MOST-ovci o migrantima, reorganizaciji gradske uprave i cjevovodu Petrinja-Lekenik MOST-ovci o migrantima, reorganizaciji gradske uprave i cjevovodu Petrinja-Lekenik
PETRINJA – Članovi MOST-a održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su progovorili o tri važne teme u Petrinji. O temi informiranost građana oko dolaska... MOST-ovci o migrantima, reorganizaciji gradske uprave i cjevovodu Petrinja-Lekenik

PETRINJA – Članovi MOST-a održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su progovorili o tri važne teme u Petrinji. O temi informiranost građana oko dolaska migranata u Malu Goricu govorio je koordinator MOST-a za Sisačko-moslavačku županiju Milan Brigljević. Konstatirao je kako su zadnji događaji pokazali da su građani Petrinje i okolice obmanuti i neinformirani u svezi dolaska migranata. Podsjetio je kako je njihov vijećnik Petar Ćosić još prije gotovo godinu dana postavljao to pitanje gradonačelniku Darinku Dumboviću koji nije dao decidirani odgovor na pitanje:

„Iz dostupnih dokumenata i informacija, postalo je jasno da je gradonačelnik znao za odluku MUP-a i propustio obavijestiti javnost. Još u svibnju je Ministarstvo državne imovine dodijelilo MUP-u nekretnine u izbjegličkom naselju Mala Gorica, a u srpnju je MUP objavio odluku o smještanju migranata u Maloj Gorici. Tražimo i odgovor na informaciju tko je dao suglanost lokalne zajednice za pokretanje cijelog projekta, jer je suglasnost lokalne zajednice bio jedan od uvjeta za taj projekt. Isto tako želimo informaciju kako će se riješiti pitanje vodovoda i kanalizacije za to naselje, jer je navodno i tu dana lažna informacija. Hoće li gradonačelnik dopustiti izdavanje građevinske dozvole mimo propisa i volje građana.“

Županijski vijećnik Petar Ćosić i koordinator MOST-a za Petrinju je govorio o temi opstruiranje rada na preustroju Gradske uprave. Podsjetio je kako je MOST u travnju izradio prijedlog preustroja njezina rada koji podrazumijeva 5 Upravnih odjela. Prijedlog je prošao svu demokratsku proceduru te je tek u studenom ova točka stavljena na dnevni red:

„Na raspravi je bilo niz subjektivnih i paušalnih primjedbi uglavnom tehničke, a manje suštinske prirode. Tom prilikom na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik je nepotrebno eksponirao tri privremena pročelnika, koji su svojim pretjeranim angažmanom na sjednici bili u sukobu interesa. Stvorio se neugodan dojam da se oni bore za svoj status, a ne za interes građana.“

Na temu neispravni vodovod Petrinja-Lekenik i nova odgoda završetka radova na aglomeraciji Petrinja govorila je MOST-ova gradska vijećnica Luca Gašpar Šako. Podsjetila je kako su ponovno postavili to pitanje na sjednici Gradskog vijeća 27.studenog. Pitaju se kako nećemo trpjeti štetu kad je u projekt uloženo više od 20 milijuna kuna, cjevovod je završen prije godinu dana, a njime još uvijek ne teče voda:

„Znači, uložili su, u prijevodu bacili 20 milijuna kuna u vjetar i nitko nije odgovoran, nitko ne odgovara što se tako nešto dogodilo i kažu nema štete??

Hoće li tako i naša Aglomeracija „završiti“, tok ističe 22.prosinca ove godine, još nismo dobili produljenje rokova o kojima se priča. Pitamo se da li sad dolaze na naplatu penali od strane EU. Zahtijevali smo privremeni asfalt i saniranje barem najgore devastiranih ulica, ali ništa ni od toga. Gradska uprava ne čuje vapaje građana, a gradonačelnik hladno kaže da će radovi trajati još par godina. Dok s druge strane radi na svojoj promociji i priča o 500 milijuna kuna i težnji prema milijardi. No, nije jasno koliko ćemo tog novca moći stvarno iskoristiti, a koliko ćemo morati vratiti zbog nesposobnosti i manipulacija u provedbi radova.

Naš grad naša mladost napušta u zamjenu nam ispod stola dovodi migrante, ponovno obmanjujući javnost. Trošeći naš novac za svoju samopromociju postavlja jumbo plakate o potrebi izgradnje autoceste dok u isto vrijeme u Saboru diže ruku protiv amandmana za izgradnju autoceste do Siska.“, kaže Gašpar Šako.

Na novinarsko pitanje tko je trebao informirati građane o dolasku migranata, Brigljević je odgovorio da je na gradonačelniku najveća odgovornost da pripremi građane na takvo nešto kao što je dolazak migranata bez obzira na ovlasti države.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.