Petrinji počinje oprostom zakasnine i akcijom besplatnog učlanjenja u knjižnicu
PETRINJA – Mjesec hrvatske knjige počinje 16.listopada i trajat će do 15.studenog. Manifestacija se održava dvadeset godina u organizaciji Knjižnica Grada Zagreba, a tradicionalno... Mjesec hrvatske knjige u Petrinji počinje oprostom zakasnine i akcijom besplatnog učlanjenja u knjižnicu

PETRINJA – Mjesec hrvatske knjige počinje 16.listopada i trajat će do 15.studenog. Manifestacija se održava dvadeset godina u organizaciji Knjižnica Grada Zagreba, a tradicionalno se u nju uključuje i Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja. Ravnatelj Knjižnice Ante Mrgan kaže kako sve počinje tradicionalnim oprostom zakasnine:

„Petrinjci jesu zaboravni, ali i mi smo tolerantni. Oni ipak vraćaju knjige nije im ipak to tako strašno. Zato i postoji ovaj dan za one koji zaborave. Nekad se knjiga zametne, nekad se posudi susjedu. Nemamo mi ništa protiv toga. Neka se što više čita. To je zapravo i moto Mjeseca hrvatske knjige „Čitanje ne dolazi u pitanje“ tako da se organiziraju cjelodnevna čitanja. Tako će biti i kod nas 23.listopada pod geslom Danas ti čitam jedno cjelodnevno čitanje i slušanje zvučnih knjiga, a sudjelovat će članovi Kluba čitatelja koji se sastaju kod nas jednom mjesečno.“

Treba spomenuti kako se svi zainteresirani 16.listopada mogu i besplatno učlaniti u Knjižnicu. U nizu događanja koji će se odvijati u petrinjskoj Knjižnici Mrgan je izdvojio kreativnu radionicu dizajna odjeće GiVa designa koja će biti održana 3.studenog. Na pitanje odakle odjeća u Knjižnici, Mrgan odgovara kako je Knjižnica otvorena svima, tko god želi može pokazati što zna jer su otvoreni za sve:

„Dakle, sva znanja koja netko ima može pokazati u našoj knjižnici jer knjižnica tome i služi. Bez obzira na knjige i posuđivanje knjiga. Svako znanje se nalazi u knjigama. Netko bi rekao da se svo znanje nalazi na internetu, na internetu ima svašta samo je upitna točnost tog znanja. Zato je tu Knjižnica i knjižničari koji znaju što je relevantno. Tako smo otvorili vrata i ovoj vrsti znanja, odnosno, umijeća.“, dodao je Mrgan.

Dan hrvatskih knjižnica pada 11.studenog kada će također biti akcija oprosta zakasnine dok će obilježba Mjeseca hrvatske knjige završiti izložbom radova učenika osnovnih škola pod nazivom Knjižnica u slikama.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.