Na sjednici Turističkog vijeća o Petrinjskim legendama i pričama, Biciklijadi i Ljetu u Petrinji Na sjednici Turističkog vijeća o Petrinjskim legendama i pričama, Biciklijadi i Ljetu u Petrinji
PETRINJA – U Maloj vijećnici petrinjske Gradske uprave održana je druga sjednica Turističkog vijeća na kojoj je bilo više riječi o nadolazećim manifestacijama, Petrinjskim... Na sjednici Turističkog vijeća o Petrinjskim legendama i pričama, Biciklijadi i Ljetu u Petrinji

PETRINJA – U Maloj vijećnici petrinjske Gradske uprave održana je druga sjednica Turističkog vijeća na kojoj je bilo više riječi o nadolazećim manifestacijama, Petrinjskim legendama i pričama koja se ove godine održava na temu Putovima bana Jelačića, zatim manifestaciji Biciklijada u Petrinji te manifestaciji Ljeto u Petrinji.

Govoreći o Petrinjskim legendama i pričama, koje se održavaju osmu godinu za redom, ovoga puta s temom Putovima bana Jelačića, Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje je pojasnila zbog čega su se odlučili za ovu temu. „Ove godine naše Priče smo posvetili razdoblju dok je ban Jelačić bio na ovim prostorima, točnije Josip Jelačić je boravio na ovim prostorima od 1841.do 1848.godine, zapravo do vremena kada je predložen i kada je postao ban. Prvi puta je on na području Petrinje bio kao sedmogodišnji dječak gdje sa svojim roditeljima živio u očevoj kući na početku Duge ulice. Inače majka Josipa Jelačića rođena je Petrinjka, Ana Marija, rođena Portner, unuka poznatog vojskovođe, general-bojnika Martina Kneževića“, pojasnila je Držaj.

Dodaje kako su roditelji bana Josipa Jelačića imali kuću na području Petrinje, kao i nekoliko imanja na petrinjskom području, a često su dolazili na groblje Svetog Benedikta gdje je bila pokopana baka Josipa Jelačića. Ističe kako je Jelačić često sa svojim vojnicima vježbao u današnjem petrinjskom gradskom parku, kao što je na Pigiku bila streljana, dok je u Hrastovicu često išao u lov.

Držaj ističe kako je svu građu o boravku bana Josipa Jelačića na našem prostoru istražio i prikupio dr.Ivica Golec. Dodat ćemo kako će lik bana Josipa Jelačića utjeloviti u Petrinji Davor Svedružić, dramski umjetnik Kazališta Komedija.

Manifestaciju je pohvalio i petrinjski gradonačelnik, predsjednik Turističkog vijeća grada Petrinje. „Mislim da je ova manifestacija izuzetno važna i značajna za Petrinju. Putovima bana Jelačića, kada pogledamo ovaj naš Banski kamen i sve što mislimo raditi oko tog kamena, mislim da je to za nas važna i značajna manifestacija koju bi trebalo prihvatiti, posebice kroz svu legendu i priče o legendama. To bi sve moglo sadržajno dati na značaju ove manifestacije, kao važne u našem gradu“, rekao je Dumbović.

Prije same manifestacije „Petrinjske legende i priče – Putovima bana Jelačića“ koja počinje u 21 sat na Gradskom rukometnom stadionu, u 18 sati za sve posjetitelje je pripremljen Storytelling, dok će od 19 sati biti predstavljena kulturna ruta „Putovima bana Jelačića“.

Već sljedeća manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje je Biciklijada u Petrinji, koja će biti održana 8.lipnja ove godine na petrinjskom Gradskom kupalištu. „Ovo nam je druga velika manifestacija. To zajednički organiziramo sa Orlić sportom. Nemamo nekakvih velikih promjena po pitanju organizacije. Kupalište nam je polazna točka. Vozit ćemo jednu obiteljsku rutu kroz grad i ponovno idemo u Capriccia centar Nebojan gdje će biti odredište. Tamo ćemo imati organizirana sportska natjecanja sa sportskim animatorima i nakon toga se vraćamo na Gradsko kupalište“, rekla je Držaj.

Na sjednici Turističkog vijeća raspravljalo se i o manifestaciji „Ljeto u Petrinji“ za koju će biti izdvojeno 150 tisuća kuna i u sklopu koje će biti održani brojni koncerti na petrinjskom Gradskom kupalištu.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.