Najavljena manifestacija „Prokletnik s Peckog jezera“ Najavljena manifestacija „Prokletnik s Peckog jezera“
PETRINJA – Povodom manifestacije „Prokletnik s Peckog jezera“ koja će biti održana ove subote 26.svibnja od 18 sati u petrinjskom Gradskom parku i na... Najavljena manifestacija „Prokletnik s Peckog jezera“

PETRINJA – Povodom manifestacije „Prokletnik s Peckog jezera“ koja će biti održana ove subote 26.svibnja od 18 sati u petrinjskom Gradskom parku i na Rukometnom stadionu, u Maloj vijećnici petrinjske Gradske uprave održana je tiskovna konferencija na kojoj je direktorica petrinjske Turističke zajednice Ivanka Držaj kazala kako od 2012.godine organiziraju kulturno-turističku manifestaciju „Petrinjske legende i priče“ kako bi predočili i ispričali naše bogate povijesne priče i predaje.

„Raduje me što se ova priča nastavlja, što naši dragi sugrađani imaju volju sudjelovati u ovom programu, što doprinosimo ovom produkcijom, pa i samom osvještavanju, ali i razvoju kulture i kulturnog turizma. Evo još jedan mali osvrt na ovogodišnju priču Prokletnik s Peckog jezera. Mi smo dvije pjesme obradili, dva autora, Ivana Plemenitog Trnskog i Đure Arnolda“, objasnila je Držaj, koja je ujedno i producentica ove manifestacije.

Režiju ovogodišnjeg prikaza potpisuje profesorica Gordana Šelendić. „Ja mogu reći da mi je drago što šestu godinu se ponovno održava manifestacija Petrinjske legende i priče i to u neuobičajeno vrijeme nego inače, ne za vrijeme Lovrenčeva kada imamo puno događanja. Ono što je najvažnije je da je svih ovih godina prošlo gotovo 300 izvođača kroz tih pet predstava i to uglavnom domaćih ljudi, amatera, volontera, koji su s ljubavlju i interesom sudjelovali u kreiranju i stvaranju tog glazbeno-scenskog programa, pjevajući, svirajući ili plešući“, rekla je Šelendić.

Jedan od sudionika ove manifestacije je Mario Valentić koji je izrazio zadovoljstvo što se i ove godine mogao priključiti „Petrinjskim legendama i pričama“. „Ove godine igram banskog časnika Karla koji je licemjer. On ženi Katarinu iz koristoljublja. Jedna uloga koja je baš gušt za izdivljat se. Uvijek je fora glumiti negativce. Veselim se igrati u subotu. Volio bih da dođe što više ljudi“, rekao je Valentić.

U predstavi ove godine glume i Aldina Morina i Filip Gajšek koji su s nama podijelili svoje dojmove uoči subotnje predstave. „Ja sam jako sretna što sudjelujem ove godine. Prvi put surađujem s profesoricom Šelendić. Sretan sam što sam dobila ulogu jer glumim jednu djevojku koja je danas rijetka među djevojkama i zato se nadam da ću je što bolje glumiti“, rekla je Morina. „Odazvat ću se uvijek kada me profesorica zove na takve nekakve događaje. Odglumit ću svoju ulogu. Moja uloga kaže, ribar 18-godišnji, koji živi na jezeru u kolibi jednoj i zaljubi se sa plemenitaškom kćerkom“, otkrio je Gajšek.

Držaj na kraju otkriva kako sve posjetitelje ove manifestacije osim predstave očekuje niz drugih događanja toga dana. „Ove godine željeli smo obogatiti ovu manifestaciju na način da što više uključimo domicilno stanovništvo, ne samo Petrinjce nego i šire. Pozivamo drage goste da sudjeluju na raznim natjecanjima. Između ostaloga raspisali smo natječaj za najbolju kratku priču, znači na temelju ovih originalnih pjesama koje smo objavili na našim mrežnim stranicama. Objavili smo i natječaj za najbolju fotografiju. To će sve krenuti od 18 sati na Rukometnom stadionu. Tema je jezero, voda, ljubav“, kazala je Držaj i dodaje na kraju kako će imati i likovnu radionicu koja će biti održana u petak 25.svibnja od 17 sati u petrinjskom Hrvatskom domu.

U ovogodišnjim „Petrinjskim legendama i pričama“ sudjeluju: dramska sekcija Petrinjski akordi, Mario Valentić, Umjetnička udruga Otvorena vrata, Dora Lovreković, Laura Sučec, Plesni klub Petrinia, Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, Interpretacijski centar baštine Banovine, Udruga Terra Banalis, Miroslav Arbutina iz Foto kluba Siscia Obscura te Ivan Novak.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Petrinja, organizator je Turistička zajednica grada Petrinje. Za tekst i dramaturgiju zadužena je Matea Andrić, za režiju Gordana Šelendić, za produkciju Ivanka Držaj, dok je za scenografiju zaslužan Valentino Valent, kostimografiju Krojački obrti Slavica i Jana, a za tonsku obradu Goran Brebrić.

Sponzori manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Smit commerce.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.