Napustio nas je jedan od najvećih – umro je Oliver Dragojević Napustio nas je jedan od najvećih – umro je Oliver Dragojević
SPLIT – Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević. Velikan hrvatske glazbene scene napustio nas je u 71. godini, točno... Napustio nas je jedan od najvećih – umro je Oliver Dragojević

SPLIT – Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević.
Velikan hrvatske glazbene scene napustio nas je u 71. godini, točno godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Tužnu vijest Slobodnoj Dalmaciji javila je Oliverova obitelj, a vijest je nešto iza 9 sati objavljena i na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Iza sebe je ostavio ožalošćenu suprugu Vesnu, s kojom je bio 44 godine u braku, sina Dina (42) te blizance Damira i Davora (39), ali i milijune obožavatelja koji se danas od njega u velikom broju opraštaju na društvenim mrežama, i to uz njegove pjesme koje će živjeti vječno, a uz koje smo slavili ljubav i pronalazili utjehu.

Nakon što mu je u kolovozu 2017. pozlilo na sprovodu njegova prijatelja, glazbenika Remija Kazinotija, Oliveru je dijagnosticiran rak pluća. Unatoč dijagnozi i kemoterapijama, Oliver je do posljednjeg dana pronalazio vrijeme za obitelj, prijatelje i glazbu. Umor ga nije mogao zaustaviti ni u pripremi jednog od svojih posljednjih koncerata krajem prošle godine. Obožavatelji su ga uživo na pozornici posljednji put gledali 15. listopada 2017. u splitskom HNK na koncertu ‘Vjeruj u ljubav’ kojeg je organizirala Županijska liga protiv raka.

Moglo bi se reći da je glazbenu karijeru Oliver Dragojević počeo graditi s pet godina kada mu je otac kupio usnu harmoniku uz koju je zabavljao djecu iz svoje ulice i putnike na brodu od Splita do Vele Luke na Korčuli.

Kamen temeljac jedne od najuspješnijih karijera u nas postavljen je na splitskim festivalima šezdesetih, sedamdesetih. Slijedili su vječni hitovi od Vjeruj u ljubav, Malinkonija, Skalinada, Oprosti mi, pape, Karoca, krucijalni Galeb i ja, a poslije Cesarica, čime je postao obožavan među najširom publikom i kritikom.

Olivera su uvijek voljeli svi naraštaji. Uronjen u Dalmaciju i njezine prirodne ljepote kao glavnim nadahnućem, njegove su pjesme istodobno imale univerzalnu vrijednost. No, s vremenom, iako je mogao uživati na starim lovorikama, Oliver je bio znatiželjan i sklon izazovu pa je sve češće nastupao sa Zagrebačkom filharmonijom, ali i džezistima.

Iza Dragojevića su ostali 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike. Tijekom svoje dugovječne karijere ostvario je niz uspjeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Olivere, hvala Ti na svakom stihu i svakoj noti!

 

 

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.