Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
mostzdravstvosk19

MOST se pita : „Bolesno zdravstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji-ima li lijeka?“

SISAK – Članovi Savjeta za zdravstvo MOST-a nezavisnih lista održali su konferenciju za medije u Sisku sa temom „Bolesno zdravstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji – ima li lijeka?“. Dr.Ivan Bekavac, koordinator Savjeta za zdravstvo MOST-a je istaknuo kako je stopa oboljelih od tuberkuloze u našoj županiji dvostruko viša nego u ostatku Hrvatske, kao što naša županija prednjači po broju oboljelih od gripe, ali i po visoko stopi smrtnosti dojenčadi.

„Posebno zabrinjava činjenica da županijska vlast skriva važne epidemiološke podatke jer već treću godinu za redom u zimskim mjesecima traje epidemija svraba u Sisku i protegne se do proljeća. Epidemija se širi vrtićima i školama, a ugroženi su štićenici doma za stare i nemoćne osobe. Ovi pokazatelji zdravstvene krize u kojoj se nalazi Sisačko-moslavačka županija, su i više nego zabrinjavajući i vrijeme je da se konačno, oni koji su odgovorni za ovakvo stanje upitaju zbog čega je tako, i zašto se ne čini dovoljno kako bi građani Siska i Sisačko-moslavačke županije u konačnici doživjeli bolje zdravstvo“, rekao je Bekavac.

Dr.Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku je istaknula kako je neodrživost zdravstvenog sustava u ovakvom obliku sada, kršenje temeljnog ljudskog prava, prava na jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske.

„U ovom trenutku pacijenti dobivaju samo ono što im se daje, a ne ono što im zbilja treba. To je ono što zapravo pokazuje na koji način i koliko su im bitni stanovnici, posebno ovih krajeva, koji su pretrpjeli ogromne štete i posljedice trpe još uvijek, ratnih stradanja, ostali ste još uvijek županija koja spada u siromašnije županije, ali način na koji se netransparentno vodi briga o zdravstvenom sustavu ima itekako zapravo posljedice na one koji trebaju primiti, kojima je nedostupno sjesti u auto i za svaku ozbiljniju stvar otići u neki od velikih gradova“, istaknula je Strenja.

Ističe kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji zdravstvo u kritičnom stanju jer Županija čak 65 posto proračuna izdvaja na zdravstvo. „Izvješća o poslovanju zdravstvenih ustanova u vlasništvu Županije za 2018.godinu pokazuju da 70 posto njih posluje s gubitkom, a u skoro istom postotku ima i nesrazmjerno veliki broj nezdravstvenih radnika, neki čak i 42 posto, što značajno opterećuje troškove poslovanja. Sama Opća bolnica dr.Ivo Pedišić u Sisku u 2018.godini ostvarila je gubitak u iznosu od 27,5 milijuna kuna, dok je preneseni manjak iz 2017.godini iznosio čak 78,8 milijuna kuna“, kazala je Strenja te dodaje kako uz ovaj deficit treba spomenuti i obveze prema dobavljačima lijekova, zbog čega postoji opravdana i velika opasnost od ovrha te obustave isporuke lijekova.

„Najveća je odgovornost na Ministarstvu zdravstva i aktualnoj zdravstvenoj administraciji koja nema nikakve vizije o tome kako financijski riješiti zdravstveni sustav. Samo preživljavaju. HZZO je u velikoj pozitivi, HZZO koji podcjenjuje rad tih liječnika i koji su u samoj bolnici i kada bi se realno platio njihov rad, ti gubici ne bi bili toliki. Mada, smatramo da neke zdravstvene ustanove i u nekim drugim dijelovima imaju istu cijenu usluge koju odrađuju, ali nisu u takvim gubicima. Županija tu svjesno preuzima rizik i veliki dio svoj financija stavlja u samu bolnicu, dok ostali dijelovi zdravstvene skrbi, primarna zdravstvena zaštita koja bi trebala nositi 80 posto posla, je neopravdano oštećena jer se treba uložiti u nju kako bi se u najnižoj razini zadovoljile potrebe građana“, smatra Strenja te dodaje kako je sustav primarne zdravstvene zaštite u našoj županiji također pred urušavanjem.

Županijski vijećnik MOST-a Petar Ćosić je istaknuo kako je dug bolnice 40 milijuna kuna, te podsjeća kako je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine donesena odluka da se taj dug poveća za šest milijuna kuna na teret decentraliziranih sredstava.

„Dakle Županija ova sredstva rekli bi kolokvijalno otima od primarne zdravstvene zaštite koja treba riješiti 80 posto potreba naših građana u zdravstvu i daje ih Bolnici koja se guši u dugovanjima i gubicima. Budući je Županija iscrpila sve moguće izvore financiranja gubitaka i dugova, i udarila na primarnu zdravstvenu zaštitu kao čuvara sustava, želimo ovaj puta pitati župana kako sve ovo riješiti, a da ne dođe do potpunog sloma sustava te kako povećati gravitacijsko područje bolnice“, rekao je Ćosić te ističe kako se samo 43 posto građana naše županije liječilo u sisačkoj Bolnici, a zabrinjava ga i niska stopa popunjenosti postelja u sisačkoj Bolnici koja je prema njegovim tvrdnjama prošle godine bila na razini od 55 posto.

Strenja je također istaknula kako u našoj županiji imamo previše domova zdravlja te ističe kako bi dom zdravlja trebao biti u Sisku, a u ostalim gradovima bi trebale biti ispostave. Na samom kraju, Ćosić je istaknuo kako MOST traži žurno sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine na kojoj bi se razmotrilo stanje i predložile mjere kojima bi se spriječio potpuni kolaps zdravstvenog sustava.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X