A najbolji fiš ove godine skuhali su… A najbolji fiš ove godine skuhali su…
PETRINJA – Najbolji fiš na ovogodišnjoj, 16. po redu Fišijadi  održanoj na Gradskom kupalištu u Petrinji skuhao je Milivoj Horvatić sa svojom ekipom „Zebinac“.... A najbolji fiš ove godine skuhali su…

PETRINJA – Najbolji fiš na ovogodišnjoj, 16. po redu Fišijadi  održanoj na Gradskom kupalištu u Petrinji skuhao je Milivoj Horvatić sa svojom ekipom „Zebinac“.

dobitnici tekst

Sportskim rječnikom rečeno, Horvatić ima već „puno utakmica u nogama“ kada je u pitanju sudjelovanje na fišijadama i kuhanje ovog ribljeg specijaliteta. Samo s petrinjske Fišijade ima desetak pokala.

„Na Fišijadi sam u biti od početka otkako je krenula ovdje u Petrinji. I ne samo ovdje. Išao sam i na državna prvenstva u Osijeku, Koprivnici… Neki put se posreći, ali u biti sam već više od deset godina u medaljama. Nastojim to sad prenijeti i na mlađe. Evo, sin mi je ove godine sa svojom ekipom „Kumovi iz Kaniže“ bio drugi. Znači, on je već nešto „pokupio“ od mene, a nadam se da će „pokupiti“ i moj kum Goran Norković. Mora se raditi s voljom i ljubavlju i to je to“, kaže Milivoj Horvatić, glavni kuhar ekipe „Zebinac“ u kojoj su bili i Mišo Panjkret i Goran Norković.

pobjednici tekst

Natjecatelji su fiš kuhali od tri vrste ribe: štuke, soma i šarana. Pobjednici kažu tajnog sastojka nema, važna je ljubav.

„Bitno je hoćete li pogoditi je li dosta gusto ili nije, je li dosta ljuto, ima li dosta soli i naravno mora se osjetiti okus ribe“.

Pobjednička ekipa od ocjenjivačkog je suda dobila 154 boda. Sa 150 bodova, drugo mjesto osvojila je ekipa broj 7 – „Kumovi iz Kaniže“ koju su činili Dražen Trdina i Ivan Horvatić.

kumovi iz Kaniže tekst

„Sedam godina nismo bili na natjecanju, a inače smo prije odnosili prvu ili drugu nagradu. Recept je tajan i stalno je isti. Očekujemo jednu od prve tri nagrade“, rekao nam je dok je trajalo kuhanje fiša Dražen Trdina koji je očito dobro prognozirao.

Treće mjesto pripalo je ekipi s brojem 3 „Moslavački poštari“ koju su činili Željko Marušić i Tomislav Šalković. Oni su osvojili 145 bodova.

„Tradicionalno, već petu, šestu godinu dolazimo u Petrinju na „Fišijadu“. Osvajali smo i prva i druga i treća mjesta, ranije pod imenom „Kutinski poštari“, a ove godine kao „Moslavački poštari“. Kuhamo po našoj standardnoj recepturi“.

moslavački poštari tekst

Recepturu ne otkrivaju, ali u šali kažu kako je tajna njihove recepture u morskoj ribi.

„Mi kuhamo fiš od škarpine, skuše, uglavnom morske ribe. Prvo mjesto nam ne gine“, kroz smijeh je rekao veseli kutinski dvojac, inače jedna od dvije ekipe Moslavačkih poštara koje su se natjecale na ovogodišnjoj Fišijadi u Petrinji.

Fišijadu su pod pokroviteljstvom Grada Petrinje organizirali Udruga športskih ribolovaca „Štuka“ i Turistička zajednica grada Petrinje.

