Narodnu baštinu petrinjskog kraja, predstavljenu za Lovrenčevo, ima tko nastaviti čuvati (VIDEO) Narodnu baštinu petrinjskog kraja, predstavljenu za Lovrenčevo, ima tko nastaviti čuvati (VIDEO)
PETRINJA – Petrinja od ranog jutra, unatoč vrućini i toplinskom valu koji danas dostiže svoj vrhunac, bogato obilježava dan svog nebeskog zaštitnika sv. Lovre.... Narodnu baštinu petrinjskog kraja, predstavljenu za Lovrenčevo, ima tko nastaviti čuvati (VIDEO)

PETRINJA – Petrinja od ranog jutra, unatoč vrućini i toplinskom valu koji danas dostiže svoj vrhunac, bogato obilježava dan svog nebeskog zaštitnika sv. Lovre. Iako svake godine imamo brojna nova i drugačija događanja i aktivnosti, sa sve većim brojem onih koji se pridružuju našoj proslavi dana grada, neka događanja ipak ostaju tradicionalna iz godine u godinu.

Jedno od takvih događanja je današnje prijepodnevno predstavljanje narodne baštine u Strossmayerovom šetalištu, odnosno u petrinjskom gradskom parku, koje je ove godine izgledalo siromašnije štandovima, ali ne manje bogato ponudom. Među prvima je u izravnom javljanju u program Petrinjskog radija čestitku Petrinjcima uputio gradonačelnik Darinko Dumbović.

Svoj štand imali su i članovi Hrvatskog planinarskog društva „Zrin“ Petrinja gdje je bio Miloš Crnković zajedno s planinarkom Nadom Tanković, vlasnicom OPG-a „Majčina dušica“. Jedan od štandova bio je od udruge petrinjske HVIDRA-e i Kulturno-sportske braniteljske udruge iz Zagreba ali humanitarnog karaktera, a na njemu su se sakupljale donacije za pomoć dječaku Josipu Perekoviću. U ime HVIDRA-e gosti su nam bili predsjednik Antun Pintar i član Ivo Vranić. Evo što su nam rekli.

 

Naš sugovornik bio je i Valentino Valent, vlasnik lončarskog obrta VAL iz Petrinje koji u našem gradu nastavlja stari zanat lončarstva te nastavlja vrlo vrijednu tradiciju uz našeg Mateja Stanešića. Valentino je posebno naglasio važnost projekta Glinena priča.

Sreli smo u parku i našeg sugrađanina Martina Miholjevića iz Majdanaca koji ne propušta niti jednu proslavu Lovrenčeva te ga pitali kako mu izgleda ovogodišnja proslava, na što je odgovorio kako je vrlo bogata ponuda na štandovima, posebice s domaćim proizvodima, iako je nekako manje štandova, što je, smatra Martin, zbog toga što je radni dan i vrijeme godišnjih odmora.

Najljepše je priču o proslavi Lovrenčeva u Petrinji završiti pjesmom, a nekoliko stihova nam je uživo u eter Petrinjskog radija otpjevao legendarni Marijan Augustić Manjuso. Pogledajte i poslušajte.

Obrtnici, OPG-i, udruge i institucije na svojim štandovima izlažu svoje unikatne, vrlo zanimljive te uvijek po nečem posebne proizvode sve do večeri pa ih svakako posjetite, a u hladovini petrinjskih stogodišnjih lipa, uz program za odrasle ima i program za djecu. Neka nam je svima sretan dan našeg grada i našeg zaštitnika Svetog Lovre.

 

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.