Na smještaj u sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe čekaju 3123 osobe Na smještaj u sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe čekaju 3123 osobe
SISAK – Na prošloj sjednici Županijske skupštine vijećnici su između ostaloga raspravljali i o Izvješću o radu Doma za starije i nemoćne osobe Sisak... Na smještaj u sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe čekaju 3123 osobe

SISAK – Na prošloj sjednici Županijske skupštine vijećnici su između ostaloga raspravljali i o Izvješću o radu Doma za starije i nemoćne osobe Sisak za 2017.godinu. Izvješće je predstavila ravnateljica Doma Ružica Čakširan.

„Upravo je nerazmjer u cijeni i kvaliteti koju mi pružamo i cijenu koju naši korisnici plaćaju je razlog što je interes za naš Dom jako velik. Svakodnevno nam stižu molbe, a sada imamo više od tri tisuće molbi. Što samo nešto znači. Sada smo dobili Dom u Glini pa će nas možda malo rasteretiti neki potencijalni korisnici. Ono što svakako želim naglasiti je to da imamo značajno manje zaposlenika od Pravilnikom utvrđenih minimalnih standarda, odnosno naše sistematizacije, ali ove godine vjerujem da ćemo taj problem riješiti“, rekla je Čakširan.

MOST-ov Petar Ćosić je kazao kako je očekivao izvješće u nekom drugom obliku jer smatra kako se iz ovog izvješća ne vide neki pomaci. „Zanimaju me pomaci. Vjerujem da bi svake godine trebalo neke ciljeve postavljati i onda vidjeti u odnosu na cilj što se postiglo. Ovo je vrlo važna djelatnost i ja bih pitao ravnateljicu, u kojoj kategoriji je naš Dom. U kategorizaciji Domova u Hrvatskoj gdje su oni?!“, pitao je Ćosić.

Čakširan je istaknula kako kategorizacija nije napravljena, a i kada bude napravljena uvjerena je da bi sisački Dom ušao u višu kategoriju. Ujedno je najavila i planove Doma za ovu godinu. „Mi smo aplicirali na Fond u iznosu od 1,5 milijuna kuna za osnivanje Odjela za demenciju i alzheimer i bit ćemo jedan od rijetkih domova u Hrvatskoj koji će imati taj Odjel. Nadamo se da ćemo dobiti ta sredstva, sve smo pripremili da dobijemo. Naša županija je četvrta po broju oboljelih od demencije i alzheimera u Hrvatskoj tako da mislim da bi to trebali dobiti“, kazala je Čakširan, te na kraju dodaje kako u ovoj djelatnosti ne može biti velikih pomaka, osim u povećanju standarda, što s druge strane zahtjeva dovoljan broja kadrova.

Dodat ćemo na kraju kako je u sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe na dan 31.prosinca 2017.godine bilo smješteno 240 korisnika, najstariji korisnik Doma imao je 99 godina, a najmlađi 32 godine. Na useljenje u Dom, u jednokrevetnu sobu u prosjeku se čeka 10 godina, u dvokrevetne četiri godine, a na listi čekanja 31.prosinca 2017.godine bilo je 3 123 građana. U Domu je također na dan 31.prosina 2017.godine radilo 79 djelatnika. Ostvarili su ukupne prihode i rashode od gotovo 11,8 milijuna kuna.

Izvješće o radu Doma za starije i nemoćne osobe Sisak za 2017.godinu na kraju je usvojeno sa 28 glasova za i tri suzdržana.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.