„Ovo je tradicionalna 16. po redu Fišijada. Od jutra je bilo natjecanje u lovu ribe na plovak. Imali smo četiri kategorije: žene, seniori, kadeti i juniori. Standardno, od 17 sati i natjecanje u kuhanju fiš paprikaša. Ove se godine prijavilo 15 ekipa. Taj broj se inače „vrti“ od 11 do 15 ili 16 ekipa“, ispričao nam je Dario Hrenar, predsjednik Udruge športskih ribolovaca „Štuka“.

hrenar tekst

Uz Hrenara, ocjenjivački sud činili su: Zdravko Ljubešić, vlasnik restorana „Štuka“, Vladimir Šuker, dopredsjednik UŠR „Štuka“, Damir Pavičić, šef kuhinje u petrinjskom Domu umirovljenika i Božidar Kajganić, član Upravnog odbora UŠR „Štuka“.

ocjenjivanje tekst

„Ocjenjivački sud ne zna koji je čiji fiš. Oni su pod određenim rednim brojem. Svaki sudac, neovisno jedan od drugog ocjenjuje po svom sudu. Na kraju se ocjene zbroje i dobijemo konačni rezultat. I mi tek na pozornici saznamo tko je pobijedio. Dakle, manipulacija nema, to je stvarno na ovaj način nemoguće“, kaže Hrenar otkrivši i što se kod fiša ocjenjuje:

zdjelica fiša

„Postoje stvari koje su bitne za ocjenjivanje fiša. To su boja, gustoća, cjelovitost ribe i naravno okus. Okus zna varirati, ali boja, cjelovitost, tu ipak treba neko znanje, pa oni koji se dosad nisu educirali – nije to neki problem, ali treba si dati malo više truda“.

Potrudili su se svi, ali od samog natjecanja, važnije je bilo dobro druženje.

Jedna od najraspoloženijih ekipa bila je ženska ekipa „Cesarićke“ potpomognuta svojim muškim navijačkim timom.cesarićke tekst

„Ekipu su činile: Tatjana Nogić, Mirela Gulam, Sanja Šolaja, Milena Batnožić i Željka Nogić.

„Sve smo susjede, živimo kuća do kuće u Ulici Dobriše Cesarića i zato se naša ekipa zove „Cesarićke“. Ovo nam je prva fišijada i rasturit ćemo (se)“, kroz smijeh su nam ispričale.

Za ovu priliku, pridružila im se i Siščanka Michaela Zrilić koja je bila i glavna kuharica ove ekipe.

„Nemamo iskustvo na fišijadi, ali ja imam dugogodišnje iskustvo od doma. Fiš sam naučila kuhati uz moje roditelje i njihove prijatelje. Kao mala stalno sam s njima bila na Kupi i stalno se fiš kuhao. Ja volim gastronomiju, volim kuhanje i to me je zanimalo. S godinama je to ostalo i sad mi je to šala.“, ispričala je Michaela.

Uz gromoglasan smijeh Michaelina ekipa joj upada u riječ – kažu – dobro kuha i slobodna je žena. Michaela šalu prihvaća:

michaela tekst

„Evo znam kuhat fiš, ako ima neki mlađahni ribič, fiša nam neće nedostajati“.

Inače, ova duhovita ekipa, dok se kuhao fiš, vrijeme je kratila čitanjem stihova Dobriše Cesarića.

Jednako dobro raspoloženje vladalo je i  drugim taborima.

Ekipu „Veselih kumova“ činili su Vlado Aleksić i Mario Vrbanac:

„Ne bojimo se uopće konkurencije, oni će ionako sve prepisati od nas. Naša tajna? Naša tajna je naravno u ljepoti.“, rekli su prije početka natjecanja, a za sreću, „držali su palce“. Doslovno.

veseli kumovi tekst

Palac dolje pokazao im je član susjednog tabora iz ekipe „Lončarstvo Val“ koju su činili Valentino Valent i Hrvoje Kihalić.

„Mi smo od prošle godine imali visinske i nizinske pripreme. Ma fiš smo skuhali još jučer, danas ćemo ga samo podgrijati“, kažu kroz smijeh.

