Na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju, Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju predstavljat će HPD „Slavulj“ Na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju, Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju predstavljat će HPD „Slavulj“
PETRINJA – U Petrinji je 20. lipnja održana Županijska smotra pjevačkih zborova za nastup na 51. susretu hrvatskih pjevačkih zborova (državna smotra) koji će... Na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju, Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju predstavljat će HPD „Slavulj“

PETRINJA – U Petrinji je 20. lipnja održana Županijska smotra pjevačkih zborova za nastup na 51. susretu hrvatskih pjevačkih zborova (državna smotra) koji će biti održan u Rovinju 6.i 7. listopada u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Za županijsku smotru u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i suorganizaciji HPD-a „Slavulj“ Petrinja prijavio se mješoviti pjevački zbor HPD-a „Slavulj“ Petrinja.

Sukladno pravilima 51. Susreta „Slavulj“ je pred selektorom Hrvatskog sabora kulture Matijom Fortunom pjevao prijavljeni program za natjecateljski i revijalni dio pod dirigentskim vodstvom maestra Josipa degl’ Ivellija.

U natjecateljskom programu pjevane su skladbe Pere Gotovca, Domenica Bartoluccija, Vinka Žganeca i Emila Cossetta. U revijalnom programu pjevane su skladbe Emila Cossetta (čiju 100. obljetnicu rođenja obilježavamo ove godine) uz pratnju Tamburaškog sastava Folklornog ansambla „Petrinjčica“ Petrinja (voditelj Ivan Kleković).

Potvrda da su prijavljeni programi i izvedba istih uspješno prošli selekciju stigla je od strane Hrvatskog sabora kulture pa će tako i ove godine Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova predstavljati mješoviti pjevački zbor HPD-a „Slavulj“ Petrinja.

Susret hrvatskih pjevačkih zborova zborski je festival od nacionalne važnosti s dugogodišnjom tradicijom koji na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske zborove s više od 600 pjevača. Ova razglednica hrvatskog zborskog amaterizma zamišljena je kao natjecanje i susret ljubitelja zborskog pjevanja koju Hrvatski sabor kulture kontinuirano održava od 1968. godine, s ciljem okupljanja i poticanja amatera i njihovog sustavnog razvoja. Prvih pet festivala održano je u Petrinji (1968. – 1972.).

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.