Multimedijalno predavanje o „Kon-Tikiju“ okupilo veliki broj zainteresiranih Multimedijalno predavanje o „Kon-Tikiju“ okupilo veliki broj zainteresiranih
PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja organizirala je multimedijalno predavanje naziva „Kon-Tiki“ i ekspediciji na splavi preko... Multimedijalno predavanje o „Kon-Tikiju“ okupilo veliki broj zainteresiranih

PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja organizirala je multimedijalno predavanje naziva „Kon-Tiki“ i ekspediciji na splavi preko Tihog oceana. Više o samom predavanju otkrila nam je Nevenka Romanić Kristensen, dopredsjednica Hrvatsko-Norveškog društva.

„Sadržaj predavanja je priča o tome kako se cijeli taj proces odigrao i zašto je Thor Heyerdhal krenuo na ekspediciju krenuo na tu ekspediciju, budući je on imao jednu ideju i tezu da su se stari narodi u pradavna vremena, bez obzira na to kakva su plovila imali, otiskivali na daleka putovanja i da su se koristeći morskim strujama i vjetrom kao pogon za svoje brodove, putovali na daleka putovanja i upoznavali druge civilizacije“, rekla je Romanić Kristensen.

Teodora Kljaković-Bakota je istaknula kako ovakvim predavanjima žele približiti Norvešku hrvatskoj publici. Ističe kako je Hrvatsko-Norveški klub osnovan u svibnju 1991.godine. „Inicijativa je pokrenuta iz Norveške od naših ljudi i Norvežana koji su imali bliske veze sa Hrvatskom. Paralelno su osnovali, mjesec dana prije, Norveško-Hrvatsko društvo u Oslu. Prvih godina smo se obraćali norveškoj javnosti, prikazivali kakva je kod nas situacija, govorili o Domovinskom ratu i molili Norvešku da nas prizna, što su oni u dogledno vrijeme napravili. Radili smo humanitarne akcije da bismo se kasnije orijentirali najviše na suradnju na području kulture“, rekla je Kljaković-Bakota.

Dodaje kako su puno promovirale Hrvatsku u Norveškoj, a danas najviše rade na promociji norveške kulture u našoj zemlji, te tako organiziraju razne književne večeri, likovne izložbe i predavanja o njihovim umjetnicima i književnicima.

Obje ujedno otkrivaju koliko su naše zemlje zapravo slične. „Imamo puno sličnosti jer imamo gotovo identični broj stanovnika, imamo prekrasnu prirodu i jedni i drugi, imamo more sa tisuće otoka, bavimo se stoljećima ribarstvom“, rekla je Kljaković-Bakota. „Nekada prije određenog broja godina dok smo još imali jaku brodogradnju, bila je vrlo čvrsta suradnja sa Norvežanima na tom području i mnogi naši stručnjaci su odlazili gore i stjecali određena iskustva“, dodala je Romanić Kristensen.

Kon-Tiki je splav kojom je norveški znanstvenik i istraživač Thor Heyerdahl 1947.godine s pet prijatelja otplovio od mjesta Callao u Peruu na zapadnoj obali Južne Amerike do grebena Raroia. Splav je bila izgrađena po uzoru na splavi kojima su se koristili drevni Peruanci, a kao materijal bilo je upotrijebljeno isključivo domaće balsino drvo, koje i natopljeno zadržava plovnost. Splav je nazvana po istoimenom božanstvu ili mitskom biću Inka. Svrha je pohoda bila dokazati da su prastanovnici Južne Amerike mogli naseliti Polineziju slijedeći velike oceanske struje. Pohod je trajao 101 dan, tijekom kojih je splav prešla oko osam tisuća kilometara. Iako je putovanje uspješno okončano, znanstvenici uglavnom nisu prihvatili Heyerdahlove teorije.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.