SLABINJA – U mjestu Slabinja u Općini Hrvatska Dubica, Zaklada Hrvatska bez mina je uz podršku općine i tamošnje škole otvorila novo dječje igralište...

SLABINJA – U mjestu Slabinja u Općini Hrvatska Dubica, Zaklada Hrvatska bez mina je uz podršku općine i tamošnje škole otvorila novo dječje igralište u sklopu svog protuminskog djelovanja. Donacijom INA-e, Zaklada je započela program usmjeren na djecu izgradnjom igrališta. Načelnik Općine Tomislav Mateljak je kazao kako je ovo drugo dječje igralište na području Hrvatske Dubice.

„Ova djeca se nisu imala gdje igrati i naša odluka je bila da na ovom mjestu napravimo jedno igralište. Obratili smo se Sisačko-moslavačkoj županiji sa zamolbom da nam pomogne u realizaciji bilo kojeg programa, i nakon dopisa Zaklade Hrvatske bez mina, koji su zatražili da postave na određeno mjesto u našoj Županiji igralište, Županija je nazvala Hrvatsku Dubicu i rekla da imamo mogućnost. Uspjeli smo riješiti ovo igralište na opće zadovoljstvo djece“, rekao je Mateljak.

Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić je kazala kako je danas najvažnije ulagati u djecu i mlade. „Ovakva igrališta su dar djeci, ali i mjestu okupljanja sve ove djece. Na neki način oni koji su donirali ovo igralište, INA-a koja je donirala ovo igralište, Zaklada Hrvatska bez mina i HCR, da ipak u ovakvim krajevima koja su zagađena minama, a naša županija je jedna od najzagađenijih županija u Hrvatskoj, ali da oni ulažu i neka druga sredstva za pomoć društvenoj zajednici i zajednici u kojoj ova djeca žive“, rekla je Roksandić.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec kazao je kako je opasnost od mina na području Hrvatske Dubice i dalje prisutna. „Psihosocijalna integracija tih područja koja su zahvaćena Domovinskim ratom, itekako imaju svoje mjesto i ulogu u protuminskom djelovanju. Kada govorimo o Sisačko-moslavačkoj županiji, imamo još 70 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, kada govorimo o Hrvatskoj Dubici je činjenica da je preostalo još 3,5 kilometara četvorna minski sumnjivog prostora, ali je van sigurnosnog pojasa koji bi ugrožavao život mještana Hrvatske Dubice“, rekao je Jakopec.

Hrvoje Debač, v.d.ravnatelja vladinog Ureda za razminiranje je kazao kako protuminsko djelovanje ne obuhvaća samo vađenje mina, odnosno da posao ne završava kada neko područje bude razminirano. „To područje treba ponovno staviti u funkciju bez obzira radi li se tu o poljoprivrednim površinama, šumama koje se mogu iskorištavati ili o području koje se nalazi u blizini naseljenih mjesta. Važna je ta nadgradnja. Posao ne završava u trenutku kada zadnji pirotehničar napusti razminirano područje, nego u trenutku kada se uključuje i državna, regionalna i lokalna razina. Svi zajedno trebaju raditi da to područje nakon razminiranja ima neku svrhu i funkciju“, rekao je Debač.

Robert Kajušić, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Hrvatska bez mina je kazao kako je važno djecu upozoravati na opasnost od mina. „Zahvaljujući Zakladi najvažnije je upozoriti djecu jer nakon stradavanja nema upozorenja. Najvažnije ih je upozoriti na opasnost od mina, pogotovo na područjima koja su zagađena i gdje se zna da ima mina. Važno je djecu na tu opasnost upozoravati kada su mala, dok još mogu shvatiti i dok im se još može objasniti da je to nešto što je najopasnije i što se nalazi u prirodi“, kazao je Kajušić.

U sklopu otvorenja igrališta, svi učenici Osnovne škole Ivo Kozarčanin imali su priliku odgledati i predstavu „Bembo i prijatelji protiv mina“ koja je osmišljena kao edukacijsko-zabavni kolaž kroz koju se djecu upozorava na opasnost od mina.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.