Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
pešutnaslov

Načelnik Pešut o stanju sigurnosti u našoj županiji, neslavnim „rekorderima“u prometu i stanju na granici

SISAK – Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, na današnjoj je konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite izvijestio i o općem stanju sigurnosti na našoj županiji.

„Po pitanju sigurnosti, stanje je dobro. Tijekom vikenda Policijska uprava sisačko-moslavačka je zabilježila 13 kaznenih djela, od čega su u sedam slučajeva počinitelji nepoznati. Bilo je i pet narušavanja javnog reda i mira. U prometu, ovog smo vikenda proveli ciljanu akciju, usmjerenu na utvrđivanje alkoholiziranosti vozača. Akcija je provedena u subotu navečer, od 19.30 do 00:30 sati. Tom prilikom, evidentirano je 11 vozača koji su vozili s nedozvoljenom koncentracijom alkohola – od toga 10 vozača osobnih automobila i jedan biciklist. Najveća koncentracija alkohola u krvi koja je  zabilježena u ovoj ciljanoj akciji iznosila je 2,52 promila. Radi se o vozaču iz Gline koji je drugi dan doveden pred suca i dobio je kaznu zatvora u trajanju od 15 dana.“

Po promilima alkohola u krvi, neslavni „rekorder“ je ovaj put bio sudionik prometne nesreće u Odri Sisačkoj.

„Jedna manja prometna nesreća se dogodila u petak u Odri Sisačkoj gdje je jedan vozač izlazeći s parkinga svojim vozilom udario i oštetio drugo vozilo, nakon čega se udaljio, ali smo ga za pola sata pronašli na njegovoj kućnoj adresi. On je u organizmu imao 3,43 promila. Inače, tijekom vikenda bilo je šest prometnih nesreća u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba, ali u četiri nesreće vozači su bili pod utjecajem alkohola. I ovaj put poručujem svim vozačima da se maksimalno pridržavaju Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jer mi ćemo i dalje svakodnevno pojačano raditi poglavito po ona četiri, kako ih mi nazivamo, „ubojice u prometu“ , rekao je načelnik Pešut.

Izvijestio je i o stanju na granici.

„Tijekom jučerašnjeg dana zabilježen je pojačan promet na graničnim prijelazima Jasenovac i Hrvatska Kostajnica. To je sada sve stavljeno, rekao bih, „u normalu“ i gužve sada nema. Usporedbe radi, ovog vikenda preko naših graničnih prijelaza prešlo je 5 tisuća ljudi, a prošle godine u isto vrijeme 25 tisuća. Znači, tek smo negdje na 20 posto prelazaka u odnosu na prošlu godinu.“

Načelnik Pešut odgovorio je i na novinarsko pitanje, je li upoznat s  najavama susjedne BiH – o čemu se ovih dana pisalo i u domaćim medijima – da će i hrvatski državljani (pa i oni s dvojnim hrvatskim i BiH državljanstvom), za ulazak u tu susjednu državu morati imati putovnicu, iako je do sada bilo dovoljna samo osobna iskaznica.

„Zadnja informacija koju ja imam je da bi trebalo od 1.lipnja dozvoliti prelazak s osobnim iskaznicama, ali još provjereno i decidirano nešto za sada nemam. Čim budemo imali informaciju, javit ćemo“, kazao je.

Odgovorio je i na pitanje o pokušajima ilegalnih prelazaka granice.

„U vrijeme korone je bio znatno manji pritisak po pitanju migranata. Sada, kako vrijeme odmiče, a i vremenske prilike tome idu na ruku, ponovno se taj pritisak počeo pojačavati, ali je pod kontrolom policije“, rekao je Pešut.

Najavio je i kako će, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, Policijska uprava sisačko-moslavačka uskoro ponovno početi sa svojim redovnim konferencijama za novinare koje održava svakog utorka.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X