Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
najavadandrzavnosti29052020

Najavljena proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Petrinji

PETRINJA – Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje za sutra je pripremljena proslava Dana državnosti Republike Hrvatske koja se od ove godine ponovno obilježava 30. svibnja. Sve počinje tradicionalnom “Budnicom” Gradske limene glazbe petrinjskim ulicama od šest sati, dok će potom u 9 sati i 15 minuta kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Sveti Benedikt biti položeni vijenci i zapaljene svijeće, a u 10 sati u Župnoj crkvi Svetog Lovre bit će služena Misa za Domovinu.

Kako je pojasnila zamjenica petrinjskog gradonačelnika dr.Viktorija Kaleb, proslava Dana državnosti se potom seli na Gradsko kupalište gdje će od 11 do 17 sati sve okupljene zabavljati Tamburaški sastav „Presto“ iz Siska. „Od 11 sati pa dokle bude u kotlovima hrane, dijelit će se predviđeni ručak, negdje oko 300 porcija gulaša i graha. Svi ste najsrdačnije pozvani, dođite, proveselimo se zajedno. Možda sada nakon korone još bolje znamo i ovih restrikcija, cijeniti slobodu i idemo to zajedno sutra proslaviti na jedan izuzetno dostojanstveni način i okrugli je broj, 30 godina nije mala stvar. Budimo ne samo odgovorni, budimo dostojanstveni i budimo sretni“, rekla je dr.Kaleb.

Miljenko Bušić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje također je pozvao sve građane Petrinje na proslavu Dana državnosti, a posebice: „Posebice branitelje, bez obzira što ovaj blagdan kojeg slavimo nije izravno vezan za braniteljsku populaciju, ali znamo da su branitelji oni koji su kasnije svojim doprinosom dali da danas slavimo taj blagdan. Želim ih pozvati da se okupimo u što većem broju jer imamo mjesto na kojem to možemo obilježiti u ovim prilikama jenjavanja pandemije, mjere su popuštene, mjesto je poprilično veliko, možemo se pridržavati tih mjera i možemo to stvarno obilježiti u jednom dostojanstvenom i prigodnom tonu“, rekao je Bušić.

Jasmina Robinić, direktorica tvrtke Poslovne zone Petrinja je također najavila kako će u večernjim satima na Gradskom kupalištu od 19 sati nastupiti grupa Beata bend. „Nama je drago što ćemo zapravo mi biti domaćini ususret ovom okruglom broju, 30. godini obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske. Prošle godine smo imali zapravo jako dobar program na Gradskom kupalištu, vidjeli smo da se okupio veliki broj naših građana i posjetitelja, nadamo se da ćemo ove godine također opravdati povjerenje svih, da će sadržaji biti dobri. Nadam se da će se građani sutra odazvati u što većem broju. Kupalište je spremno. Od sutra je otvoren i naš kafić na Gradskom kupalištu, ponuda će biti dobra. Još jednom poziv svima i nadam se kako ćemo se i ove godine lijepo družiti na Kupalištu“, istaknula je Robinić.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje je kazao kako je 30. svibnja značajan datum. „30. svibnja je datum koji je sigurno ukorijenjen u svijest i običaj poštivanja hrvatskog naroda i svi koji su zaista bili dušom i tijelom i činili sve da u demokratskim promjenama 1990. godine do toga i dođe. 30. svibnja je ukinut kao državni praznik 2000. godine bez konzultacija i mišljenja o tome što misli hrvatski narod. Dokaz tome da je ovaj datum duboko ukorijenjen u svijest Hrvata, je taj da se diljem Hrvatske, pa tako i u Petrinji, i prijašnjih godina 30. svibnja obilježavao iako nije bio službeni državni praznik, skromno, neformalno, zaista s pijetetom i poštovanjem prema poginulim hrvatskim braniteljima, prema ubijenim civilima u Domovinskom ratu, ali i prema preminulim političarima tog doba koji su tu priču i pokrenuli kroz političke demokratske procese“, rekao je Dumbović.

Na samom kraju, zamjenica petrinjskog gradonačelnika dr.Viktorija Kaleb je pozvala sve građane da im se pridruže sutra na Gradskom kupalištu. „Pozivam sve građane da sutra, onako kako je dostojno i pravedno, na svojim kućama, balkonima i autima izvjese našu trobojnicu sa ponosom, s radošću, veseljem. Slobodno mogu male zastavice donijeti i na Gradsko kupalište gdje će biti velika manifestacija i druženje. Nemojte se stidjeti. Cijeli svijet uljuđeni stavlja svoje zastave, veseli se svojoj državi. Mi smo je sanjali toliko stoljeća, sada je imamo. Dosanjali smo ju, moramo biti ponosna generacija što imamo svoju državu“, rekla je dr.Kaleb.

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Gradu Petrinji organizira se na Gradskom kupalištu uz sve epidemiološke mjere koje su propisane od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X