Nakon sastanka MUP o slučaju Klancir: Policajci nisu prekršili zakon Nakon sastanka MUP o slučaju Klancir: Policajci nisu prekršili zakon
U Ravnateljstvu policije je, na inicijativu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, održan sastanak stručnih službi Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. Povod sastanka bilo... Nakon sastanka MUP o slučaju Klancir: Policajci nisu prekršili zakon

U Ravnateljstvu policije je, na inicijativu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, održan sastanak stručnih službi Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. Povod sastanka bilo je konkretno postupanje prilikom provjere identiteta novinarke Đurđice Klancir, a predmet rasprave bio je postojeći zakonodavni okvir o načinu provođenja policijske ovlasti provjere identiteta osobe na zahtjev tijela državne uprave, pravne ili fizičke osobe. 


Ministarstvo unutarnjih poslova na službenim je stranicama objavilo što je na sastanku utvrđeno, njihovo priopćenje o tome što je utvrđeno prenosimo u cijelosti:


– Sukladno važećem Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09 i 92/14) policijski službenik provjerava identitet osobe uvidom u njenu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom, a iznimno na temelju iskaza osobe čiji je identitet provjeren.


– Prema navedenom Zakonu nije propisana mogućnost provjere identiteta osobe uvidom u Informacijski sustav MUP-a. Iako takva mogućnost tehnički postoji od rujna 2009. godine, odnosno od kada su postojećim evidencijama dodane fotografije građana, propustilo se to pitanje regulirati prilikom donošenja Zakona 2009. godine, kao i njegovim kasnijim izmjenama 2014. godine.

– Konstatirano je da, sukladno navedenom Zakonu, policijski službenici prilikom postupanja prema novinarki Đurđici Klancir-Ladišić nisu povrijedili zakon.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.