„Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – gdje smo danas?“ „Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – gdje smo danas?“
SISAK – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska je u Središnjoj knjižnici za Bošnjake u Sisku organiziralo tribinu pod nazivom „Nacionalne manjine u Republici... „Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – gdje smo danas?“

SISAK – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska je u Središnjoj knjižnici za Bošnjake u Sisku organiziralo tribinu pod nazivom „Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – gdje smo danas?“, na kojoj je gost predavač bio prof.dr.sc.Žarko Puhovski koji je istaknuo kako su etničke manjine veliki problem za svaku teoriju i praksu demokracije.

puhovskisk4

„Odatle slijedi nešto što ću reći veoma jasno i oštro i sigurno nepopularno, manjinama se ne može pomagati isključivo demokratskim sredstvima, nego treba neka od demokratskih načela relativirati da bi se ovakve trajne manjine, manjine koje su zadane rođenjem, mogle dovesti u poziciju koja bi im jamčila ravnopravnost“, rekao je između ostaloga Puhovski koji je također istaknuo kako je štetna demagogija teza da nije pristojno prigovarati manjinama.

Adis Keranović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska je istaknuo kako su ovom tribinom željeli još više oživjeti rad Središnje knjižnice za Bošnjake, stoga imaju u planu organizirati ciklus tribina.

puhovskisk2

„Nakon toga planiramo svake godine barem jednu takvu tribinu organizirati. Dugo smo razmišljali na koji način organizirati prvu tribinu i privući populaciju da čuju nešto o nacionalnim manjinama, i odlučili smo se da bi možda profesor Puhovski bio najbolja osoba koja će nam općenito reći o položaju nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj kroz njenu povijest, i prije Republike Hrvatske, za vrijeme Republike Hrvatske i danas i sve što nas čeka u budućnosti. Termin tribine je ovaj upravo iz razloga što smo čekali da prođu parlamentarni izbori, novi saziv Hrvatskog sabora, nova Vlada Republike Hrvatske, tako da se osvrnemo i na taj dio i ustvari da vidimo gdje su manjine danas, koji je položaj svake pojedine manjine, pogotovo one koji žive na području Siska“, rekao je Keranović.

puhovskisk3

Zamjenica sisačko-moslavačkog župana Anita Sinjeri Ibrišević je istaknula kako smo kao Županija ponosni na naše nacionalne manjine. „Sisačko-moslavačka županija u okviru svojih proračunskih sredstava ima rezervirana sredstva za rad različitih udruga nacionalnih manjina. Jednako tako ono što je u Hrvatskoj pozitivno, to su pozitivni zakonski propisi koji štite prava nacionalnih manjina. Jednako tako i Ustav garantira prava našim nacionalnim manjinama. Mi potičemo njihov razvoj i očuvanje, jer samo oni koji znaju cijeniti svoje, znaju cijeniti i tuđe, a određeni broj stanovnika drugih nacionalnosti u odnosu na Hrvate, pokazao je i svoju ljubav prema domovini u Domovinskom ratu i na tome smo im neizmjerno zahvalni“, rekla je Sinjeri Ibrišević. Ova prva tribina organizirana je uz potporu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, Odjel Caprag.

puhovskisk1

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.