U jakom sastavu na ovogodišnju Fišijadu stigli su poštari, djelatnici Hrvatske pošte. Uz dvije ekipe Moslavačkih poštara drugu su činili Đuro i Denis Martinović, u kuhanju fiša snage je odmjerila i ekipa „Petrinjskih poštarica“.

poštari tekst

„Mi smo „Petrinjske P“, a ono P znači poštarice. Nama je ovo deseti jubilarni nastup na Fišijadi u Petrinji, pa smo se skupili u malo većem broju. Došli su i kolege iz Zagorja, Zagreba, Kutine, Bjelovara. Najviše je naravno nas iz Petrinje. Lijepo nam je, jutros smo pekli odojka za doručak, ćevapi su nam bili glavno jelo, a fiš će nam biti za desert“, smije se poštarska ekipa u kojoj su bile Ankica Gorup, Marica Fegić i Milica Radat.

Dolazak poštara na ovo veselo druženje organizirao je Hrvatski  sindikat pošte. Ovi im je već deseta godina kako sudjeluju, rekao je glavni povjerenik Podružnice 2, Miljenko Gorup.

gorup tekst

„To su vam radnici Hrvatske pošte iz Čakovca, Varaždina, Karlovca, Siska, Bjelovara, Koprivnice, Kutine. Mi kao sindikat već deset godina sponzoriramo ovo naše druženje. U početku nas je dolazilo petnaestak, a sad već pedesetak. Zdušno sudjelujemo, a ja kao Petrinjac usput na ovaj način nastojim promovirati i grad Petrinju“, rekao je Gorup.

Kuhanja fiša primile su se i dvije planinarske ekipe.

HPD Zrin

„Mi smo ekipa HPD-a Zrin i tradicionalno sudjelujemo na ovoj manifestaciji koju nikada ne želimo propustiti. Nadamo se dobrom uspjehu, a puno sreće i uspjeha želimo i svim ostalim ekipama. Rezultate ne brojimo, nego druženje, ono kako se mi osjećamo i kakva je fešta poslije. Mi smo olimpijci. Važno je sudjelovati.“, rekao nam je Miloš Crnković glavni kuhar u ekipi HPD-a Zrin kojem je u kuhanju asistirao Marijan Čarapar.

Da se osim u planinarenju dobro snalaze i u kuhanju, pokazali su i članovi novog planinarskog društva HPD-a Petrinja odjeveni u maniri Djeda Božićnjaka. Kažu, Djeda Božićnjaka na godišnjem odmoru. Glavni kuhar u ovoj ekipi, Darko Kireta otkrio je svoja razmišljanja o fišu:

HPD Petrinja

„Pravi fiš paprikaš se ne kuha kao što su Petrinjci naučili da to bude gusto, ljuto i slano. Ne. Za pravi fiš, kažu majstori koji su osvajali državne nagrade, u pitanju su samo luk, riba, vrsta ribe i crvena i ljuta paprika. Omjer nije toliko presudan, bitno je koliko imate vrsta ribe“.

Graberje tekst

Boje Graberja branio je Darko Radušević iz DVD-a Graberje s ekipom „Graberčani“. Ovo mu je drugi nastup na petrinjskoj Fišijadi, a njegov savjet za dobar fiš omela je mala nezgoda koja ga ipak nije spriječila da posao dovrši.

„Treba htjeti i voljet. Kuhanje samo to zahtjeva – ljubav. Evo, ja sam si sad iz ljubavi porezao prst“.

U kuhanju fiša natjecala se i ekipa „Cvergli“ iz Petrinje koju je predvodio Danko Vuić.

Ekipu „Živog zida“ predvodio je glavni kuhar Mario Fabijančić, a asistirali su mu Dražen i Daliborka. Ovo im je bio drugi nastup na Fišijadi u Petrinji. Naravno, i oni imaju svoj recept. Tajna je kažu u vodi, ali kakva, ne žele otkrivati.

