Na juniorskim prvenstvima Hrvatske u šahu nastupili šahisti iz Siska i Petrinje Na juniorskim prvenstvima Hrvatske u šahu nastupili šahisti iz Siska i Petrinje
VINKOVCI – Juniorska prvenstva Hrvatske igrana u Vinkovcima od 22.-29. srpnja pružila su zanimljivu borbu, posebno u muškoj konkurenciji do 19 godina, gdje je zadnje... Na juniorskim prvenstvima Hrvatske u šahu nastupili šahisti iz Siska i Petrinje

VINKOVCI – Juniorska prvenstva Hrvatske igrana u Vinkovcima od 22.-29. srpnja pružila su zanimljivu borbu, posebno u muškoj konkurenciji do 19 godina, gdje je zadnje kolo odlučilo prvo mjesto. Petrinjac Filip Radenić, koji igra za Šahovsko društvo Sisak, je osvojio treće mjesto.  Tereza Dejanović je u konkurenciji do 17 godina osvojila 4.mjesto dok je Noemi Špiranec u konkurenciji do 19 godina osvojila drugo mjesto.

Igralo se 9 kola po švicarskom sustavu u svim konkurencijama osim ženske do 19 godina, jer se u toj konkurenciji igrao berger sustav u 5 kola.

U muškoj konkurenciji  među 16 sudionika do 19 godina sisački junior Filip Radenić je poveo i sigurno vodio od početka do zadnjeg kola, ali unatoč bodovnoj zalihi, imao je neobičan peh da je s dvojicom prvih favorita igrao zadnje dvije partije i to obe s crnim figurama. Na žalost, Filip je obje partije izgubio i na kraju završio na trećem mjestu po dodatnim kriterijima. Pobjednik je postao prvi favorit, međunarodni majstor Sven Tica iz Rijeke, a drugo mjesto je osvojio FIDE majstor Miljenko Muha iz Zagreba, inače šahist riječke Liburnije koji su obojica osvojili po 6,5 bodova pa su odlučili dodatni kriteriji.

Konačni poredak u muškoj konkurenciji do 19 godina :

1.-2. IM Sven Tica (Rijeka)  i FM Miljenko Muha (Liburnija Rijeka) 6,5 bodova, 3.-4. MK Filip Radenić (Sisak) i I Bruno Erenda (Zagreb) 6 bodova, 5.-9. MK Ante Leon Starčević (Sloboda Mihovljan), I Juraj Toplak (Sloboda Mihovljan), MK Sandro Šafar (Junior Rijeka), MK Matija Šaravanja (Goran Bibinje), I Matija Zadravec (Gornji Mihaljevec) 5 bodova, itd.

U ženskoj konkurenciji  među 13 sudionica do 17 godina sisačka predstavnica Tereza Dejanović, iako mlađa od konkurencije nije bila bez izgleda čak i u borbi za naslov. No, ovo nije bio njezin turnir. Nakon uspjeha i diobe prvog mjesta u kadetskoj konkurenciji do 15 godina (drugo po dodatnim kriterijima)  prije mjesec dana , očekivalo se da će i ovdje Tereza odigrati značajnu ulogu. No, na ovom natjecanju se to nije dogodilo. Tereza je s dva poraza i dva remija uspjela doći do diobe trećeg mjesta ali je zauzela četvrto po dodatnim kriterijima. Velike oscilacije u igri su inače karakteristične za mlade, no očito je potrebno puno redovitije trenirati i nastupati za vrhunske rezultate za koje je Tereza zasigurno sposobna.

Pobjednica je postala vrlo uvjerljivo Nikolina Golub, šahistica Drage iz Rijeke koja je dozvolila samo dva taktička remija i sa sedam ostvarenih pobjeda osigurala prvo mjesto prije kraja natjecanja a jedina koja ju je uspjela donekle pratiti bila je Marija Smetiško koja se pobjedom u zadnjem kolu približila na pola boda zaostatka..

Konačni poredak u konkurenciji juniorki do 17 godina :

1.MK Nikolina Golub (Draga Rijeka) 8 bodova, 2. MK Marija Smetiško (Nikola Tesla Zagreb) 7,5 bodova, 3.-4. MK Magdalena Muha (Picok Đurđevac) i MK Tereza Dejanović (Sisak) 5,5 bodova, 5.-7. MK Jelena Kokša (Konaki Novo Virje), MK Jelena Dašić (Kastav), MK Dorotea Žuteg (Goran Vrbovsko) 5 bodova itd.

U ženskoj konkurenciji  među 6 sudionica juniorskog prvenstva Hrvatske do 19 godina, nastupila je i Noemi Špiranec koja je dvojno registrirana za Sisak. U ovoj konkurenciji su bile samo dvije prave kandidatkinje za naslov prvakinje. Noemi Špiranec i Mihaela Blažeka. Njihov međusobni susret je dobila Mihaela i osigurala naslov prvakinje, jer s ostalim protivnicama nije imala većih problema. Noemi se tako morala zadovoljiti drugim osvojenim mjestom.

Konačni poredak juniorki do 19 godina :

 1.WFM Mihaela Blažeka (HAŠK Mladost Zagreb) 4 boda, 2. NM Noemi Špiranec  (Varaždin/Sisak) 2,5 boda, 3. MK Zorana Vukajlović (Trpinja) 2 boda, 4. I Ruža Purkić (Konaki Novo Virje),  1 bod , 5. VK Mia Ivona Jurić (Dama Đakovo) 0,5 boda

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.