živi zid

Ekipu SJP, ekipu veterana specijalne policije činili su Tihomir Sučec, Krunoslav Ivinović i Davor Petrović. Ovo im je treći nastup na ovom natjecanju. Njihovog glavnog kuhara ni gips na nozi nije spriječio da se „baci“ na kuhanje. Sa štakom u jednoj i kuhačom u drugoj ruci o receptu za dobar fiš kaže:

sjp

„Tajne nema. Samo smirena kuhača i to je to“.

Vladimir Vuksan predvodio je ekipu RU„Štuke“ iz Osekova u sastavu Lončarević, Rošanković i Radovanić. Prvi put su na petrinjskoj Fišijadi, ali prije nekoliko godina su se u Petrinji natjecali u ribolovu.

osekovo

„Imali smo tada drugo mjesto u seniorskoj ekipi i prva mjesta u juniorskoj i kadetskoj ekipi. Mi smo ove godine dopeljali i tamburaše s nama i bilo je jako dobro, srdačno i veselo. Ovaj prostor ovdje je stvarno predivan i vjerujem da ćemo doći i nagodinu i sigurno ćemo pokušati dovesti još više ljudi iz Moslavine“, kaže vođa ekipe iz Osekova, u kojem ribiči gaje još jednu tradiciju pripreme riječne ribe, tzv. „šarana na precep“. Petrinjce su pozvali da 27. kolovoza dođu u Osekovo na „Susrete na rijeci Lonji“ koji se 15. put održavaju na lokaciji Prevalovo.

Prije proglašenja najboljih u kuhanju fiš paprikaša, dodijeljene su i medalje ribičima koji su sudjelovali u sada već tradicionalnom natjecanju u lovu bjelice na plovak koje je počelo u ranim jutarnjim satima. Natjecanje je održano u četiri kategorije: kadeti, juniori, seniori i žene. Osvajači medalja po kategorijama su:

ribiči kadeti

Kadeti :

1.Leonardo Norković

2.Adriano Norković

3.Arijan Babaj

ribiči juniori tekst

Juniori :

1.Stjepan Tubić

2.Mihael Mrmić

3.Mario Gavran

pobjednici ribolova

Seniori:

1.Milan Kaurić

2.Damir Lehanka

3.Tihomir Ćorić

ribiči žene

Žene :

1.Željka Nogić

2.Katja Valent

3.Lana Javornik

Osim osvajača medalja i pokala, zadovoljna još jednom Fišijadom održanom u Petrinji, bila je i Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice grada Petrinje.

ivanka tekst

„Budući je bilo dovoljno sudionika na ovoj Fišijadi koja je 16. po redu, naravno da sam zadovoljna. Vidim da su i naši natjecatelji zadovoljni. Zapravo to su male ekipe prijatelja, poslovnih partnera koji se tijekom cijelog dana druže. Nisu se samo natjecali u spravljanju fiš paprikaša i ribolovu, nego su pripremali i druge delicije po kojima smo mi poznati, tako da je tu bilo i suhomesnatih proizvoda. Ja sam zadovoljna kada su i naši gosti zadovoljni.“

Držaj smatra kako ova manifestacija ima i turističkog potencijala i mogućnosti za daljnje obogaćivanje.

„Za naše Petrinjce gradsko kupalište je drugi dnevni boravak u ljetnim mjesecima i s radošću se tu okupljaju i druže. Mislim da je ovo jedna od potentnih manifestacija koja se može i dalje razvijati. Cilj nam je naravno obogaćivanje sadržaja na samom kupalištu što se zadnjih godina i događa. Implementacijom projekta „Grad na Kupi“ trebali bismo dobiti više sadržaja, pa ćemo moći i ovakve manifestacije obogaćivati i proširivati, a i gosti će imati gdje noćiti.“, rekla je Držaj.

svi tekst

Razloga za zadovoljstvo imali su i posjetitelji za koje su članovi UŠR „Štuka“, neovisno o natjecateljima, skuhali gotovo 80 litara fiš paprikaša. Uz dvjestotinjak porcija fiša, podijeljeno je i više od dvjesto porcija pečenih sitnih bijelih ribica.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.